még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Használj adalékot a dízel üzemanyaghoz

2022.07.29. / Hírek
Használj adalékot a dízel üzemanyaghoz

Neked is dízeles autód van? Akkor bizonyára Te is tisztában vagy azzal, hogy az ehhez való üzemanyag némileg más tulajdonságokkal bír, mint benzines társai. Alacsony hőmérsékleten például hajlamos besűrűsödni, és elveszíti főbb működési tulajdonságait.

A motor élettartama a dízelmotorokban nagymértékben függ az üzemanyag minőségétől. Sokan pontosan ezért adnak adalékanyagokat az üzemanyaghoz. Cikkünkben pontosan ezekről lesz szó.

De elsőként tekintsük át, mit kell tudnod a dízel üzemanyagokról. Ezeknek a folyadékoknak 4 fő jellemzőjük van. Ilyenek a sűrűség, viszkozitás, cetánszám, vagy a kéntartalom.

A sűrűség az összetételtől függ, és minél sűrűbb, annál hatékonyabb a motor működése. Ehhez kapcsolódó a viszkozitás is, mely főleg télen fontos. Ilyenkor az alacsony viszkozitású termék a megfelelő.

Na de mi fán terem a cetánszám? Ez határozza meg az üzemanyag-keverék égésének késleltetését. Minél magasabb a cetánszám, annál rövidebb az égés késleltetése, és annál zavartalanabbul ég el az üzemanyag.

Ezzel szemben a kéntartalom meghatározza a henger-dugattyú elemek élettartamának hosszát, és a kipufogógázban lévő toxikus anyagok szintjét.

Tekintsük át, milyen adalékanyagok találhatóak meg a dízel üzemanyagokban. Ezek a következőek:

- gyulladásmódosítók: Ezek a cetánszámot növelik meg, lerövidítik a hidegindítást és csökkentik a füstkibocsátást.

- égésmódosítók: Ide tartoznak a füst, korom, illetve az üledékgátló anyagok, melyek meggyorsítják a korom elégését.

- mosóadalékok: Ezek feloldják a katalizátor üledékeit.

- kopásgátló: Mindez nevéhez illően a hatékonyabb kenést teszi lehetővé. Használatukkal csökkenteni tudod a motor alkatrészeinek kopását, valamint csökkenteni tudod fogyasztásodat is.

- antigél: Az üzemanyag alacsony hőmérsékleten lévő jellemzőit javítják, meggátolják besűrűsödését, és megakadályozzák az üzemanyagszűrő és -vezeték eltömődését.


Látható, hogy milyen sok területen hasznosak a dízel üzemanyaghoz adott adalékanyagok. Használatukkal javítani tudsz a motor kopásán, valamint hatékonyabban tudod tisztán tartani a rendszert is.

Azonban fontos tudnivaló, hogy minden csak akkor működik, hogyha autódat rendeltetésszerűen használod, a megfelelő kenőanyaggal, melyet mindenképpen megbízható, minőségi forrásból szerezz be.

Nálunk az Olajbázisnál garantáltan megtalálod a megfelelő olajat, legyen szó dízel, vagy benzines gépjárműről. Fordulj hozzánk bizalommal minőségi kenőanyagokért, szerezd be őket megbízható forrásból, a hazai igényekre szabva!


Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen