még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Forma 1 és az olajégetés – tudod, mi a kapcsolat?

2022.06.01. / Hírek
Forma 1 és az olajégetés – tudod, mi a kapcsolat?

Mire gondolsz, ha azt hallod, „száguldó cirkusz”? A Forma-1 rajongóinak bizonyára nem kell magyaráznunk ezt a kifejezést, mostani cikkünk pedig pontosan azoknak szól, akiket az autósport királykategóriája hoz igazán lázba. Cikkünkben viszont egy speciális tényezőre fogunk rávilágítani, ez pedig az olajégetés.

Köztudott, hogy az F1-ben nem csak a legkiválóbb versenyzők, hanem emellett kiemelkedő szaktudású mérnökök is dolgoznak. Ezek a szakemberek rájöttek, hogy az olaj égéstérbe történő juttatásával fokozni tudják a versenyautók teljesítményét - ez az olajégetés. Előnye tehát az, hogy javítja az autó teljesítményét.

Azonban mindennek van természetesen hátránya is, nem is kicsi. Ez pedig az, hogy bizony jócskán környezetszennyező. Emiatt a módszer miatt egy F1-es motor például egyetlen futam alatt hozzávetőlegesen 4 kilogramm olajat égetett el. Éppen ezért vált szükségessé az olajégetés szabályozása.

2018-ban vezették be az erre vonatkozó korlátozásokat, a maximális 0,6 l/100 km-re. Van, aki szerint azonban még ez sem elegendő, és ennyi is rossz, mert „ha ilyen sok olajat fogyasztanál el az autóddal, akkor egy tanknyi olajat kellene magadnál hordanod tartalékban”.

Mindezt David Tsurusaki, az ExxonMobil motorsport-technológiáért felelős menedzsere mondta el, szintén még 2018-ban.

„Az a probléma, hogy ha egy számot adsz meg az embereknek, ami szerintünk nagy szám, akkor azt olyan értelemben promotálod, hogy megtalálják a módját annak, hogy használják azt, mert a szóban forgó olaj energiát tartalmaz.”

Éppen ezért az ExxonMobil menedzsere örült a kezdeményezésnek, miszerint próbálják kordában tartani az olajégetésből származó előnyt, de szerinte még jobb lenne, ha teljesen eltörölnék ezt a gyakorlatot a sportból.

Te mit gondolsz a témáról? A régi, benzingőzös, olajégetős, klasszikus Forma-1-et sírod vissza, vagy egyetértesz a környezetkímélő intézkedésekkel, és hosszú távon azt sem tartod elképzelhetetlennek, hogy elektromos autókra váltson a sportág?

A Forma-1 érdekességeiről rendszeresen posztolunk Facebook oldalunkon, kövess be minket ott is: https://www.facebook.com/olajbazis/!

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen