még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Téli vagy nyári olaj: mennyire vedd komolyan?

2022.11.21. / Hírek
Téli vagy nyári olaj: mennyire vedd komolyan?

Lehet, hogy te még soha nem hallottál arról, hogy létezik „téli olaj” és „nyári olaj”? Pedig létezik, és nem pontosan úgy kell használni őket, ahogy logikus lenne: szóval a téli olaj nem feltétlen téli a nyári pedig nem feltétlen nyári. Összezavarodtál? Mindjárt mindent elmondunk!

Télen téli, nyáron nyári?

Logikus lenne, ha az autósok (télen) hideg időben téli olajat használnak, mivel azt úgy tervezték, alacsony hőmérsékleten könnyebben folyjon. Nyáron a téli olajat nehezebben folyóra cserélnék, mivel a meleg hőmérséklet hígítja az olajat. Ez lenne logikus, de valójában manapság azonban a legtöbb motorolaj többféle minőségű vagy több viszkozitású.

A nyári olaj nem feltétlen nyári a téli nem feltétlen téli

A régebbi (mondjuk a körülbelül 20 éves) autók kézikönyvében jelezték, hogy – például – nyáron milyen olajat ideális benne használni, és általában azt is, hogy télen más viszkozitásúra lesz szükség. Bár a határok tágak voltak, mégis elterjedt, hogy létezik nyári és téli olaj. Létezik is.

Szóval a téli-nyári olaj bonyolultabb, mint aminek hangzik. Nem csak arról van szó, hogy kicseréljük az olajat, amikor a kinti hőmérséklet emelkedni vagy csökkenni kezd. Sokkal fontosabb az, hogy milyen olajra van szüksége, az autódnak/teherautódnak ez pedig attól függ, hogy milyen körülmények között közlekedsz rendszeresen vele.

Az elmúlt években hatalmas ugrások történtek a piacon kapható szintetikus olajok választékában és minőségében. Mára már olyan mértékben finomították, hogy valóban kevesebb szennyeződést tartalmaznak, mint a hagyományos motorolajak. Emellett jellemzően olyan egyedi adalékanyagok felhasználásával készülnek, amelyek jobb védelmet nyújtanak a forró napokon a magas fordulatszámkor is.

Ezenkívül a szintetikus olajok ma már jobban ellenállnak a magas motorhőmérséklet okozta habzásnak és hígulásnak - jobban, mint a nem szintetikus motorolaj.

Minden a viszkozitáson múlik

Ha azonos viszkozitású (single-viscosity) olajat használsz a járműben, akkor (ha optimálisan használnád és rendkívül kímélnéd a motort) a külső hőmérséklet változásával oda-vissza kellene váltanod. Az olaj ugyanis különböző hőmérsékleten más-más sebességgel folyik; hidegebb télen hígabb, melegben pedig sűrűbb.

A széles viszkozitású (multi-viscosity) olajok azt jelentik, hogy soha nem kell oda-vissza váltani, mert az olaj magától alkalmazkodik.

Régen tehát az autóolajok (inkább) egyfokozatúak voltak: vagy hidegben vagy melegben „működtek” jobban, mára az úgynevezett multigrade kenőanyagok vannak túlsúlyban: itt pedig már nem kell figyelned ilyesmire, független az évszaktól, az időjárástól hidegen és melegen is gyönyörűen védik az autódat.

 Ha éppen olajcsere előtt állsz: https://olajbazis.hu/Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen