még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Minden, amit a fékfolyadékról tudni kell

2022.12.15. / Hírek
Minden, amit a fékfolyadékról tudni kell

A fékfolyadék (sokan hívják az egyszerűség kedvéért fékolajnak, de helytelenül, ha olaj lenne, tönkre tenné a féket) gyakorlatilag olyan hidraulika folyadékok, melyek a nyomást közvetítik a fékrendszerben az egyes alkatrészek között. Osztályozzuk őket és (mivel körülbelül 2 év alatt elérik a forráspontjukat) kétévente cseréljük. Íme minden, amit tudni kell róluk.

Mi fékfolyadék (és nem fékolaj?)

A fékfolyadékok különleges tulajdonsága, hogy képesek megkötni / kivonni a levegő páratartalmából a vizet, ezért a forráspontjuk (ahogy egyre több vizet vesznek fel) csökken. Ahogy csökken, idővel a teljesítménye is csökken ez azzal jár, hogy gyengül az autónk féke, zavart okoz a működésben emellett rongálja a teljes szerkezetet azzal, hogy a sok víz miatt engedi a rozsdásodást. Ezért a fékfolyadékot maximum kétévente, de inkább évente érdemes lecserélni.

Így kell tesztelni / cserélni

Ha a fékfolyadékod már legalább 2 éves (vagy mentél vele 35-40 000 kilométert) egy rendkívül egyszerű és pillanatokig tartó méréssel meg lehet állapítani az állapotát. A fékfolyadék vizsgáló eszköz megméri a víztartalmat. Ha az magas, vagy kritikus, akkor le kell cserélni a fékolajat, ha nem, akkor nem. Egyébként maga a csere nem költséges és nem is különösebben bonyolult. Mivel – egy átlagos autóban - körülbelül 1 liter fékfolyadék van ezért az anyagköltsége sem jelentős.

Fékfolyadék fajták, milyet vegyél?

Az lenne az ideális, ha minden jármű azonos fékfolyadékot igényelne, mert akkor lenne egyfajta fékfolyadék és kész. Valójában a különböző típusú fékekkel rendelkező járművek különböző típusú folyadékot igényelnek. Ha elhozod hozzánk az autódat szívesen kicseréljük a fékfolyadékot (ha szükséges).

Ha magad szeretnéd beszerezni a DOT számra kell figyelj. Eszerint az osztályozás szerint 3-féle fékfolyadék létezik. A DOT3 és a DOT4 glikol alapúak, megkötik a nedvességet. A DOT5 szilikon bázisú, a DOT5.1 pedig 0 szilikont tartalmaz.

Mielőtt választasz tudnod kell, hogy az egyes fékfolyadékokat nem szabad keverni és figyelembe kell venni azt, mit ajánlanak az autódhoz. (Ismételjük, hogy a fékfolyadék nem kifejezetten drága termék nincs semmi okod „olcsóbbat”, névtelent választani”. )

Azt érdemes tudni, hogy a DOT5-ön kívül minden folyadék szilikon alapú, illetve azt, hogy minél magasabb számot látsz a DOT mögött, annál magasabb lesz majd a forráspontja és annál „ritkábban” kell majd cserélned.

Mi szívesen megtesszük: hozd el hozzánk az autódat, nézzük meg, hogy milyen állapotban van a fékfolyadékod és ha szükséges lecseréljük neked az ideálisra. https://www.favorit.hu/


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen