még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Így készítsd fel az autód a télre

2021.11.30. / Hírek
Így készítsd fel az autód a télre

Azt már sokszor hallottad, hogy az autódat fel kell készítened a zordabb, téliesebb időjárásra ahhoz, hogy a hidegebb időszakban is biztonságban közlekedhess. De azon túl, hogy 7 fok alatt lecseréled a nyári gumidat télire, mi az, amit megtehetsz vagy, amit meg kell tenned a saját biztonságodért? Íme a 7 pontos téli felkészítési lista.

1. Nem kötelező a téli gumi: de ajánlott

Azt biztosan tudod, hogy 7 fok alatt téli gumira kell cserélned a nyárit, de azt tudtad, hogy ez nem egy kötelező érvényű rendelet? A téli gumi például Olaszországban és a Cseh Köztársaságban sem kötelező (igaz vannak utak, ahol nem mehetsz nélküle), itthon azonban nem büntethetnek meg, ha nem téli gumi van az autón. A saját érdekedben mégis érdemes lecserélni és, ha már megtetted, időnként ellenőrizni a guminyomást, valamint a kopást is.

2. Akkumulátor

Télen az autód akkumulátorának kapacitása akár 50-60%-ra is csökkenhet. Oda kell figyelni rá, különösen akkor, ha több mint 4 éves az autód. Akkor számítanod lehet arra, hogy esetleg „otthagy” valahol a nagy hidegben, vagy el sem indul reggel. Érdemes ellenőrizned az akksi töltöttségi szintjét is. Intő jel lehet, ha az autó nem „pöccre indul” reggel, ez mutathatja az akkumulátor gondját.

3. Meleg takaró, keksz, extra pulóver

Tulajdonképpen ez nem az autód „felkészítése”, inkább előrelátás. Szakértők szerint mindig érdemes az autóban tartani egy meleg kabátot (vagy télen soha ne indulj el kabát nélkül) és egy kevés ételt, extra pulóvert. Bár Magyarországon az nehezen elképzelhető, hogy napokig beragadsz az autódba egy kieső helyen, de soha nem szabad elfelejteni azt, hogy bármikor történhet egy nem várt időjárási esemény, elromolhat a jármű, erre pedig fel kell készülni.

4. Legalább félig legyen tele a tank!

Ez egy aranyszabály. Akárhova is mész, bármilyen rövid is az út, mindig legalább félig legyen tele a tank. Még akkor is, ha őrületesen drága az üzemanyag. Nagy segítség lehet egy vis maior helyzetnél, hogy járhat a motor, hogy töltheted a telefonodat és meleg van az autóban.

5. Motorolaj, kenőanyag

Télen mindig a legjobb minőségű motorolajat érdemes használni, mert megkíméled vele az autódat, főleg akkor, ha magas fordulatszámon (is) használod sokat. A Favorit és Midland motorolajok között biztosan megtalálod az autódba valót, és nyugodt lehetsz, mert az egyik legjobb minőséget választotta.

6. Favorit téli szélvédőmosó

Biztosan megfigyelted már, hogy télen sokkal gyakrabban használod a szélvédőmosót. Ennek több oka is van. Egyrészt több a sár, a kosz, a falevél, a hóra szórt só, a homok pedig a szélvédődön landol, másrészt hamarabb sötétedik és ilyenkor sokkal biztonságosabb, ha tökéletesen kilátsz az ablakon. A Favorit szélvédőmosó kíméletlenül tisztít. Többféle termék közül választhatsz, akár a -40°C hőmérsékletre is van megoldásunk.: https://www.favorit.hu/termekeink/teli-termekek

7. Hűtőfolyadék

A hűtőfolyadék szerepe azért fontos, mert - éppen úgy, mint a motorolaj - hűti a motort és emellett védi a korróziótól is. Mindenképpen ellenőrizd az indulás előtt a hűtőfolyadék szintet, és javasoljuk, hogy próbáld ki a Favorit hűtőfolyadék termékeit


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen