még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

A motorolaj szavatossági ideje

2022.06.13. / Hírek
A motorolaj szavatossági ideje

Talán észrevetted, hogy a legtöbb motorolajon nincs feltüntetve a lejárati idő, ami azt sugallhatja számodra, hogy soha nem jár le, olyan, mint a só, ami korlátlan ideig felhasználható. De valóban így van? A motorolajnak nincs szavatossági ideje? Nincs is és van is: a cikkből kiderül!

Lejárhat-e a motorolaj?

A motorolajak olyan vegyi keverékek, amelyek rendkívül sokáig megtartják az összes jó tulajdonságukat, arra nem kell számítanod tehát, hogy – mint a hús, vagy a paradicsom - egyszerűen „megromlik”. Bár a motorolaj (a hagyományos ásványi olaj és szintetikus olaj is) optimális körülmények között, kibontás nélkül a flakonban tárolva, stabil marad, egy idő múlva biztosan veszít a hatékonyságából.

Szóval a válaszunk igen. Igen, lejárhat a motorolaj szavatossága.

Miért nincs rajta a lejárati idő?

Logikus kérdés. Ha valaminek van lejárati ideje, akkor miért nem jelzik ezt a dobozon, a flakonon, honnan kellene tudnod azt, mennyi ideig jó a motorolaj? Nos a válasz is logikus: motorolajat valamilyen célból vásárolsz, például azért, mert bele kell tölteni az autódba (vagy a fűnyíróba), azaz viszonylag gyorsan fel fogod használni. Ha nem, akkor sincsen semmi baj, mert nagyjából 10 évig nem romlik meg, de ha megteszi, az sem jelenti azt, hogy használhatatlan.

És bár lejárati idő nincs a flakonon, a gyártás idejét mindig megtalálod.

Mennyi ideig jó a motorolaj?

Ez nagyon sok mindentől függ. Attól, hogy milyen az olaj: a szintetikus hosszabb ideig eltartható, mint a nem szintetikus. Attól is, hogyan tárolod az olajat (általában -20 és +60 fok közötti határon belül kell), felbontottad-e? bontatlan motorolaj (mind a hagyományos, mind a szintetikus keverék) hosszabb ideig eltartható, mivel légmentesen zárt tartályban van.

Honnan tudom mikor járt le a motorolaj?

Nem könnyű megállapítani, de van 4 elég biztos módja annak, hogy kiderítsd, érdemes-e a motorolajat még felhasználni vagy már lejárt?

1: A gyártási idő

A motorolaj flakonjára nyomtatott gyártási idő adhat támpontot. A legtöbb olaj szavatossági ideje (ez inkább ajánlott) 5 év, de a szintetikusoké akár 10 is lehet. Ha azt látod, hogy ennél „öregebb” az olaj akkor inkább vidd el egy veszélyes hulladék lerakóba. Ha nem, használd, semmi baja nem lesz a motornak tőle, nem fog besülni vagy tönkremenni.

2: Szín

Amikor a motorolaj friss, borostyánszínű. Ha bizonytalan vagy önts ki egy kis pohárba az olajból és nézd meg a színét. Ha fura, akkor inkább ne használd fel. (Az olaj színe az oxidáció miatt változik meg)

3: Az állaga

A friss olaj „olajosan folyik”, azaz tisztán és könnyedén, de nem gyorsan. Ha az olaj gyorsan folyik vagy darabos akkor már nem javasoljuk a felhasználást. Ami fontos, hogy nem szabad tejszerűnek vagy zavarosnak tűnnie, nem válhatnak el egymástól az adalékanyagok, folyósnak és stabilnak kell lennie.

4: Szintetikus?

A szintetikus olaj ásványi olajból és olajadalékokból áll, úgy készítették, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek és a környezeti hatásoknak. Emiatt hosszabb ideig marad felhasználható.

Ha kétes az olaj inkább ne használd fel, nézz be hozzánk és vásárold meg a számodra megfelelőt. Itt várunk szeretettel: https://www.favorit.hu/


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen