még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Érdekességek a Forma-1 világából

2021.12.20. / Hírek
Érdekességek a Forma-1 világából

Szereted a Formula-1-et? Azok közé a fanatikus rajongók közé tartozol, akik akár hajnalban is felkelnek egy tengerentúli futam kedvéért, ráadásul több ajándéktárggyal is rendelkeznek kedvenc csapatukról vagy pilótájukról? Akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis érdekességeket hoztunk el neked az autózás királykategóriájának világáról.

Tudtad, hogy a mai Forma-1 versenyautók akár 4 másodperc alatt képesek felgyorsulni 100 km/h sebességre, és ugyanilyen gyorsan le is tudnak állni? Különösen fontos ez az olyan versenypályákon, mint például Spa, ahol gyors szakaszok, és lassú hajtűkanyarok is megtalálhatóak. Ez alaposan próbára teszi a vezető ügyességét is.

Azonban nem csak a pilóták teljesítménye megsüvegelendő, hanem a mérnöki munka is. Egy F1 versenygépnek sokkal nagyobb terhelést kell kibírnia, mint a közúton haladó autóknak. Gondolj például a fékekre…A Forma-1-ben a féktárcsák akár 1000 C°-ra is felmelegedhetnek.

Érdekesség, hogy ezeket a csúcsgépeket nem lehet beindítani hidegen, ezért előre fel kell melegíteni a versenyautók motorját. Többek között emiatt van az úgynevezett felvezető kör is a Forma-1-ben, minden futam előtt láthatod, ahogy lassan megtesz egy kört a mezőny, egyes autók pedig ide-oda „ránganak”, ilyenkor a pilóta a gumit igyekszik felmelegíteni üzemi hőfokra. Egy esős verseny rajtjánál, vagy száradó pálya esetén mindez kulcsfontosságú lehet.

Egy Forma-1-es versenyautó motorja maximum 5 versenyt bír ki. Régen nem így volt ez, és akár egy versenyhétvégén belül is volt több motorcsere a tehetősebb gyári csapatoknál, azonban a költségcsökkentés miatt több ilyen korlátozó intézkedést is igyekeznek eszközölni az FIA vezetői, hogy szűküljön a szakadék a leggazdagabb (Ferrari, Mercedes, Red Bull), és a kevésbé tehetős (pl Haas) között. Régen egyébként ebből a szempontból is máshogy nézett ki a mezőny, ugyanis a 2-3 gyári istálló mellett több privát csapat is volt, a Jordan, Minardi, Tyrrell, Sauber nevek vélhetően sok rajongó szívét megdobogtatják.

Azonban nem csak a Formula-1-es autók, hanem a te autód is igényli az odafigyelést. A megfelelő olajok, folyadékok használata, és a rendszeres karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig örömöd lelhesd kedvencedben.

Szerezd be hozzá a megfelelő termékeket webshopunkban: www.favorit.hu !


Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Érdekességek a Forma-1 világából

Szereted a Formula-1-et? Azok közé a fanatikus rajongók közé tartozol, akik akár hajnalban is felkelnek egy tengerentúli futam kedvéért, ráadásul több ajándéktárggyal is rendelkeznek kedvenc csapatukról vagy pilótájukról? Akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis érdekességeket hoztunk el neked az autózás királykategóriájának világáról.

Elolvasom
Tippek

Fekete motorolaj - baj vagy sem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Események

Ilyen volt az AMTS 2021-ben

Szeretsz autós rendezvényekre, vagy pályanapokra járni? Ezeknek a rendezvényeknek az egyik legjelesebb képviselője az AMTS, azaz az Autó Motor Tuning Show, melyre már határon túlról is érkeznek olyanok, akik szeretnék megmutatni átalakított kocsijukat.

Elolvasom
Tippek

Állj készen a sötét estékre

Itt van a tél, itt van újra…Vártad már, vagy végtelenül szerelmes vagy a nyárba? Akárhogy is, a hideg évszak elérkezett, ez pedig egyet jelent a korai sötétedés közeledtével. Ilyenkor kiemelt fontosságú az, hogy biztonságosan vezess az utakon. Ehhez a megfelelő műszaki felkészültség mellett elengedhetetlen az is, hogy megfelelő állapotban legyenek a fényszórók autódon.

Elolvasom
Tippek

Állj készen a műszaki vizsgára

Te mikor voltál legutóbb műszaki vizsgán? Na és mikor esedékes a legközelebbi? Sokan hajlamosak megfeledkezni erről, vagy egyenesen elbliccelni, pedig nem csak egy kötelezően letudandó rossz dologról beszélünk, hanem olyan tevékenységről, mely az életedet is megvédheti.

Elolvasom
Hírek

Biztos, hogy kell chiptuning az autódnak?

Te tudod, hogy mi az a chiptuning? Ez egy olyan módszer, mely révén meg tudod növelni az autód teljesítményét. Ilyenkor egy ezzel foglalkozó szakember „megbuherálja” a motorvezérlő egység, vagy röviden ECU programját, így el tudod érni, hogy a motor magasabb szinten működjön. Azonban biztos, hogy jót tesz ez a kocsinak?

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen