még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Érdekességek a Forma-1 világából

2021.12.20. / Hírek
Érdekességek a Forma-1 világából

Szereted a Formula-1-et? Azok közé a fanatikus rajongók közé tartozol, akik akár hajnalban is felkelnek egy tengerentúli futam kedvéért, ráadásul több ajándéktárggyal is rendelkeznek kedvenc csapatukról vagy pilótájukról? Akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis érdekességeket hoztunk el neked az autózás királykategóriájának világáról.

Tudtad, hogy a mai Forma-1 versenyautók akár 4 másodperc alatt képesek felgyorsulni 100 km/h sebességre, és ugyanilyen gyorsan le is tudnak állni? Különösen fontos ez az olyan versenypályákon, mint például Spa, ahol gyors szakaszok, és lassú hajtűkanyarok is megtalálhatóak. Ez alaposan próbára teszi a vezető ügyességét is.

Azonban nem csak a pilóták teljesítménye megsüvegelendő, hanem a mérnöki munka is. Egy F1 versenygépnek sokkal nagyobb terhelést kell kibírnia, mint a közúton haladó autóknak. Gondolj például a fékekre…A Forma-1-ben a féktárcsák akár 1000 C°-ra is felmelegedhetnek.

Érdekesség, hogy ezeket a csúcsgépeket nem lehet beindítani hidegen, ezért előre fel kell melegíteni a versenyautók motorját. Többek között emiatt van az úgynevezett felvezető kör is a Forma-1-ben, minden futam előtt láthatod, ahogy lassan megtesz egy kört a mezőny, egyes autók pedig ide-oda „ránganak”, ilyenkor a pilóta a gumit igyekszik felmelegíteni üzemi hőfokra. Egy esős verseny rajtjánál, vagy száradó pálya esetén mindez kulcsfontosságú lehet.

Egy Forma-1-es versenyautó motorja maximum 5 versenyt bír ki. Régen nem így volt ez, és akár egy versenyhétvégén belül is volt több motorcsere a tehetősebb gyári csapatoknál, azonban a költségcsökkentés miatt több ilyen korlátozó intézkedést is igyekeznek eszközölni az FIA vezetői, hogy szűküljön a szakadék a leggazdagabb (Ferrari, Mercedes, Red Bull), és a kevésbé tehetős (pl Haas) között. Régen egyébként ebből a szempontból is máshogy nézett ki a mezőny, ugyanis a 2-3 gyári istálló mellett több privát csapat is volt, a Jordan, Minardi, Tyrrell, Sauber nevek vélhetően sok rajongó szívét megdobogtatják.

Azonban nem csak a Formula-1-es autók, hanem a te autód is igényli az odafigyelést. A megfelelő olajok, folyadékok használata, és a rendszeres karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig örömöd lelhesd kedvencedben.

Szerezd be hozzá a megfelelő termékeket webshopunkban: www.favorit.hu !


Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen