még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Nem találod ki, melyek a tavalyi év legnépszerűbb autói

2022.08.27. / Hírek
Nem találod ki, melyek a tavalyi év legnépszerűbb autói

A globális chiphiány, a hosszú várakozási idő, a magas infláció, a benzinárak alaposan megtépázták és átrendezték az újautó piacot, visszaesett az értékesítés is. Épp ezek a tényezők vezettek oda, hogy az eddig előre megjósolható toplisták jelentősen átrendeződtek. Tavaly összesen – valamivel több mint – 121 000 új autót helyeztek forgalomba. Íme melyek voltak a legkedveltebbek.

Őrületes átrendeződés

Az újautó-eladás olyan, mint a magyar foci. Különösebb kockázat nélkül minden évkezdéskor meg lehet tippelni azt a néhány márkát, amelyik a top 3-ban, top-5-ben lesz, az pedig szinte biztos, hogy a „bajnokságot” megint a Suzuki nyeri, hiszen évek óta a legnépszerűbb új autó.

Ehhez képest a tavalyi listán hatalmas változások történtek, részben az alacsony eladások és az autóhozzáférések miatt, sőt megjelent az úgynevezett kompromisszum-vásárlás is: amikor nem feltétlen azt az autót vettük meg amelyikre vágytunk, hanem azt amelyik készleten volt, vagy belátható időn belül érkezett.

Márkatoplista

Kezdjük mindjárt a legnagyobb meglepetéssel, az Opel szabadesésben kizuhant a top 10-ből, cserébe a Kia felrobbantotta az autópiacot és őrületes eladásokat produkált. Persze a csúcson mindezt még mindig karba tett kézzel és nyugodtan ülve figyelhette a Suzuki, amely tavaly is a legkedveltebb márka lett az eladások alapján.

Egyébként Magyarország három legkedveltebb autómárkája a Suzuki, második helyezett a Toyota, a Ford pedig a harmadik. És hogy akkor miért írtunk a Kiaról? Mert 45%-kal nőttek az eladási adatai és bár ez csak a negyedik helyre volt elég, ha így folytatja, biztos, hogy jövőre a top 3-ban lesz.

Íme a modelltoplista

Évekkel ezelőtt beleszerettünk a SUV-kba és a crossoverekbe (városi terepjárókba). Bizonyíték erre az, hogy a Suzuki Vitara és a Suzuki SX4 Cross nem csak az arany és ezüstérmes, hanem 33% feletti a piaci részesedésük: azaz 10-ből 3 eladott autó valamelyik a kettő közül. A harmadik helyezett a Fiat 500-as.

Egy különlegesség

2009-óta a nők megválasztják a maguk „kedvenc autóját”, persze ezt világszerte teszik, nem kizárólag Magyarországon lehet szavazni. Annyira komolyan veszik ezt a szavazást, hogy a zsűri is csak nőkből áll. Szerintük (szoros verseny után) az Év Női Autója a Peugeot 3008-as lett.

Az idei év még összetettebb, izgatottan várjuk az eredményeket, vajon mi lesz idén az év autója?

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen