még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Ezt az olajat válaszd teherautódhoz

2022.01.21. / Hírek
Ezt az olajat válaszd teherautódhoz

Többször is beszéltünk már a kenőanyagválasztás fontosságáról. Ebben a cikkben azokat a hasonlóságokat, valamint különbségeket vesszük górcső alá, melyek a teherautók esetén nyomnak a latba a megfelelő olaj kiválasztásához.

Az egyik legfontosabb az, hogy minőségi forrásból megbízható kenőanyagot válassz, ez ugyanúgy érvényes a teherautóhoz is. Mindez hosszú élettartamot eredményez autódnak, valamint egy gazdaságos megoldás is. Hisz gondolj csak bele, melyiket teszed meg szívesebben, egy néhány ezer forinttal drágább, ámde minőségi motorolajat vásárolsz, vagy több százezerért javíttatod teherautódat az olajsár és a károsodás miatt…

Alapvetően emiatt szükséges a rendszeres időközönként elvégzett olajcsere, egy jellemzően munkaeszközként használt teherautó esetén is, leginkább évente, praktikusan a nagy tavaszi felkészítés és takarítás, szervizelés alkalmával, illetve a gyártó által meghatározott időközönként.

Másik megközelítés a megtett kilométerek száma, itt sok esetben némileg csalnak az autógyártók, hiszen nekik jól mutat a prospektusban, hogyha az adott típus minél tovább kibírja olajcsere nélkül. Egy teherautó vagy kamion azonban jócskán igénybe van véve, hiszen munkaeszközről beszélünk.

A fokozott igénybevétel a motorra is nagyobb terhet ró, mindezt célszerű gyakoribb olajcserékkel kiküszöbölni. Valamint azért is fontos odafigyelned a motor állapotára, hiszen egy teherautó kiesése bizony akár a vállalkozásodat is parkolópályára tudja tenni, hisz Te sem akarod, hogy hetekig álljon a munka egy lerobbant teherautó miatt…

Éppen ezért érdemes megfelelő, minőségi kenőanyagokkal óvnod a munkaeszközként használt teherautót, amibe a megfelelő olaj kiválasztása is beletartozik. A márkák esetében olyan mutatószámok állnak rendelkezésedre a döntés során, mint az olaj minősítése, valamint a viszkozitási érték, illetve a súrlódási együttható, emellett pedig különféle minőségbiztosítási előírásoknak is meg kell felelniük.

Érdekesség, hogy a motorolaj márkákat alapvetően ugyanazokból az alapolaj típusokból állítják elő. Ezek nem meglepő mód a legnagyobb földrajzi térségeknek megfeleltethetőek, létezik például közel-keleti, orosz vagy amerikai alapolaj, illetve az olajkitermelő országok sajáttal is rendelkeznek.

A minőségüket ezt követően a márkák különféle adalékanyagok hozzáadásával befolyásolják, melyet az adott adalékgyártó adalékcsomagjának minősítése ad.

Azt is észben kell tartsd, hogy az olaj gyártója közel sem egyenlő a kenőanyag csomagolójával. Sokszor az autógyárak kiadnak saját márkás olajat, nyilván az ő típusaikhoz, ez azonban gyakorlatilag a piacon máshol is beszerezhető motorolaj átcsomagolt változata.

Ebből neked annyi a hasznos információ, hogy például egy BMW-be nem kizárólag a BMW olaj a jó, de igaz ez például a mezőgazdasági gépek esetén, pl. a John Deere olajok kapcsán is.

Emellett természetesen léteznek külön kenőanyagok a teherautókhoz vagy autóbuszokhoz is, az eltérő motor (például a fordulatszámuk ezeknek a típusoknak alacsonyabb, mint egy személyautónak), és a nagyobb igénybevétel, hosszabb menetidők miatt.

A legnagyobb teherautó gyáraknak saját szabványuk van a gépjárművekhez pl.MAN 3477, MB 228.51., VOLVO VDS-4 ….

Ezek a gyártók pontosan meghatározzák, hogy mik azok a paraméterek, amiknek meg kell felelnie az olajnak az adott járműhöz.

Ezeknek a haszongépjármű-olajoknak a használatát nem javasoljuk személyautókhoz, azonban léteznek univerzális kenőanyagok is, melyet különösebb gond nélkül bele tudsz önteni mindkét típusba is. Legjobban azonban akkor jársz, ha követed a gyártó előírásait a kenőanyag típusával kapcsolatban, ezt pedig megbízható forrásból szerzed be.

Nálunk a Midland motorolajok kizárólag a legjobb, Chevron alapanyagból, a legkiválóbb adalékanyagok felhasználásával készülnek, így garantáltan tökéletes olajat tudsz teherautódba tölteni.

Szerezd be a kenőanyagot, motorolajat megbízható forrásból, válassz minket!

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen