Milyen hibákat lehet véteni olajcsere során?

2020.02.22. / Tippek
Milyen hibákat lehet véteni olajcsere során?

Te szereted az autódat? Olyan vagy, aki nem szívesen bízza másra a javítását, ápolását, hanem lehetőleg saját maga végzi ezeket a tevékenységeket? A technológia fejlődésével ez is kissé bonyolultabb lett, már csak azért is, mert sokkal többféle autó és márka létezik.

Az otthon végezhető egyik legegyszerűbb szervizelési folyamat az olajcsere, azonban természetesen ezt is lehet hibásan végezni. Cikkünkből megtudod, mikre kell odafigyelned, hogy ez ne forduljon elő.

Az első hiba, amit el tudsz követni, az a nem megfelelő olaj használata. A gyártók mindig pontosan előírják Neked, hogy az adott típusba milyen kenőanyag tölthető, kitérve a viszkozitásra, minőségre, specifikációra. Természetesen ez nincsen kőbe vésve, azonban ha a „saját szakálladra” kísérletezgetsz másik olajokkal, akkor az a garancia elvesztésével is jár.

Egy másik hiányosság az olajsapka hiánya. Ez elég banálisan hangzik, azonban gyakran még szervizekben is elkövetik, hogy elfelejtik visszahelyezni a csere után az olajsapkát. Ez azt eredményezi, hogy olaj kerül a motortérbe, illetve természetesen hamarabb is elfogy a kenőanyag, hiszen könnyebben kifröccsen a „semmibe”.


Egy hasznos tipp a megelőzésre, hogyha a sapkát jól látható helyre teszed, például úgy, hogy később ne tudd tőle lecsukni a motorháztetőt. Ez egyből emlékeztet majd arra, hogy valamit elfelejtettél, ha pedig megsérülne az olajsapka, akkor jusson eszedbe, hogy még mindig olcsóbb azt kicserélni, mint a komplett motort…

Újabb tipikus hiba a nem megfelelő olajszint újratöltése. A túl alacsony a motor részeire van káros hatással, míg a túltöltés a hidraulikus nyomásra. Gyakran az szüli a nem megfelelő mennyiséget, amikor egyenetlen talajon végzed az olajcserét, így mindenképpen érdemes erre is odafigyelned.

Azzal is hibát vétesz, mikor nem engeded le teljesen az elhasznált kenőanyagot. Hiszen gondolj csak bele, ha már végre rászántad magad az olajcserére, akkor Te sem akarsz félmunkát végezni. A megmaradt fáradt olaj károsítja a frisset, valamint az adalékanyagok összetételét is negatívan befolyásolja.

Fontos tudnivaló, hogy olajcserekor magát a szűrőt is ki kell cserélned. Ennek egyszerű az oka, hiszen az előző periódusban ez is eltömődik, koszolódik, a szennyeződés pedig károsítja az új, friss motorolajat.

Sokan használnak úgynevezett „öblítő olajat” a cserekor, abban a hitben, hogy ezzel eltávolítják a szennyeződéseket. Ugyanakkor pontosan ellentétes dolgot érnek el vele, hiszen maga a motorolaj tartalmaz olyan adalékokat, melyek megakadályozzák a kosz letapadását – mindez azonban nem igaz az öblítő olajra, így pont hogy ennek használatával válik szennyezettebbé a tartály fala.

Te gondoltad volna, hogy ennyi hibaesély rejlik egy olajcserében? Rád igaz volt eddig valamelyik? Mostantól már biztosan nem fogsz hibát elkövetni, hiszen hasznos tanácsaink betartásával minimalizálni tudod az esetleges meghibásodásokat.

Ne csak az olajcsere során hozz azonban jó döntéseket, hanem már a megfelelő kenőanyag kiválasztásakor is. Keresd az Olajbázist és válaszd a minőségi, megbízható Favorit és Midland motorolajokat!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Tippek

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Elolvasom
Tippek

Ezért ne feledkezz meg a fékfolyadék cseréjéről

Szerinted melyik a leghasznosabb alkatrész egy gépjárműben? Sokan mondanák a motort, de bizonyára elhangoznának a kerekek is. De mi a helyzet a fékekkel?

Elolvasom
Tippek

Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

Gondoltad volna, hogy még napjainkban is van némi bizonytalanság az autósok és szerelők fejében a téli és nyári motorolajok szükségességével kapcsolatban? Blogcikkünkben most lerántjuk a leplet a témáról, és segítünk rendet tenni a fejekben.

Elolvasom
Tippek

Hogyan válassz megfelelő olajat motorodhoz?

Tudtad, hogy a motorkerékpár esetében ugyanolyan fontos a megfelelő kenőanyag kiválasztása, mint egy autónál? Ez szolgáltat ugyanis megfelelő alapot az üzemszerű működéshez, valamint hosszú távon is biztonságot nyújt a motornak és gazdájának egyaránt.

Elolvasom
Tippek

Ne felejts el nyári szélvédőmosóra váltani

Sokak számára a tavasz egyet jelent a családi autós kirándulással. A biztonságos utakhoz azonban elengedhetetlen, hogy megfelelően felkészítsd gépjárműved a hosszabb utakra. Ebbe pedig az olyan „apróságok” is beletartoznak, mint a szélvédőmosó folyadék cseréje, téliről nyárira.

Elolvasom
Tippek

Óriási károkat okoznak a motorolaj nepperek

Te találkoztál már hamisított motorolajjal? Felismered egyáltalán? Tudj meg mindent a motorolaj nepperekről, és az ellenük folytatott harcról.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen