még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Veteránautó tulajdonosok, figyeljetek a motorolajra

2022.02.22. / Hírek
Veteránautó tulajdonosok, figyeljetek a motorolajra

Az autó sokak számára nem csupán közlekedési eszköz, hanem sokkal több annál. Te is közéjük tartozol? Különleges kategóriába esnek azok, akik idősebb autócsodát birtokolnak. Igen, a veteránautó tulajdonosokról lesz most szó…

Lássuk elsőként, hogy milyen autót is nevezünk veteránnak. Többen ismerik a harminc éves korhatárt, azonban önmagában mindez még nem jelent semmit, hiszen ugyanolyan szempontok alapján kell vizsgáztatni egy kocsit, legyen akárhány éves. Ebbe beletartozik a kifogástalan műszaki állapot mellett a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés is, valamint a lámpáiban is e-jelzésnek kell lennie.

Ezt követi utána a külön veteránautós vizsga. Itt megkülönböztetünk OT, valamint FIVA vizsgát. Az OT a saját, magyar minősítés, mellyel külön rendszám, valamint egy, az autóra helyezett rézplakett is jár. Ez nem örökre szól, 5 évente meg kell újítani, emellett pedig tulajdonosváltáskor külön. Előnye viszont a kedvező kötelező biztosítás.

A másik a FIVA. Ez a nemzetközi veteránautós vizsga, mely birtokában akár hivatalos versenyeken is tudsz indulni. Ilyen minősítéssel rendelkeznek az igazi különlegességek, valamint a régi, klasszikus versenyautók. Ez a vizsga drágább, viszont 10 évre szól, szintén extra biztosítással jár, valamint tulajdonosváltásnál ugyanúgy elveszíti a hatályát.

Ezeknek a veteránoknak az ápolására természetesen kiemelt figyelmet kell fordítanod. A modern olajok a modern autók tömítéseihez és illesztéseihez lettek tervezve, az öreg autókban viszont még sok helyen használtak filcet, parafát, bőrt, és ezeket megtámadják, kiszárítják a modern autóápolási folyadékok.

A modern olajokban lévő durvább detergensek (mosóanyagok) olyan piszkokat is feloldanak a régi motorban, amelyek így eltömíthetik a kenéshez létfontosságú, szűk olajjáratokat. A hagyományos olaj ezeket a piszkokat megkövülve a helyükön hagyja.

Mire kell még figyelned? Ilyenek a tömítések, színesfémek, egyfokozatú olajok, valamint a viszkozitás kérdése. Azonban tanácsainkat megfogadva bizonyára Te is sok örömed leled majd szeretett veteránodban ☺

Nálunk ezekhez a klasszikus csodákhoz is találsz megfelelő kenőanyagot. Válaszd a Favorit és Midland termékeit: https://www.favorit.hu/ !

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen