még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Milyen hibákat lehet véteni olajcsere során?

2020.02.22. / Tippek
Milyen hibákat lehet véteni olajcsere során?

Te szereted az autódat? Olyan vagy, aki nem szívesen bízza másra a javítását, ápolását, hanem lehetőleg saját maga végzi ezeket a tevékenységeket? A technológia fejlődésével ez is kissé bonyolultabb lett, már csak azért is, mert sokkal többféle autó és márka létezik.

Az otthon végezhető egyik legegyszerűbb szervizelési folyamat az olajcsere, azonban természetesen ezt is lehet hibásan végezni. Cikkünkből megtudod, mikre kell odafigyelned, hogy ez ne forduljon elő.

Az első hiba, amit el tudsz követni, az a nem megfelelő motorolaj használata. A gyártók mindig pontosan előírják Neked, hogy az adott típusba milyen kenőanyag tölthető, kitérve a viszkozitásra, minőségre, specifikációra. Természetesen ez nincsen kőbe vésve, azonban ha a „saját szakálladra” kísérletezgetsz másik olajokkal, akkor az a garancia elvesztésével is jár.

Egy másik hiányosság az olajsapka hiánya. Ez elég banálisan hangzik, azonban gyakran még szervizekben is elkövetik, hogy elfelejtik visszahelyezni a csere után az olajsapkát. Ez azt eredményezi, hogy olaj kerül a motortérbe, illetve természetesen hamarabb is elfogy a kenőanyag, hiszen könnyebben kifröccsen a „semmibe”.

Egy hasznos tipp a megelőzésre, hogyha a sapkát jól látható helyre teszed, például úgy, hogy később ne tudd tőle lecsukni a motorháztetőt. Ez egyből emlékeztet majd arra, hogy valamit elfelejtettél, ha pedig megsérülne az olajsapka, akkor jusson eszedbe, hogy még mindig olcsóbb azt kicserélni, mint a komplett motort…

Újabb tipikus hiba a nem megfelelő olajszint újratöltése. A túl alacsony a motor részeire van káros hatással, míg a túltöltés a hidraulikus nyomásra. Gyakran az szüli a nem megfelelő mennyiséget, amikor egyenetlen talajon végzed az olajcserét, így mindenképpen érdemes erre is odafigyelned.

Azzal is hibát vétesz, mikor nem engeded le teljesen az elhasznált kenőanyagot. Hiszen gondolj csak bele, ha már végre rászántad magad az olajcserére, akkor Te sem akarsz félmunkát végezni. A megmaradt fáradt olaj károsítja a frisset, valamint az adalékanyagok összetételét is negatívan befolyásolja.

Fontos tudnivaló, hogy olajcserekor magát a szűrőt is ki kell cserélned. Ennek egyszerű az oka, hiszen az előző periódusban ez is eltömődik, koszolódik, a szennyeződés pedig károsítja az új, friss motorolajat.

Sokan használnak úgynevezett „öblítő olajat” a cserekor, abban a hitben, hogy ezzel eltávolítják a szennyeződéseket. Ugyanakkor pontosan ellentétes dolgot érnek el vele, hiszen maga a motorolaj tartalmaz olyan adalékokat, melyek megakadályozzák a kosz letapadását – mindez azonban nem igaz az öblítő olajra, így pont hogy ennek használatával válik szennyezettebbé a tartály fala.

Te gondoltad volna, hogy ennyi hibaesély rejlik egy olajcserében? Rád igaz volt eddig valamelyik? Mostantól már biztosan nem fogsz hibát elkövetni, hiszen hasznos tanácsaink betartásával minimalizálni tudod az esetleges meghibásodásokat.

Ne csak az olajcsere során hozz azonban jó döntéseket, hanem már a megfelelő kenőanyag kiválasztásakor is. Keresd az Olajbázist és válaszd a minőségi, megbízható Favorit és Midland motorolajokat!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Miért használj csónakodhoz speciális, erre gyártott motorolajat?

Elérkezett a nyár, ez pedig az autós utazások mellett a nyár és a hajózás időszaka is. Szoktál lejárni a Balatonra, vagy esetleg a távolabbi Adria a cél? Hajózni mindig jó, de nyáron a szép idő miatt kiemelten hangulatos szelni a habokat, azonban ez is csupán akkor lesz valódi öröm, ha megfelelő állapotban van tartva a vízi járműved.

Elolvasom
Hírek

Hogyan használd a Midland olajválasztót?

Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk a Midland olajválasztó keresőjéről, mely segítségével egykettőre meg tudod találni, hogy autódnak melyik kenőanyagra van leginkább szüksége. Most azonban kissé más megközelítésből állunk a témához, és képekkel illusztrálva mutatjuk be ennek a hasznos weboldalnak a működését.

Elolvasom
Hírek

Érdekességek a Forma-1 világából

Szereted a Formula-1-et? Azok közé a fanatikus rajongók közé tartozol, akik akár hajnalban is felkelnek egy tengerentúli futam kedvéért, ráadásul több ajándéktárggyal is rendelkeznek kedvenc csapatukról vagy pilótájukról? Akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis érdekességeket hoztunk el neked az autózás királykategóriájának világáról.

Elolvasom
Hírek

Meddig tart a motorolaj szavatossága?

Oda szoktál figyelni az élelmiszereknél a szavatosságra? Már a boltban megnézed, nehogy lejárt tejfölt tegyél a kosaradba? Na de így szoktál cselekedni a motorolajok kapcsán is?

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Forma 1 és az olajégetés – tudod, mi a kapcsolat?

Mire gondolsz, ha azt hallod, „száguldó cirkusz”? A Forma-1 rajongóinak bizonyára nem kell magyaráznunk ezt a kifejezést, mostani cikkünk pedig pontosan azoknak szól, akiket az autósport királykategóriája hoz igazán lázba. Cikkünkben viszont egy speciális tényezőre fogunk rávilágítani, ez pedig az olajégetés.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen