még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Milyen hibákat lehet véteni olajcsere során?

2020.02.22. / Tippek
Milyen hibákat lehet véteni olajcsere során?

Te szereted az autódat? Olyan vagy, aki nem szívesen bízza másra a javítását, ápolását, hanem lehetőleg saját maga végzi ezeket a tevékenységeket? A technológia fejlődésével ez is kissé bonyolultabb lett, már csak azért is, mert sokkal többféle autó és márka létezik.

Az otthon végezhető egyik legegyszerűbb szervizelési folyamat az olajcsere, azonban természetesen ezt is lehet hibásan végezni. Cikkünkből megtudod, mikre kell odafigyelned, hogy ez ne forduljon elő.

Az első hiba, amit el tudsz követni, az a nem megfelelő motorolaj használata. A gyártók mindig pontosan előírják Neked, hogy az adott típusba milyen kenőanyag tölthető, kitérve a viszkozitásra, minőségre, specifikációra. Természetesen ez nincsen kőbe vésve, azonban ha a „saját szakálladra” kísérletezgetsz másik olajokkal, akkor az a garancia elvesztésével is jár.

Egy másik hiányosság az olajsapka hiánya. Ez elég banálisan hangzik, azonban gyakran még szervizekben is elkövetik, hogy elfelejtik visszahelyezni a csere után az olajsapkát. Ez azt eredményezi, hogy olaj kerül a motortérbe, illetve természetesen hamarabb is elfogy a kenőanyag, hiszen könnyebben kifröccsen a „semmibe”.

Egy hasznos tipp a megelőzésre, hogyha a sapkát jól látható helyre teszed, például úgy, hogy később ne tudd tőle lecsukni a motorháztetőt. Ez egyből emlékeztet majd arra, hogy valamit elfelejtettél, ha pedig megsérülne az olajsapka, akkor jusson eszedbe, hogy még mindig olcsóbb azt kicserélni, mint a komplett motort…

Újabb tipikus hiba a nem megfelelő olajszint újratöltése. A túl alacsony a motor részeire van káros hatással, míg a túltöltés a hidraulikus nyomásra. Gyakran az szüli a nem megfelelő mennyiséget, amikor egyenetlen talajon végzed az olajcserét, így mindenképpen érdemes erre is odafigyelned.

Azzal is hibát vétesz, mikor nem engeded le teljesen az elhasznált kenőanyagot. Hiszen gondolj csak bele, ha már végre rászántad magad az olajcserére, akkor Te sem akarsz félmunkát végezni. A megmaradt fáradt olaj károsítja a frisset, valamint az adalékanyagok összetételét is negatívan befolyásolja.

Fontos tudnivaló, hogy olajcserekor magát a szűrőt is ki kell cserélned. Ennek egyszerű az oka, hiszen az előző periódusban ez is eltömődik, koszolódik, a szennyeződés pedig károsítja az új, friss motorolajat.

Sokan használnak úgynevezett „öblítő olajat” a cserekor, abban a hitben, hogy ezzel eltávolítják a szennyeződéseket. Ugyanakkor pontosan ellentétes dolgot érnek el vele, hiszen maga a motorolaj tartalmaz olyan adalékokat, melyek megakadályozzák a kosz letapadását – mindez azonban nem igaz az öblítő olajra, így pont hogy ennek használatával válik szennyezettebbé a tartály fala.

Te gondoltad volna, hogy ennyi hibaesély rejlik egy olajcserében? Rád igaz volt eddig valamelyik? Mostantól már biztosan nem fogsz hibát elkövetni, hiszen hasznos tanácsaink betartásával minimalizálni tudod az esetleges meghibásodásokat.

Ne csak az olajcsere során hozz azonban jó döntéseket, hanem már a megfelelő kenőanyag kiválasztásakor is. Keresd az Olajbázist és válaszd a minőségi, megbízható Favorit és Midland motorolajokat!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen