még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Erre figyelj, használtautó vásárláskor

2022.10.31. / Hírek
Erre figyelj, használtautó vásárláskor

Mindenkinek van egy elgondolása, álomautója, olyan amelyikben valóban jól érezné magát. Amikor aztán megtaláljuk az elképzeléseinkkel megegyező autót az interneten és - ha nem vagyunk elég körültekintőek – könnyen belenyúlhatunk egy pénztemető roncsba. Azt szeretnénk, hogy te elkerüld az ilyen helyzeteket, ezért hoztunk egy ellenőrző listát, aminek mentén kiszűrheted az autó szemmel látható és rejtett hibáit.

Deríts ki mindent előzetesen

Első lépésként alaposan tájékozódj az autó leírásából, majd a telefonos egyeztetés során ne felejtsd el feltenni az alábbi fontos és vásárlást eldöntő kérdéseket:

  • Magánszemély vagy kereskedő értékesíti az adott járművet?
  • Rendelkezik-e szervizkönyvvel az autó?
  • Milyen okmányokkal rendelkezik az autó (törzskönyv, magyar forgalmi engedély stb.)?
  • Van-e hitel a járművön?
  • Milyen, a mellékelt fotókon nem látható, ismert hibái vannak a járműnek?

Ha ezekre megkaptad a választ és továbbra is szimpatikus számodra az autó, akkor jöhet a következő lépés: legyél egy kicsit bizalmatlan és járj utána a típushibáknak. Az összegyűjtött információk birtokában pedig végre jöhet a kiszemelt jármű megtekintése. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni az autó helyszíni átvizsgálásakor.

Hogyan néz ki?

Tudjuk, hogy tetszik az autó ezért ne csodáld, inkább fókuszálj a külső hibákra. Egy hólyagos felület, egy nem oda való homorulat-domborulat, vagy egy kisebb rozsdásodás is árulkodó jel lehet az autó állapotáról. Nézd meg, hogy az egyes elemek között milyen és mekkora rések vannak, ellenőrizd a sérüléseket, figyeld az esetleges színeltérést a kasztnin. A külső hibák utalhatnak fokozott korrózióra, hanyag karbantartásra, nem megfelelő karosszéria ápolásra, illetve sokat elárulnak a járművet ért sérülésekről. Ha hibát észlelsz, tedd szóvá és kérdezz rá. Egyrészt ezzel kiderítheted, hogy mi a hiba oka, illetve alku alapot szerezhetsz.

Nézz az autó alá és a motortérbe!

Először győződj meg arról, hogy nincs az autó alatt semmilyen folt, majd ellenőrizd az alváz és a futómű állapotát. Érdeklődj bátran, hogy mikor lettek utoljára lengéscsillapítók, fékbetétek, csapágyak, szíjak, illetve olajak cserélve az autóban. Tudakold meg, hogy alvázvédővel mikor volt legutóbb kezelve a jármű. Tekerd ki a kormányt teljesen egy irányba és nézd meg alaposan a futómű állapotát.

Jöhet a motortér! A legtöbb laikus vásárló ezen a ponton vérzik el, hiszen nincs műszaki ismerete. Keress ki a neten egy fotót az adott típus motorteréről és bátran hasonlítsd össze a látottakkal. Ha minden a helyén, akkor már csak egy dolgot kell megnézned, hogy a forgalmi engedélyben szereplő motorszám megegyezik-e a motorba ütött számmal.

Számít a belső!

Megnyerő a külső, meggyőző az alváz és a motortér állapota, sőt még stimmel a motorszám is. Jöhet a belső tér szemlézése! Ha kinyitod az autót, figyelj a belső tér illatára és tisztaságára, mert az rengeteget elárul az autóról. Nézd meg, hogy a küszöbök, ablakok, tetőablak mentén milyen állapotban van a szigetelés, a belső borítás és a karosszéria. Emeld fel a gumiszőnyegeket és tapintsd meg a kárpitot, mert ha nedvességet észlelsz, könnyen lehet, hogy alulról ázik az autó. Ha ezzel is megvagy, akkor ellenőrizd, hogy minden gomb, kar és funkció megfelelően működik-e. Vizsgáld meg a pedálok keménységét, illetve a váltó és a kézifék állapotát.

Tesztvezetés

A mindent eldöntő lépés. Nézd meg, hogy mennyire indul könnyen az autó, hogyan viselkedik alapjáraton és hol fognak a pedálok. Vezetés közben figyeld minden rezzenését, hangját és viselkedését az úton. Ha bármilyen szokatlan, fura, aggodalomra okot adó dolgot tapasztalsz, akkor inkább kérj segítséget egy szakembertől a vásárlás során és vizsgáltasd át az autót tapasztalt szerelővel.

FIGYELEM! A jogszabályok szerint vásárlást követően is jogodban áll elállni a vásárlástól, ha egy rejtett hibát utólag veszel észre. Reméljük, hogy segítségedre voltunk és megtalálod álom autód, melyet vásárlás után érdemes megjutalmaznod minőségi kenőanyagainkkal, hogy olajozottan menjen közös életetek.

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen