még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Minden, amit tudni érdemes a váltóolajról

2022.11.25. / Hírek
Minden, amit tudni érdemes a váltóolajról

Ahogy motorolajra, az autódnak váltóolajra is szüksége van, hiszen a váltóban is számtalan mozgó és kopó alkatrészt kell kenni. Ez az olaj segít megvédeni ezeket a mozgó alkatrészeket azáltal, hogy csökkenti a súrlódást és elvezeti a hőt. Az autó váltóolajának rendszeres cseréje alapvető karbantartási feladat, amely meghosszabbítja a jármű élettartamát, és segít elkerülni a költséges javításokat.

Mire használjuk a váltóolajat?

A (sebesség) váltóolaj olyan kenőanyag, amelyet személygépkocsinak vagy teherautónak sebességváltóiban, kézi sebességváltóiban, differenciálműveiben, váltóházaiban való használatra terveztek. Ez az olaj segíti és támogatja a sebességváltó zavartalan működését, de ennél is fontosabb, hogy segít megvédeni az autó sebességváltó rendszerének belső alkatrészeit a kopástól és a hőkárosodástól. A nem megfelelő kenés a fontos hajtáslánc-alkatrészek töredezését, korrózióját, karcolódását és lyukacsosodását eredményezheti. Ez a romlás veszélyeztetheti autó teljesítményét, és végül költséges javításokhoz vezethet. Nagyon fontos: a motorolaj és a váltóolaj nem ugyanaz, és nem felcserélhetők egymással, a legfontosabb különbség közöttük, hogy a váltóolaj kifejezetten a fogaskerekekhez van kifejlesztve. A motorolaj motorokhoz, dugattyúkhoz, szelepekhez.

Milyen váltóolaj kell az autóba?

Nem egyszerű eldönteni, hiszen nem is kell évente cserélni. Mi azt szoktuk javasolni, hogy mindig azt a típust használd amelyiket az autód szervizkönyvében megtalálsz. A nem megfelelő váltóolaj használata gyengülő vagy akár teljesen rossz teljesítményt, vagy akár a belső alkatrészek károsodását is eredményezheti, ezért fontos, hogy csak a jármű gyártója által ajánlott váltóolajat használjuk.

Ez történik, ha nem cseréled a váltóolajat

Ha nem a gyártó által javasolt ütemezés szerint cseréled a váltóolajat, akkor kockázatot vállalsz. A váltóolaj idővel ugyanis romlik, illetve koszolódik úgy, hogy a természetes súrlódás lecsiszolja ezeket a mozgó alkatrészeket, és az apró fémrészecskék lassan felhalmozódnak a váltóolajban. Ezek végül gyengítik a váltóolaj kenési tulajdonságait, így, ha nem cseréled le időnként akkor csökken a váltó élettartama.

Milyen gyakran kell cserélni?

Mindenképpen nézd meg a használati útmutatót, de ha normál körülmények között használod az autódat, akkor automata sebességváltó esetén 48 000-80 000 km, kézi váltó esetén pedig 96 000-160 000 km a csereidő. Ha a kocsidat nehéz körülmények és útviszonyok között használod, sokat váltasz, hajtod, akkor akár 25 000 kilométerenként is csereérett lesz.

Érdemes átgondolnod, hogy mikor cseréltél utoljára váltóolajat és elővigyázatosságból inkább cserélni. Nálunk rengeteg váltóolajat találsz: https://olajbazis.hu/


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen