még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Milyen hibákat lehet véteni olajcsere során?

2020.02.22. / Tippek
Milyen hibákat lehet véteni olajcsere során?

Te szereted az autódat? Olyan vagy, aki nem szívesen bízza másra a javítását, ápolását, hanem lehetőleg saját maga végzi ezeket a tevékenységeket? A technológia fejlődésével ez is kissé bonyolultabb lett, már csak azért is, mert sokkal többféle autó és márka létezik.

Az otthon végezhető egyik legegyszerűbb szervizelési folyamat az olajcsere, azonban természetesen ezt is lehet hibásan végezni. Cikkünkből megtudod, mikre kell odafigyelned, hogy ez ne forduljon elő.

Az első hiba, amit el tudsz követni, az a nem megfelelő motorolaj használata. A gyártók mindig pontosan előírják Neked, hogy az adott típusba milyen kenőanyag tölthető, kitérve a viszkozitásra, minőségre, specifikációra. Természetesen ez nincsen kőbe vésve, azonban ha a „saját szakálladra” kísérletezgetsz másik olajokkal, akkor az a garancia elvesztésével is jár.

Egy másik hiányosság az olajsapka hiánya. Ez elég banálisan hangzik, azonban gyakran még szervizekben is elkövetik, hogy elfelejtik visszahelyezni a csere után az olajsapkát. Ez azt eredményezi, hogy olaj kerül a motortérbe, illetve természetesen hamarabb is elfogy a kenőanyag, hiszen könnyebben kifröccsen a „semmibe”.

Egy hasznos tipp a megelőzésre, hogyha a sapkát jól látható helyre teszed, például úgy, hogy később ne tudd tőle lecsukni a motorháztetőt. Ez egyből emlékeztet majd arra, hogy valamit elfelejtettél, ha pedig megsérülne az olajsapka, akkor jusson eszedbe, hogy még mindig olcsóbb azt kicserélni, mint a komplett motort…

Újabb tipikus hiba a nem megfelelő olajszint újratöltése. A túl alacsony a motor részeire van káros hatással, míg a túltöltés a hidraulikus nyomásra. Gyakran az szüli a nem megfelelő mennyiséget, amikor egyenetlen talajon végzed az olajcserét, így mindenképpen érdemes erre is odafigyelned.

Azzal is hibát vétesz, mikor nem engeded le teljesen az elhasznált kenőanyagot. Hiszen gondolj csak bele, ha már végre rászántad magad az olajcserére, akkor Te sem akarsz félmunkát végezni. A megmaradt fáradt olaj károsítja a frisset, valamint az adalékanyagok összetételét is negatívan befolyásolja.

Fontos tudnivaló, hogy olajcserekor magát a szűrőt is ki kell cserélned. Ennek egyszerű az oka, hiszen az előző periódusban ez is eltömődik, koszolódik, a szennyeződés pedig károsítja az új, friss motorolajat.

Sokan használnak úgynevezett „öblítő olajat” a cserekor, abban a hitben, hogy ezzel eltávolítják a szennyeződéseket. Ugyanakkor pontosan ellentétes dolgot érnek el vele, hiszen maga a motorolaj tartalmaz olyan adalékokat, melyek megakadályozzák a kosz letapadását – mindez azonban nem igaz az öblítő olajra, így pont hogy ennek használatával válik szennyezettebbé a tartály fala.

Te gondoltad volna, hogy ennyi hibaesély rejlik egy olajcserében? Rád igaz volt eddig valamelyik? Mostantól már biztosan nem fogsz hibát elkövetni, hiszen hasznos tanácsaink betartásával minimalizálni tudod az esetleges meghibásodásokat.

Ne csak az olajcsere során hozz azonban jó döntéseket, hanem már a megfelelő kenőanyag kiválasztásakor is. Keresd az Olajbázist és válaszd a minőségi, megbízható Favorit és Midland motorolajokat!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Autóápolás télen, avagy 5 folyadék, amire szükséged lesz

Ahogy a Trónok harcában is megmondták, „közeleg a tél”. Ilyenkor nem szabad félvállról venned az autóápolást, hiszen ezzel tudod biztosítani, hogy a jövőben is gondtalanul, biztonságosan tudj vezetni az utakon. Az ápolásba pedig a minőségi kenőanyagok használata is beletartozik. Mutatunk néhány tippet, miben módosul az olaj, és egyéb folyadékok használata a hideg hónapok során.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell Neked téli szélvédőmosó

Olyan életet élsz, ahol a december az egyik legmozgalmasabb időszak? Vannak, akik ilyenkor sem állnak le, hanem sűrűn pattannak autóba, és járják az utakat. Ehhez azonban egy tökéletesen felkészített gépjárműre van szükség. Ebben pedig a műszaki felszereltség mellett a tájékozódás és láthatóság is beletartozik.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell télen a fagyálló

Gondoltad volna, hogy a hűtőfolyadékra nem csak nyáron van nagy szükség autód erőforrásában? Pedig így igaz, erről ugyanis télen, a hidegben sem szabad megfeledkezned.

Elolvasom
Hírek

Motortárolás tippek télire

Sajnos beköszöntött a tél, mely a motorozás szerelmeseinek rossz hír, hiszen lássuk be, nem ez a legnagyobb szezonja a két keréken csapatásnak. Sokan ilyenkor el is zárják kedvencüket télire, és majd csak tavasszal veszik elő, hogy újra hódoljanak kedvenc időtöltésüknek. Most arra vonatkozóan osztunk meg néhány tanácsot, hogy miképp tárold motorkerékpárodat télen.

Elolvasom
Hírek

Motorozás télen? Íme néhány tipp, hogy biztonságos legyen mindez

Szenvedélyed a motorozás? Olyannyira, hogy télen sem tudsz lemondani róla? A két keréken száguldás alapból egy veszélyesebb hobbi, különösen igaz ez azonban a havon-jégen „csapatás” során. Néhány tipp betartásával azonban könnyűszerrel el tudod érni, hogy kedvenc időtöltésedet télen is biztonságos körülmények között tudd űzni.

Elolvasom
Hírek

Hasznos ajándék kezdő sofőröknek: autóápolási szett

Friss jogosítvánnyal rendelkezel? Akkor a legjobb helyen jársz, hiszen mostani cikkünkben összeszedtünk Számodra néhány hasznos tippet, ami hasznos lehet egy kezdő sofőrnek, olvass hát tovább…

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen