még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Ezért ne tisztítsd sósavval a felnit

2022.07.25. / Hírek
Ezért ne tisztítsd sósavval a felnit

Neked is fontos, hogy az autód biztonságos, megbízható, és villámgyors legyen? Ezek is fontos szempontok, azonban a legtöbb sofőr számára az is prioritás, hogy szeretett járműve igazán pompásan mutasson az utakon, vagy az autós találkozókon. Ebben a blogcikkben ahhoz nyújtunk hasznos tippeket, hogy miképpen tudod tisztán tartani autód felnijét.

Sokan használnak sósavat a kerekekre rakódott kosz „levakarására”. Mint kiderült, ez egy jól bevált trükk a nepperek eszköztárában is, a metódust egyébként a Totalcar is tesztelte. Elsőre tán furcsa és eretnek gondolat lehet a maró hatású szert „rászabadítani” szeretett autódra, de óvatosan és mértékkel használva tagadhatatlan, hogy látványos eredményt lehet elérni vele, pontosan ezért alkalmazzák az élelmes autókereskedők is. Ráadásul szó szerint olcsó trükk, hiszen egy liter háztartási sósav mindössze párszáz forintba kerül. Azonban fontos észben tartanod a veszélyeit is…

…főleg, amikor már le van verve a festék a felnidről. Ilyenkor ugyanis semmi sem védi az öntvényt a sav maró hatásától, és így könnyen tönkremegy a kerék. A folyamat ráadásul kárt tud tenni magában a fényezésben is, tehát pontosan ellentétes hatást fogsz elérni vele, hiszen nem jobban, hanem rosszabbul fog kinézni a kocsi.
De akár súlyosabb dolog is történhet, hiszen a sósav egy rendkívül veszélyes anyag, melytől Te is meg tudsz sérülni, amennyiben nem vagy elég óvatos. Nem véletlen, hogy magán a sósav címkéjén is szerepel, hogy fém felületeknél nem ajánlott a használata.

Sokkal jobb megoldás a felniről a ráégett koszt, kátrányt, fémport, lerakódást, valamint egyéb szennyeződéseket eltávolítani, melyre hatékonyabb módszer egy tisztító spray alkalmazása. Nem elég tehát leveretni vízzel, vagy egyszer áttörölni ronggyal autós találkozó, vagy randi előtt…
Fontos egyébként kiemelni, hogy a felnid mindenképpen össze fog koszolódni, akármilyen elővigyázatosan is vezetsz, nem fogod tudni tehát „elodázni” a takarítás folyamatát. Sokszor egy autó már azelőtt bepiszkolódik, hogy az autópályára, vagy főútra érsz. Ezt aztán a Nap is rászárítja a felnire, vagy az eső okoz még csúnyább károkat.

Érdekesség, hogy a sósav mellett egyéb trükkök is közismertek, mint például a szódabikarbóna alkalmazása, ecettel. Itt szintén a sav maró hatásában hisznek a népi babonák hívei.
Azonban ezeket a szereket egyszerűen nem erre fejlesztették ki. Háztartásban, zárt környezetben hasznosak, viszont ott nem jelennek meg a már említett időjárási viszontagságok, mint a Nap és az eső káros, befolyásoló hatása.
Tekintsük ezért át, hogyan is néz ki a felni ápolásának helyes folyamata. Az első lépés, hogy az abroncsot leöblíted, majd ezt követően megszárítod. Utána jöhet a tisztítószer alkalmazása.
Az eddigiekben is látható, hogy a sav nem túl nyerő, helyette mindenképpen semleges kémhatású, kimondottan erre kifejlesztett tisztítószert válassz. Érdemes árnyékban végezned a munkát, már lehűlt felnin.

autó felni

Abból fogod látni, hogy jó az eredmény, amikor a felni fényes és csillogó, melyen a fékpor sem hagy nyomot majd. Biztonság kedvéért egy ronggyal még át tudod törölni a tökéletes hatás elérése érdekében.
Így a felniden nem fog megtapadni a rozsda és a por, sőt ujjlenyomatok sem maradnak meg rajta, vagy akár foltok és elszíneződés.

Nem szabad elégedetten hátradőlnöd, mivel ezt a folyamatot néhány havonta mindenképpen meg kell ismételned. Megbízható tisztítószerek használatával felnijeid azonban mindig fényesen és csillogóan ragyognak majd, a szépen rendbentartott autódnak pedig csodájára járnak majd barátaid is, valamint a Te melled is dagadhat majd a büszkeségtől 😊

Válassz mindehhez Kenotek autóápoló szereink, felnitisztító spray-eink közül, fordulj hozzánk bizalommal a makulátlan felnikért!

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen