még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Mi a különbség a motorolaj és a hajtóműolaj között?

2022.04.26. / Hírek
Mi a különbség a motorolaj és a hajtóműolaj között?

Úgy tűnhet, hogy a hajtóműolaj és a motorolaj szinte teljesen ugyanaz, de nem így van. A motorolaj a motor kenésére használandó kenőanyag, míg a hajtóműolaj a fogaskerekes sebességváltók, a differenciálművek fogaskerék rendszerének kenőanyagai. Mindent megírunk ebben a cikkben a kétféle olajról.

A hajtóműolaj

Nézzük meg először a hajtóműolajat, amelynek a legfontosabb feladata az, hogy – természetesen kenési rendszer segítségével – mindenhol, ahol csak van ilyen kitett rész, csökkentse a kopást azzal, hogy csökkenti a súrlódást, a rezgést és megakadályozza a korróziót. A kiváló minőségű hajtóműolaj tehát keni, hűti és védi a hajtómű rendszereket úgy, hogy eltávolítja a sérült kopási törmeléket a hajtóművek érintkezési pontjairól. A minőségi hajtóműolaj jelentősen csökkentheti és elnyomhatja a sebességváltók által keltett zajszintet.

A motorolaj

A hajtóműolajon kívül a motoroknak motorolajra is szükségük van. A motorolaj a motor egyéb alkatrészeinek, például az üzemanyag szivattyúknak, csapágyaknak és a motoron belüli egyéb mozgó alkatrészeknek a kenésére szolgál. A motorolaj olyan adalékanyagokat is tartalmaz, amelyek célja az üzemanyagok és az oxidáció által hátrahagyott savak és vegyi anyagok semlegesítése. A motor hűtésére és a dugattyúgyűrűk tömítéseire is hatással van a motorolaj. Ez egy másik kenőanyag, nem szabad összetéveszteni a hajtóműolajjal.

Különbség a motorolaj és a hajtóműolaj között

Ha összehasonlítjuk a motorolaj és a hajtóműolaj megjelenését, kiszerelését és dobozát, hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ezek tulajdonképpen ugyanazok, de nem azok. A hajtóműolaj kifejezetten a hajtóműrendszerek védelmére, kenésére és hűtésére szolgál míg a motorolaj a csapágyakat keni, és megvédi az autó motorját a benzinben lévő adalékanyagoktól.

A kenési különbségek mellett a kétféle olaj, a motor különböző részeit célozza meg. A legtöbb ember tudja, hogy ellenőrizni és cserélni kell a motorolajat, de a szabványos sebességváltók esetében ugyanilyen fontos, hogy ugyanezt tegye a váltóolajjal is.

További kérdéseid vannak a kenőanyagokkal kapcsolatban? Keress minket bizalommal, és segítségre leszünk, hogy a legjobb minőségű olajat válaszd az autód számára.


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen