még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Adalék a dízel üzemanyaghoz

2022.12.29. / Hírek
Adalék a dízel üzemanyaghoz

Ha volt már (vagy éppen most van) dízel autód, akkor biztosan ismersz valakit, vagy te magad kipróbáltál már valamilyen dízel adalékot. Akik használják ezeket az adalékokat gyakran esküsznek rá, hogy „halkabb tőle a motor”, „jobban megy vele a kocsi”, vagy könnyebb a hidegindítás”. Az ellenoldal azzal érvel, hogy az ilyen adalékok, olajok nem tesznek jót az autónak. A vitát nem döntjük el, de íme, amit az adalékokról tudni kell.

Ezt kell tudni a dízelről

Te tudod mit töltesz a kocsidba, amikor „tankolsz bele dízelt”? Nos, egy kőolaj finomítási terméket, amelyiknek kicsit kevesebb finomításra van szüksége ahhoz, hogy elkészüljön. Sokkal nehezebb, mint a benzin, olajosabb az állaga és lassabban párolog, jobb a kenése.

Jogos a kérdés, hogy ha ennyire tökéletes akkor miért tennél bele és milyen adalékanyagot?

Vannak hátrányai

A „dízelnek” vannak hátrányai is. Hidegben besűrűsödik, nehezebben indul az autód, nagyobb környezeti terhelést nyújt és (persze ez városi legenda), de gyakran hallani, hogy eredetileg olcsóbb, de később „a gatyádat rá fogod költeni” vagy ami egy fokkal gyengébb „zsebbenyúlós”-hallhatod. A dízel üzemanyagokat éppen ezért – illetve ezek elkerülésére - szokták különböző adalékanyagokkal feljavítani. (Fontos: ha nem teszel hozzá semmiféle adalékanyagot akkor is tökéletesen fog működni, ezek az anyagok olyanok gyakran, mint afféle vitamin a szervezetednek: nincs feltétlen szükség rájuk, de segítenek.) Íme.

Dízel adalékanyagok

Az égésmódosítók viszonylag népszerűek. Gyorsítják az égést így meghosszabbítják a félelmetes részecskeszűrő élettartamát és a motorkopást.

A gyulladásmódosítók megértéséhez kémiára lesz szükségünk. A gyulladásmódosító megnöveli a cetánszámot. A cetánszám minél magasabb, annál zavartalanabbul ég a gázolaj, így lerövidítik a hidegindítást például.

Kopásgátlót is szoktak hozzáadni az üzemanyaghoz, ezek feladata egyértelmű: gyakorlatilag segítik az üzemanyag kenését, és ami fontos: csökkentik a fogyasztást. (Ez a mai árak mellett könnyen kifizetődővé válik)

Az antigel-ek arra figyelnek, hogy az alacsony hőmérsékletű dízel minden jellemzőjét javítsák. A használatával megakadályozhatod az üzemanyagszűrő eltömődése mellett a vezetékek eltömődését is.

A dízel adalékanyagok tehát leginkább abban segítenek, hogy gazdaságosabbá, biztonságosabbá varázsolják az autód használatát úgy, hogy eközben segítenek kitolni a karbantartási időszakot.

Ide kattintva nálunk is találsz adalékanyagokat!


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen