még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Milyen a jó kenőanyag?

2022.03.17. / Hírek
Milyen a jó kenőanyag?

A mai cikkünkben azt a témát járjuk körbe, hogy milyen a jó motorolaj, valamint azt, hogy milyen tényezőknek kell teljesülnie, hogy igazán kiváló kenőanyagról beszélhessünk.

Tudjuk, hogy az olajok egy alapolaj felhasználásával készülnek el. Már ennek a minősége is meghatározza azt, hogy mennyire jó kenőanyagról van szó. Természetesen emellett ott vannak a hozzáadott adalékanyagok is. Ezek az olaj tulajdonságát tudják befolyásolni, mint például a viszkozitást.

Emellett számít még az olajban lévő fémek mennyisége is. A vas, alumínium, réz, valamint a molibdén jelenléte ugyanis motorkopást tud előidézni, ennek szintje is fokmérője a motorolaj minőségének.

Alapvetően azt az olajat tekintjük értékesebbnek, melynek kevésbé változik a viszkozitása a hőmérséklet ingadozásának hatására. Érdekesség, hogy pontosan emiatt nem kell már nyári, vagy téli motorolajról beszélni, hiszen az adalékanyagok ezt a cserét már kiküszöbölik.

Természetesen az olajokat szigorú ellenőrzéseknek, valamint laboratóriumi vizsgálatoknak is alávetik. Ezek a kenőanyag minőségének értékelésére szolgálnak. Az osztályozást időnként aktualizálják, így egyes – korábban létezett – fokozatok törlésre kerülnek, és újakat vezetnek be. A vizsgált jellemzők közül néhány: mosóhatás, diszpergáló képesség, oxidációval szembeni ellenállás, kopásállóság.

Na de honnan tudod, hogy melyik a jó minőségű kenőanyag? Az API kétféle kategóriát különböztet meg: benzinmotorokra (“S”) és diesel motorokra (“C”). Mindkét kategóriában egy másik betű áll az S illetve C után. Minél hátrább van a második betű az ABC-ben, annál jobb minőségű olajról beszélünk.

A kenőanyagok minőségére garancia még az, hogy megbízható forrásból szerzed be. Ezzel megelőzöd azt, hogy valamilyen „felöntött” olajhoz juss. Nálunk kiváló, svájci minőségű, megbízható motorolajokat találsz, melyek használatával megfelelően tudod ápolni hőn szeretett autódat.

Szerezd be motorolajodat tőlünk! 


Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen