még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Tippek, milyen olajat tölts az autóba

2021.11.09. / Hírek
Tippek, milyen olajat tölts az autóba

Ha nem vagy szakember, akkor nem biztos, hogy el tudod dönteni azt, hogy pontosan milyen olajat kell töltened az autódba, vagy éppen miért azt az adott olajat ajánlják. Íme, összeírtunk néhány tippet, amit betartva biztosan megtalálod azt a motorolajat, amelyik a legjobb az autódnak.

Mi alapján válassz motorolajat?

Talán az a legegyszerűbb, ha olyan motorolajat használsz az autódba, amit előírnak, amit javasol az autód gyártója, azzal nem lehet hibázni. Előfordulhat azonban, hogy nincs olyan, vagy kifutó termék, esetleg szeretnél bele jobbat, mást tölteni. Ahhoz, hogy a megfelelő döntést tudd meghozni ismerni kell néhány alapfogalmat, lehetőséget. Összegyűjtöttük, hogy mire figyelj oda.

A viszkozitás

A viszkozitás egy fogalom, az áramlással szembeni ellenállást takarja. Mindig két szám írja le és határozza meg a viszkozitást. Ebből a W az angol tél (winter) szóra utal, és azt mutatja meg, hogy a motorolaj, hogy áramlik hideg környezetben, például télen az indításkor. A mögötte levő második szám a normál működés közbeni áramlás. Ha tehát egy olaj 10W-40-es a másik 5W30-as, akkor az utóbbi fogja jobban védeni az autódat télen, az előbbi pedig üzemi hőmérsékleten nyújthat védelmet.

Mágikus motorolaj mutatószámok

A fentieken kívül még van néhány olyan mutatószám, ami alapjaiban meghatározhatja, hogy melyik olaj lesz megfelelő a kocsiba. A SAE azt mutatja meg az olajról, hogy mikor használható. Természetesen van téli, van nyári és négyévszakos is. Valószínűleg látsz a motorolajon egy API jelzést is. Ha S-el kezdődik, akkor benzines autóhoz való a motorolaj, (és tovább kategorizálható SJ, SL és SM és SN-re) ha pedig C betűt látsz akkor az olaj dízel autókhoz lesz megfelelő. (A C-n belül is van CH-4, CI-4 és CJ-4,CK-4 motorolaj.

Léteznek univerzális olajok is, olyanok, amelyek benzines és dízel autókhoz is jók, a megnevezésük ilyenkor tartalmazza az API szerinti S-el és C-vel kezdődő jóváhagyást is.

Szintetikus, félszintetikus, ásványi

Eldöntheted, hogy milyen olajat használsz az autódba. Az ásványi olaj magas viszkozitású a félszintetikusban általában több az adalékanyag és ellenállóbbak, míg a szintetikus motorolajok modern technikával készültek és talán a legstrapabíróbbak.

Mit írnak a szervizkönyvben?

Természetesen úgy tudod a legkönnyebben és legbiztosabban kiválasztani a megfelelő motorolajat, hogy megnézed az autód szervízkönyvét, mit írnak és ajánlanak benne, és beszerzed az ajánlott olajat.

Favorit motorolaj és Midland motorolaj

A Favorit motorolajat minőségi alapanyagokból csomagolják kifejezetten teherautókhoz, autókhoz és nehézgépekhez. Ide kattints, biztosan találsz köztük olyat amelyik tökéletes az autódba: https://www.favorit.hu/

A Midland motorolajok is Svájcban készülnek és svájci minőségűek, kifejezetten személyautókhoz, kishaszon gépjárművekhez ajánljuk őket, de a választékban van nagyhaszon gépjárművekhez is kenőanyag. Ismerd meg a Midland motorolajokat ide kattintva: https://www.favorit.hu/marka/midlandCímkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen