még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Ilyen olajat tölts a traktorodba!

2022.01.21. / Hírek
Ilyen olajat tölts a traktorodba!

Ma már egy autó esetében is több választási lehetőségünk van ahhoz, hogy eldöntsük milyen motorolajat töltsünk bele, igaz számtalan apróságra kell figyelni a kiválasztásakor. Egy traktorba talán még fontosabb, és még nehezebb a megfelelő (általában többfunkciós) olajat kiválasztani. Segítünk, mire kell odafigyelni, hogyan érdemes kiválasztani. 

Az autóolaj és a mezőgazdasági kenőolaj

Nem könnyű kiválasztani azt a motorolajat, amelyik az adott mezőgazdasági géphez, traktorhoz, kombájnhoz való, hiszen több szempontot kell figyelembe venni a kiválasztásakor. Egyszerűen is eldönthető lehetne a kérdés, hiszen megnézhetjük, hogy az adott géphez melyik olajat ajánlják a gyártók majd azt töltjük bele. De mi történik, ha nincs, vagy nem olyat szeretnénk, esetleg, ha az adott gyártó nem kifejezetten egy olajat ajánl a mezőgazdasági gépbe, autóba, hanem folyósság adatokat, teljesítményszintet add meg.

Segíthet dönteni az, hogy tulajdonképpen minden autóolajhoz és bármilyen traktor, vagy mezőgazdasági gépolajhoz tartoznak mérőszámok. Máris sorra vesszük őket.

Az olaj mérőszámai

Az első mérőszám a viszkozitás. Ez tulajdonképp az áramlással elleni ellenállás. Az első száma W-vel kezdődik. Kevesen tudják, hogy ez a Winter szóra utal, és azt mutatja meg, hogy az olaj mennyire könnyen áramlik hideg, jeges környezetben. A második szám a normál teljesítmény közbeni viszkozitást mutatja az autóknál, és a mezőgazdasági gépeknél egyaránt.

Érdemes figyelni az olaj teljesítményét is.  Ez kicsit bonyolultabb, tudni kell, hogy minden autóba és mezőgazdasági gépbe is csak olyan motorolaj lesz jó, amely teljesítményszintje legalább akkora vagy magasabb, mint az előírt. (A részecskeszűrős, vagy adagolót igénylő motoroknál erre fokozottan kell figyelni).

A megfelelő olaj kiválasztáshoz lényeges a felhasználás jellege, ebben eltérnek egymástól az autók és a mezőgazdasági gépek. Alapvető odafigyelni, hogyan használjuk az adott járművet: más olaj kell egy sokszor rövid utat megtevő járműbe, mint abba, amelyikkel kevesebbszer megyünk viszont hosszabb útra.

Számtalan olyan mérőszáma van még az olajnak, amit érdemes figyelembe venni egy autónál is, de a mezőgazdasági gépnél, traktornál komolyabban kell venni: ilyen az olaj dermedéspontja, a hidegindíthatósági viszkozitás és számtalan más is. Arra is érdemes figyelni, hogy az olajat – komolyabb igénybevétel esetén – akár hamarabb is érdemes lecserélni mint az előírt időpont.

Ilyen olajat tölts a traktorba

Ma már elterjedt, hogy a traktorokba többfunkciós olajat öntünk. Ezek egyik típusa a STOU.  Ennek tulajdonsága az,, hogy motorba, hidraulika rendszerbe és hajtóműbe használható olaj. A másik fajta, az UTTO olajak, ezek a hidraulika rendszerben , hajtóműben és a fentieken túl nedves fékolajként is használhatóak

Ismerd meg a többfunkciós traktorolajainkat. Ha nem tudod eldönteni melyik lenne a legjobb a traktorodhoz, akkor segít az olajválasztó!

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen