még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

A motorolajok típusai

2022.12.22. / Hírek
A motorolajok típusai

Bár a régi KRESZ vizsgákon szinte kötelező volt mindent tudni róla, mára már nem, ezért megkopott a tudásunk. Ma már nem mindenki tudja milyen motorolajok vannak, a sokból milyen kell a kocsijába vagy azt, hogy mit jelent például az 5W40 jelölés. Íme a motorolajok típusai és egy fontos tudástár.

Mikor kell olajat cserélni?

Fontos, hogy az alapoknál kezdjük. Minden motorolaj cserénél 2 számot kell figyelnünk: azt, hogy hány kilométer után kell motorolajat cserélnünk (ez meghatározott, le van írva a szervizkönyvbe) vagy azt, hogy eltelt-e már egy bizonyos időszak, például 2 év. Amelyiket hamarabb elérjük, akkor kell olajat cserélni a kocsiban. A motorolaj keni az alkatrészeket, egy nagyon vékony filmréteget hoz létre az alkatrészek között, amik így ettől nem kopnak. Ha nincs motorolaj ezek az alkatrészek elkezdenek súrlódni, kopni.

Motorolaj típusok

Jelenleg két nagy csoportja van a motorolajaknak: az ásványi és a szintetikus olajak. Mindkettőnek vannak jelentős előnyei. A szintetikus motorolajok teljesítménye nem feltétlenül jobb, de kiszámíthatóbb. Minél magasabb az üzemi hőmérsékletük annál stabilabbak, jobb a kopásvédelmük, és alacsony hőmérsékleten is jobban kennek. Van még egy nagy pozitívumuk: ritkábban kell őket cserélni. (Vannak részben szintetikus olajok is ők átmenetek a szintetikus és az ásványi között)

Az ásványi olajok kőolajszármazékok és általában kedvezőbb árúak mint a szintetikusak, ám – és ezzel majdnem mindenki egyetért – a sokkal több más előnyük nincs. Persze, nem szabad azt gondolni, hogy ha ásványi olajat töltesz az autóba akkor nagyon kiszúrtál vele, csak azt, hogy nem feltétlen a legjobbat választottad.

Nagyon fontos, biztosan tudod, de egy mondattal térjünk ki rá. Az ásványi olajakat és a szintetikus motorolajakat nem jobb nem keverni.

5W40: milyen motorolaj kell az autódba?

A fenti 5W40 csak példa, ilyet már biztosan láttál, de mielőtt elmondjuk mi mit jelent, előtte a legfontosabb. Az autód leírása (használati útmutatója vagy szervizkönyve) egyértelműen meghatározza, hogy pontosan milyen olaj kell bele. Ha nem, akkor használd az olajkeresőnket, 2-3 válasszal kiválasztjuk az autódba való tökéletes olajat itt: https://www.midland.ch/de/oil-finder/index/language/eng

Visszatérve az 5W40-re. Az első szám mindig azt jelenti, hogy mennyi a hidegoldali viszkozitás. Erre utal a mögötte levő W betű, ami a winter szóból származik, ami tél. A második szám (jelenleg ez a 40) a melegoldali viszkozitás. A viszkozitás a folyással szembeni ellenállás és minél magasabb a hőmérséklet úgy csökken. Fontos, hogy a „hidegoldali viszkozitás” szókapcsolat ne tévesszen meg: ezt 40, a melegoldalit 100 fokon mérik.

Ha motorolajra van szükséged kattints: https://www.facebook.com/ ha pedig nem találod a neked megfelelőt, vagy elbizonytalanodtál akkor kérd a szakértőink segítségét.

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen