még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Miért eszi az autó a motorolajat

2022.03.17. / Hírek
Miért eszi az autó a motorolajat

Tapasztaltad már, hogy mintha csak úgy, ok nélkül szivárgott volna az olaj autódból? Nem érdemes félvállról venned, mikor arra leszel figyelmes, hogy az autód valósággal zabálja a kenőanyagot, hiszen ez komoly műszaki problémák előjele is lehet. Olvass tovább az izgalmas részletekért és tudnivalókért…

A mai, modern autók olajcsere periódusa egyre nagyobb, sokszor pedig mindezt már egy számítógép vezérli. Általában az idősebb járművekre jellemző, hogy „eszik” az olajat, azonban sajnos mindez előfordul vadonatúj típusokkal is.

De mitől is függ az olajfogyasztás?

Az egyik ilyen tényező a motor külső tömítettsége. Ez különféle szivárgásokat jelent, és könnyű észlelni őket a motortérben megjelenő olajfoltokról.

A másik ilyen ok a dugattyúgyűrűk-hengerfal-dugattyú hármasának kopása, a szelepvezetők és szelepszárak közti tömítetlenség, vagy a turbófeltöltők csapágyazásának abnormális kopása.

Azonban a motor kihasználtságának foka is befolyásolja az olaj mennyiségét, de igaz ez a szélsőséges környezeti viszonyokra is, (különösen aktuális ez a tél közeledtével). Továbbá érdemes figyelembe venned a párolgási veszteséget is.

A vezetők gyakran tapasztalják, hogy az olajszint egyáltalán nem változik, vagy növekszik is két olajcsere között. Ez olyan autóknál fordul elő, melyeket rövid távú forgalomban használnak, így a "hidegindítási üzemmódban" a hengerfalon kicsapódó üzemanyag egy része átkerül az olajtérbe. Ez nem tud elpárologni, mivel a motor nincsen nagyobb igénybevételnek kitéve, hiszen csak rövid távokon, városban halad. Az elfogyasztott olaj mennyiségét ilyenkor kiegészíti az oldott üzemanyag, ami a kenőképesség szempontjából előnytelen. A jelenségről árulkodik, mikor egy hosszabb utazás után csökken az olajszint.

Bizonyos mértékű hígulás még nem okoz kenési problémát, azonban a csak városi forgalomban használt járművek esetében extrém felhígulás is megfigyelhető. Ilyen igénybevételt csak egy megfelelő minőségű olaj képes elviselni.

Olyan, mint például a svájci minőségű MIDLAND olajok és egyéb kenőanyagok. Szerezd be tőlünk, és ezzel tégy jót szeretett autódnak!


Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen