még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Autókímélő megoldások, amivel növeled az élettartamát

2022.09.12. / Hírek
Autókímélő megoldások, amivel növeled az élettartamát

Az autó olyan, mint a tested, nem elég csak használni, ha törődsz vele, odafigyelsz rá, és megpróbálod elkerülni azokat a helyzeteket, szituációkat, amelyek árthatnak neki, akkor jelentősen megnövelheted az élettartamát, sokkal tovább lesz üzembiztos és hibamentes. Íme néhány tipp, mit tegyél ezért!

Olvasd el a kézikönyvet

Szerintünk az autó használati utasítása, a kézikönyve a világ legkevesebbszer olvasott könyve: miért kellene arra időt szánni, hogy több száz oldalt elolvass azért, hogy megtudd, hol van az index, vagy mi az a sávtartó asszisztens, hiszen pontosan tudod – gondolod – és ebben igazad is van. Ám az autók kézikönyve ennél sokkal több és fontosabb, akár olyan infókat is tartalmaz, amire nem is gondoltál. Olvasd el, az ördög az apró részletekben (tudod, mint a szerződéskor a csillagos részekben) rejlik.

Figyelj a kenőanyagokra, folyadékokra

Rendszeresen ellenőrizd a fagyálló folyadék, az olaj, a váltóolaj, a szervokormány és a fékfolyadék szintjét. Nagyon költséges problémákat tudnak okozni, (és jelentős károkat is) ha nem figyelsz oda ezekre. Mindig időben cseréld le a motorolajat (ellenőrizd is 1-2 havonta a mennyiségét) és figyelj oda a fékolajra is. Inkább cseréld le „feleslegesen” és idő előtt, minthogy a végletekig várj vele és tönkremenjen a fék vagy a motor.

Ideális hosszt vezess

Tudjuk, hogy az autó egy kényelmi eszköz, azért vetted, hogy ne kelljen sokat gyalogolni, de ha teheted kerüld a rövid utakat. A hidegindítás nem tesz jót sem a motornak, sem a kenésnek és még a kipufogód élettartamát is csökkenthetik. Paradox, de az sem jó, ha az autódat heteken át nem vezeted, számtalan problémát okozhat: például lemerülhet az akkumulátor, túl sokáig nyomódik egy helyen a gumi, sorolhatnánk. Szóval sem a rövid táv, sem a parlagon hagyás nem tesz jót neki.

Időnként ellenőrizd a fékeket

Rendszeres időközönként ellenőrizd a fékbetétek vastagságát és az állapotát. Természetesen nem arra gondolunk, hogy szedd szét az autót, csak ne várd meg míg fémes hangot hallasz és nem fog a féked.

Figyelj oda a vezetési stílusodra

Gyorsulás, satufék, a kipörgő kerekek, a túl magas vagy akár a túl alacsony fordulatszám, a felesleges vagánykodások, mind kínzóak az autónak. Ha csak nem egy speciális autód van nincs okod arra, hogy így vezesd. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy úgy menj vele, mint egy német nyugdíjas, de a határokon belül maradva az autó tovább „él”.

Ápold

És nem csak azért, mert senki nem szeret egy koszos és rendetlen autóba ülni, hanem azért is, mert az autóápoló szerek is segítenek meghosszabbítani az élettartamot. Ne ess az ápolási pszichológia hibájába, abba, hogy mivel az autód lassan lesz egyre igénytelenebb, de nem veszed észre és elfogadod az ülésen a foltot, a hátsó ülésen a morzsát vagy kifolyt üdítőt. Függetlenül attól mennyire tartod tisztának és ápoltnak a kocsit, 1-2 havonta alaposan tisztítsd meg. (Akár egy polír is ráfér néha)

Persze számtalan aprósággal tudod még növelni az élettartamát, de ha ezeket betartod, akkor azt biztosan meghálálja majd az autód. Szívesen segítünk benne: https://www.favorit.hu/


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen