még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

A fék és a leggyakoribb hibái

2021.06.30. / Tippek
A fék és a leggyakoribb hibái

Lassan járj, tovább érsz… Ez a mondás közhelyesnek hangozhat, azonban tagadhatatlanul igaz. Régen egy Pirelli reklámban szerepelt a szlogen, hogy „mit ér az erő, ha nem uralod”. Ez a gumik mellett vonatkozik a nagy teljesítményű, szupergyors sportkocsikra is, ahol hiába a sebesség, ha a sofőr nem tudja kezelni az autóban rejlő erőt és sebességet. Ehhez elengedhetetlenek a kiválóan működő fékek. Tudd meg cikkünkből, hogy mik a legjellemzőbb fékhibák, és azt is, hogyan tudsz tenni ellene.

Az egyik ilyen az, amikor a kormány remegni kezd, azonban mindezt csak fékezéskor tapasztalod. Ilyenkor általában a DTV jelenség áll fenn. A kellemetlen vibrálás legtöbbször nem abból adódik, ahogy azt feltételezik (például azt, hogy a féktárcsa gyárilag hibás, vagy azért mert a használat során elgörbült és ütni kezdett), hanem szinte kivétel nélkül a vastagságváltozás az oka.

Ugyanezt jelzi a fékpedál pulzálása fékezéskor. Olyankor is tudunk ilyet tapasztalni, amikor hónapokig állt egy autó (például mostanában, a vírus és a leállás miatt), és a féktárcsáin komolyabb rozsdaréteg képződik, kivéve azt a területet, ahol a fékbetétek érintkeznek a tárcsákkal. Ilyen esetben mindaddig érezhetünk és hallhatunk pulzálást fékezéskor, amíg le nem kopik a rozsdaréteg.

Gyakori probléma még a túl merev fék is. Jobb esetben ilyenkor mindössze valami apró tárgy került a pedál útjába, vagy esetleg a vákuumos fékrásegítővel történt valami. Azonban legtöbbször mégis a fékbetétek felelősek azért a jelenségért, hogy kőkeményen nyomjuk a fékpedált, de egyszerűen nem lassul úgy az autó, mint ahogy akarjuk.

A pedál azonban nem csak túl kemény, hanem túl puha is lehet. Ez a fékfolyadékra vezethető vissza, akárcsak a nem túl bizalomgerjesztő, súrlódó, reszelő, csikorgó hangok fékezéskor. Súlyosabb probléma az, hogyha fékezéskor valamelyik irányba elhúz az autó. Ez szinte lehetetlenné teszi a biztonságos vezetést, és szintén a nem megfelelő fékfolyadék, vagy annak szivárgása az oka ennek.

Ahhoz, hogy mindig biztonságban érezd magad az utakon, elengedhetetlen egy jó fékrendszer. Ápold autód fékjeit Favorit fékfolyadékokkal, hogy mindig épségben érj haza családodhoz!

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Miért eszi az autó a motorolajat

Tapasztaltad már, hogy mintha csak úgy, ok nélkül szivárgott volna az olaj autódból? Nem érdemes félvállról venned, mikor arra leszel figyelmes, hogy az autód valósággal zabálja a kenőanyagot, hiszen ez komoly műszaki problémák előjele is lehet. Olvass tovább az izgalmas részletekért és tudnivalókért…

Elolvasom
Tippek

Így teszed tönkre az autód

Nem létezik olyan, hogy tökéletes sofőr. Mindannyian rendelkezünk olyan vezetési szokásokkal, amelyek károsak. Míg az index használatának elfelejtése simán bosszantó (és akár veszélyt is jelent) az úton lévő többi járművezető számára, néhány rossz vezetési szokás befolyásolja az autó állapotát is. Most ezekből árulunk el 5 darabot, és azt is, hogyan tudod ezeket elkerülni.

Elolvasom
Hírek

Kenőanyagok egyéb gépekhez is

Minket a Favoritnál elsősorban motorolajaink, valamint egyéb, autók és motorkerékpárok esetén felhasznált kenőanyagok kapcsán ismernek. Azonban jó, ha tudod, hogy egyéb gépekhez is be tudsz szerezni tőlünk olajokat. Pontosan mihez is? Olvass tovább, és kiderül…

Elolvasom
Hírek

Ilyen az autóvezetés szerte a világon

Bizonyára Te is megfordultál már autóval a határokon túl. Feltűnt, hogy eltérő a vezetési kultúra? Te milyen jelenségeket tapasztaltál? Cikkünkben most ezt a kérdéskört járjuk körbe, tarts velünk Te is világ körüli utunkon 😊

Elolvasom
Hírek

Így csillogjon mindig az autód

Autóüzemeltetési folyadék kapcsán a legtöbben egyből a motorolajra, váltóolajra, vagy egyéb kenőanyagokra asszociálnak. Azonban nálunk a Favorit és Midland márkáinkon túl is van élet. Ismerd most meg autóápolási termékeinket.Így csillogjon mindig az autód

Elolvasom
Hírek

Hibák, melyeket Te is elkövetsz autóvezetés során

Te jó autóvezetőnek tartod magad? Olyannak, aki nem, vagy csak ritkán vét hibákat? Tudd meg cikkünkből, hogy valóban így van-e, vagy Te is azok közé tartozol, akik hajlamosak típushibákat véteni a téli autóvezetés során.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen