még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

A fék és a leggyakoribb hibái

2021.06.30. / Tippek
A fék és a leggyakoribb hibái

Lassan járj, tovább érsz… Ez a mondás közhelyesnek hangozhat, azonban tagadhatatlanul igaz. Régen egy Pirelli reklámban szerepelt a szlogen, hogy „mit ér az erő, ha nem uralod”. Ez a gumik mellett vonatkozik a nagy teljesítményű, szupergyors sportkocsikra is, ahol hiába a sebesség, ha a sofőr nem tudja kezelni az autóban rejlő erőt és sebességet. Ehhez elengedhetetlenek a kiválóan működő fékek. Tudd meg cikkünkből, hogy mik a legjellemzőbb fékhibák, és azt is, hogyan tudsz tenni ellene.

Az egyik ilyen az, amikor a kormány remegni kezd, azonban mindezt csak fékezéskor tapasztalod. Ilyenkor általában a DTV jelenség áll fenn. A kellemetlen vibrálás legtöbbször nem abból adódik, ahogy azt feltételezik (például azt, hogy a féktárcsa gyárilag hibás, vagy azért mert a használat során elgörbült és ütni kezdett), hanem szinte kivétel nélkül a vastagságváltozás az oka.

Ugyanezt jelzi a fékpedál pulzálása fékezéskor. Olyankor is tudunk ilyet tapasztalni, amikor hónapokig állt egy autó (például mostanában, a vírus és a leállás miatt), és a féktárcsáin komolyabb rozsdaréteg képződik, kivéve azt a területet, ahol a fékbetétek érintkeznek a tárcsákkal. Ilyen esetben mindaddig érezhetünk és hallhatunk pulzálást fékezéskor, amíg le nem kopik a rozsdaréteg.

Gyakori probléma még a túl merev fék is. Jobb esetben ilyenkor mindössze valami apró tárgy került a pedál útjába, vagy esetleg a vákuumos fékrásegítővel történt valami. Azonban legtöbbször mégis a fékbetétek felelősek azért a jelenségért, hogy kőkeményen nyomjuk a fékpedált, de egyszerűen nem lassul úgy az autó, mint ahogy akarjuk.

A pedál azonban nem csak túl kemény, hanem túl puha is lehet. Ez a fékfolyadékra vezethető vissza, akárcsak a nem túl bizalomgerjesztő, súrlódó, reszelő, csikorgó hangok fékezéskor. Súlyosabb probléma az, hogyha fékezéskor valamelyik irányba elhúz az autó. Ez szinte lehetetlenné teszi a biztonságos vezetést, és szintén a nem megfelelő fékfolyadék, vagy annak szivárgása az oka ennek.

Ahhoz, hogy mindig biztonságban érezd magad az utakon, elengedhetetlen egy jó fékrendszer. Ápold autód fékjeit Favorit fékfolyadékokkal, hogy mindig épségben érj haza családodhoz!

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen