még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Mit jelez a műszerfal visszajelző lámpa?

2022.11.02. / Hírek
Mit jelez a műszerfal visszajelző lámpa?

Ahogy mondani szokták, nagyot ment az interneten, ezért lehet, hogy te is láttad már azt a montázst, ahol egy élelmes felhasználó egyetlen képre varázsolta az autók műszerfalán megjelenő különböző figyelmeztető, vész-és visszajelző lámpákat és feladta nekünk a leckét azzal, hogy vajon melyik mit jelent? Íme egy kis műszerfal visszajelző gyorstalpaló.

Fontos a szín

Minden autó műszerfalán találsz visszajelző lámpákat: ezek különböző színűek, különböző módon világítanak (van olyan, amelyik például csak felvillan) és más és más komolyságú hibára hívják fel a figyelmedet. Kezdjük a színekkel, mert annak nagy jelentősége van.

A kék és a zöld lámpák tényleg csak afféle visszajelzések, visszaigazolások. Ilyen az aktív parkoló szenzor, az aktív tempomat, a felkapcsolt lámpa vagy reflektor visszajelzők. A kék/zöld visszajelzések soha nem hibák: információk.

Eggyel komolyabban kell venni a sárga jeleket: azzal a fontos, ugyanakkor nem kritikus hibákat, problémákat mutatják meg, biztos láttál is már ilyeneket. Alacsony az ablakmosó szintje, alacsony valamelyik gumiban a nyomás (a modernebb autók jelzik melyikben), szükséges az izzócsere, vagy ideje szervizbe vinni az autót. (Természetesen számtalan más sárga jelzés is van, de intelmeknek szoktuk hívni)

A piros jelzést viszont nagyon komolyan kell venni, azonnali beavatkozást sürgető hibát jelez. Ez lehet biztonsági figyelmeztetés (például nyitva a motorháztető, nyitva felejtettél egy ajtót, nem kötötted be magad, behúzva maradt a kézifék) de jelezhet például alacsony fékfolyadék szintet, általános hibát (ez egy piros háromszög és inkább villog, mint világít) vagy kritikusan alacsony olajszintet.

Az olajszint jelző lámpa

Íme, miért kezdhet el ez a lámpa világítani az autódban.

 1. Az autóban alacsony az olajszint
  Ez nagy gond, hiszen a motornak olajra van szüksége, hogy csökkentse a súrlódást az összes mozgó alkatrész között, biztosítva ezzel a zavartalan működést. Ha az autóban nincs megfelelő olajszint, a kenés hiánya miatt a motor elromolhat.
 2. Ha hibás az olajnyomás mérő vagy a szivattyú
  Ha a lámpa kigyulladása után ellenőrizted az olajszintet, és azt normálisnak találtad, lehetséges, hogy a probléma az autó olajnyomás mérőjében van. Hibás vezetékezés vagy egy nagyobb elektromos probléma okozhatja a nyomásmérő hibás működését és pontatlan leolvasást, ami viszont aktiválhatja az olajfigyelmeztető lámpát. Egy szakember elvégezhet egy mechanikus olajnyomáspróbát, vagy egy teljes motordiagnosztikai tesztet, hogy megállapítsa, hogy a nyomáshiány vagy a hibás olajnyomás mérő okozza-e a problémát.
 3. Ha eltömődött a szűrő
  Az olajszűrők alapvető szerepet játszanak az autó motorjában lévő olajnyomás fenntartásában - ha a szűrő eltömődik vagy túlságosan szennyezetté válik, az olajnyomás megnő, az olajáramlás pedig csökken. Ez az olajjelző lámpa bekapcsolását okozhatja.
 4. Túlmelegedett a motor
  Ha a figyelmeztető lámpa világít vagy villog, és a kocsi motorja hallhatóan kattogó hangot ad, akkor nagy valószínűséggel az autóban lévő olaj túlmelegedés miatt nem képes kenni a motor mozgó alkatrészeit. Túlmelegedés esetén az olaj vagy teljesen kiég, vagy megváltozik a viszkozitása, és inkább vízhez, mint olajhoz hasonlít, így nem képes a motor kenésére.

Bármelyik is a baj, azonnal el kell vinned az autódat egy szervizbe és motorolajat kell cserélned: https://olajbazis.hu/


Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen