még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Miért fontos a fékfolyadék és mit tegyél, ha szivárog?

2022.03.24. / Hírek
Miért fontos a fékfolyadék és mit tegyél, ha szivárog?

A fékfolyadék – és nem fékolaj, ahogy sokan tévesen használják – valószínűleg az autód legfontosabb folyadéka, enélkül egészen egyszerűen nem működnek a fékek. De mire való pontosan, hogyan nézd meg, hogy jó-e és mit tegyél, ha szivárog? Íme a legfontosabb kérdések és válaszok a fékfolyadékról.

Mire való a fékfolyadék?

Legfőképpen az erőátvitelre. Amikor a lábaddal megnyomod a fékpedált, a fékfolyadék ezt az erőt nyomássá alakítja át az első és hátsó fékekre, és megállítja az autódat.

Időnként ellenőrizni kell és rendszeresen – kétévente - cserélni (esetleg utántölteni) ahhoz, hogy optimálisan hasson, és valóban meg tudd állítani az autódat. Az életedet védi tehát miközben minden elképzelhető szélsőséges időjárási és vezetési körülménynek ellen kell állnia.

Hogyan ellenőrizd?

A legbiztosabb az, ha a fékfolyadékot kétévente lecseréled. Ebben az esetben nincs szükség ellenőrzésre. Nem feltétlen kell azonban lecserélni, ellenőrizheted is. Vannak olyan műszerek, amelyek segítségével a főfékhengerben levő folyadékból tudsz mintát venni. Mint, amikor tőled vesznek vért a teljes rutinra, az autónál is elég egy csekély mennyiségű ahhoz, hogy mindent megtudjunk belőle. A műszerben levő mintát a gép forrásig melegíti. Ha a fékfolyadékod forráspontja 230-240 fok körüli, akkor minden rendben vele, nem szükséges cserélni, ha 200 fok vagy alatta van akkor igen. Méghozzá azonnal.

Mikor kell utántölteni a fékfolyadékot?

Akkor, ha szivárog. Ezt onnan látod, hogy a szivárgó olajfoltot hagy az autó alatt és ha rutinosabb vagy akkor érzed a féken is, amikor megnyomod. Nem fog a fék, vagy beesik a fékpedál (ez utóbbinak egyéb más okai is lehetnek). Az első tennivaló a szivárgás megszüntetése, a második az, hogy vagy lecseréled, vagy rá kell töltened. De milyet?

Nem mindegy milyen a fékfolyadék

Nem csak egyféle és nem is csak egyféle tulajdonságú fékfolyadék van. Az egyes folyadékok keverése tilos, tehát óva intünk attól, hogy elvidd szervizbe az autót, megoldják a szivárgást, utána te pedig valamilyen fékfolyadékot rátölts a régire, inkább bízd szakértőre.

Kivéve, ha pontosan tudod milyen van jelenleg az autódban: akkor „rátölthetsz” de ez rizikós, legjobb inkább lecserélni az egészet.

Mikor cseréltél utoljára fékfolyadékot?

Azért kérdezzük, mert a te felelősséged. A fékfolyadék ellenőrzése nem része a műszaki vizsgának és egyetlen szervizben sem kötelezően elvégzendő feladat (persze, lehet, hogy az éves szervizen lecserélik neked, de erre kérdezz rá). Szóval, ha „azt sem tudod mikor” cseréltél, vagy mikor ellenőrizted itt az ideje. Mi javasoljuk, hogy ha megteszed válaszd a szuper minőségű Favorit folyadékokat. Számtalan viszonteladónknál megtalálod kedvező áron és - legalább – 2 évig nyugodt lehetsz.

Ráadásul most értékes nyereményeket is nyerhetsz vagy akár egy 500. 000 forintos fődíjat, ha Favorit vagy Midland olajat választasz.


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen