még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Minden, amit a téli gumikról tudni érdemes

2022.10.21. / Hírek
Minden, amit a téli gumikról tudni érdemes

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján nem kötelező hazánkban a téli gumi: nem büntethet meg a rendőr sem akkor, ha nyárival, sem, ha négyévszakossal jársz egész télen. Ennek ellenére minden a téli gumi mellett szól: egynemrég készült felmérés szerint például több mint 35%-kal csökkent a fékút hóban téli gumival a nyárihoz képest. Mit kell tudni a mágikus téli gumiról?

Beköszöntött az ősz, jönnek a hideg reggelek és megnő a csapadékos napok száma. Az utak ilyenkor egy rutinos autós számára is kihívást jelenthetnek. Éppen ezért kiemelten fontos autónk felkészítése az őszi-téli időszakra. Ha téli gumi vásárlás előtt állsz, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra.

Miben más a téli gumi?

Az alapvető különbséget a gumianyag keveréke jelenti. A téli gumi profilja puhább, alacsony hőmérséklet mellett képes a hó és a latyak tömörítésére, jobb a kerék nyomtartása, illetve a gumik tapadása is havas, jeges és csúszós utakon. Fontos, hogy száraz úton megváltozik a téli gumik viselkedése és máshogy reagálnak. Sokan ezért nem cserélik le nyári, vagy négyévszakos gumijukat télire.

Beszéljünk a négyévszakos gumikról

Az egész éves használatra ajánlott négyévszakos gumik jó kompromisszumnak tűnhetnek azok számára, akik vacillálnak a téli és a nyári gumi közt. Viszont pont a „kompromisszum” velük a gond. A négyévszakos gumik nem alkalmazkodnak megfelelően sem a nyári, sem pedig a téli időjáráshoz: mindkettőhöz csak kicsit. Viszont sok előnyük van: lassabban kopnak, ebből következő tartósabbak, ami miatt előszeretettel választják a környezettudatos autó tulajdonosok.

Mikor kell új téli gumit venni és hogyan érdemes cserélni?

Új téli gumit akkor érdemes vásárolni, ha előző téli gumi szettünk elkopott, elöregedett. A kopás mértéke egyszerűen megállapítható. A biztonságos használathoz a szakemberek 4 mm barázda mélységet határoztak meg. (Egy új gumin a profilmélység 8-9 mm).

Ha a barázda mélyebb, mint 4 mm, még akkor is érdemes megnézni a gumi életkorát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 3-4 szezon után a megfelelő profilmélység mellett is veszítenek a gumik tapadó képességükből. Ha nem tudjuk a gumi korát, akkor az abroncs oldalán olvasható DOT betűsor utáni négy számból könnyen kideríthetjük. Az első két szám jelöli a gyártás naptári hetét, a második kettő pedig a gyártás évét.

Ideális esetben a négy gumi cseréje egyszerre történik, egyforma abroncsokkal. Ám az is szabályos, ha tengelyenként, párban cseréljük őket. Amennyiben vegyes gumival járunk, akkor vegyük figyelembe gumicserénél, hogy a hajtótengelyre szerelve az új gumikat nagyobb lesz ugyan a vonóerőnk, de az autó stabilitása kisebb lesz fékezéskor és kanyarodásnál.

Így vásárolj téli gumit

Vásárlás során 3 gumi típus közül választhatunk:

  • új téli gumi,
  • használt téli gumi,
  • felújított téli gumi.

Legyen szó bármelyik kategóriáról, márkáról, minőségről vagy kereskedőről, a legfontosabb, hogy körültekintően tájékozódj a termékkel kapcsolatban. Figyelni kell a gyártási évet, a profilmélységet és lehetőleg olyan gumit választani, amire van garancia.

Hogyan kell téli gumi méretet választani?

Amennyiben autónkon több méret is engedélyezett, úgy válasszuk azt, amelyik a legkeskenyebb, hiszen azok nagyobb vonóerőt biztosítanak és jobban működnek havas és jeges útviszonyok mellett. Egyetlen hátrányuk, hogy száraz úton csak alacsonyabb sebességgel képesek jól venni a kanyarokat.

Most akkor kötelező a téli gumi, vagy sem?

Tisztázzunk egy nagyon fontos dolgot: Magyarországon nem kötelező a téli gumi, ám használata erősen ajánlott, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá esik. Érdemes odafigyelni az aktuális szabályokra, ha Ausztriában, Csehországban, Olaszországban, Romániában, Svájcban, Szerbiában, Szlovákiában vagy Szlovéniában járunk. Egyes helyeken csak a téli gumi elfogadott, míg máshol a vegyes felszerelés (téli és nyári gumi váltott használata a két tengelyen), de akad olyan ország is, ahol elég, ha nálad van a hólánc, bármikor felszerelhető állapotban. Reméljük, hogy tudtunk segíteni a fenti információkkal és könnyebben megy majd autód felkészítése a téli időszakra.


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen