még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Ha van jogsid, akkor ezeket a hibákat biztosan elköveted

2022.06.24. / Hírek
Ha van jogsid, akkor ezeket a hibákat biztosan elköveted

Az utakon bekövetkező balesetek majdnem 99%-át emberi hiba, mulasztás okozza. A legtöbben mégis újra és újra elkövetjük ugyanazokat a hibákat vezetés közben mert vagy nem is tudjuk, hogy hibázunk vagy nem tartjuk annak. Összegyűjtöttük melyek azok a vezetési hibák, amelyeket már te is elkövettél!

Rosszul vezetünk?

Számtalan oka van annak - többek között a koncentráció hiánya a körülöttünk a forgalomban részt vevő többi járművel szembeni közömbösség, vagy a megszokás – hogy hajlamosak (folyamatosan) ugyanazokat a hibákat elkövetni, amikor a volán mögött ülnek. Nem csoda, hogy a mérnökök és a tudósok keményen dolgoznak az önvezető autók fejlesztésén, amelyek kizárják az emberi hiba lehetőségét. Íme, a leggyakoribb hibák amiket a sofőrök (köztük te is) elkövetnek.

Hirtelen fékezés, megállás

A hirtelen fékezés (és nem az életveszélyes büntetőfékezésről beszélünk most) tipikus autópálya hiba, de gyakori a jó tempójú forgalomban is. Nem maga a fékezés a gond, mert az természetes, hanem az, amikor hirtelen szinte beleállunk (vagy valaki előttünk beleáll) a fékbe. Ilyenkor a forgalom többi tagjától azt várjuk el, hogy a másodperc tört része alatt lereagálja azt, amit mi. Ha nem vészfékezésről beszélünk, hagyj időt megállni, ne állj bele a fékbe mert balesetveszélyes.

Nem indexelsz

Mindenki járt már úgy, hogy nem indexelt. Ez nagy hiba, mert – mint tudod – az index arra való, hogy jelezd a többi autósnak azt, hogy irányt fogsz váltani. A mögötted, melletted haladók nem látnak bele a fejedbe, fogalmuk nincs arról merre mész majd. Azt kell megérteni, hogy (még ha Audival vagy BMW-vel vagy is) az irányjelző használata sávváltáskor vagy kanyarodáskor nem ajánlott és nem vezetési etikett, hanem egy olyan biztonsági elem, amely tájékoztatja a többi autósokat a szándékainkról.

„Ezen még átmegyek”

Ugye ismerős? Pedig az egyik legveszélyesebb döntés az, amikor a lámpa már sárga, de te ahelyett, hogy lassítanál és megállnál nyomsz egy kövéret, mert „ezen még átmész”. Az esetek legnagyobb részében valóban ez történik, átmész, hiszen a közlekedésmérnökök úgy állítják be a lámpákat, hogy legyen időd erre, de egy széles és nagy kereszteződésben lehet, hogy valaki a másik oldalon ugyanezt gondolja, lendületből jön és kész a baj. A sárgán tilos átmenni a jogsidba is kerülhet.

„Majd a következő átengedi a gyalogost”

Ez az a döntés, ami jobb esetben csak rengeteg pénzedbe kerül, de akár évekig elkísérhet és a börtönben lesz időd arra, hogy átgondold jó döntést hoztál-e akkor amikor te inkább nem álltál meg a zebra előtt, arra gondolva, hogy majd a mögötted jövő átengedi őket. (Nem azért írjuk, hogy felmentsünk, de tény, hogy a magyar gyalogosok túl jól megtanulták, hogy a zebra felé menve mindenki satufékkel megáll. Ez külföldön okozhat számukra meglepetést, mert nagyon kevés országban van így)

Sávváltás kanyarodás közben

Kanyarodás közben sávot váltani veszélyes és költséges hiba. Rengetegen vannak, akik úgy veszik be a kanyart, hogy ha már ott vannak, akkor sávot is válthatnak. Ezzel arra kényszerítik a mellettük levőt, hogy valahogy kivédje a hibát, ha tudja. Az a helyes, ha a „sávodban maradsz” és majd utána váltasz sávot amikor már senkit nem zavarsz és veszélyeztetsz.

Az előzősávot használod

Ez is tipikus egoizmus, van valami a bal szélső sávban, ami mágneses erővel hat egyes járművezetőkre. Nemcsak azt felejtik el, hogy ez a sáv kifejezetten előzésre/kikerülésre szolgál és hogy hamarosan vissza kell állniuk a jobb oldali sávba, hanem közömbösek vagyunk a mögöttük zajló forgalom iránt is, és akadályozzuk azzal, ha az előzősávban megyünk. A szabály egyszerű - a bal szélső sáv nem egy neked épített gyorsforgalmi sáv, hanem előzési sáv. Addig használd amíg előzöl akkor is, ha senki nem jön mögötted.

Elmélázol a zöld lámpánál

Szerencsére ez a hiba inkább idegesítő, mint veszélyes, de a nagyobb kereszteződésekben értékes másodperceket veszítesz (és ezt rákényszeríted a mögötted jövőre is) ha egyszerűen nem veszed észre, hogy a lámpa már másodpercek óta zöld. Általában idegesítő dudálással hozzák a tudtodra.

Ezeket a hibákat nem nehéz elkerülni, nincs más dolgod, mint egy picit jobban koncentrálni, empatikusabban, másokra jobban odafigyelve vezetni és máris sokat tettél hozzá a közlekedési morálhoz.


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen