még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Mit is jelent a JASO a motorkerékpárok kapcsán?

2020.03.09. / Tippek
Mit is jelent a JASO a motorkerékpárok kapcsán?

Japán motorod van? Akkor talán már Te is találkoztál a JASO szabványokkal, melyek a legnépszerűbb motorkerékpárokban használt olajokra vonatkoznak. Az alábbiakban erről osztunk meg Veled néhány hasznos információt.

A JASO egy rövidítés, mely a Japanese Automotive Standards Organization-t jelenti. A világon a legnépszerűbbek a japán motorok, érthető tehát, hogy saját szövetség foglalkozik az olyan népszerű márkákkal, mint a Yamaha, Honda, Kawasaki, Suzuki.

Manapság már az összes motorkerékpárokhoz kifejlesztett kenőanyagot be lehet sorolni a JASO szabványok közé. Ezekből 4 fajta létezik, közülük egyesek az üzemanyagra vonatkoznak, míg mások a motorozás élményére.

Lássuk mindezt részletesebben. Létezik JASO MA és MB, előbbi a magas, míg utóbbi az alacsony súrlódású kenőanyagokra vonatkozik, az MA nedves, míg az MB szárazabb kuplunghoz.

Tovább bonyolítja a képet, hogy az MA-nak is létezik MA1 és MA2 változata. Általánosságban ezekről elmondható, hogy a mai modern, korszerű, négyütemű erőforrással rendelkező motorkerékpárokhoz készültek, ahol a motorolaj, váltóolaj, kuplung egy légtérben van.

A legkomolyabb az MA2, mely az igazi csúcskategóriás sportgépekhez lett megállapítva, melyek 100 lóerőt felülmúló teljesítménnyel bírnak, itt a cél a könnyed és biztonságos sebességváltás nagy sebességnél is. Az MA1 ehhez képest egy általánosabb előírás, míg a sima MA gyakorlatilag már okafogyottá vált a két külön kategória megjelenését követően.

Azonban nem mindenki sportmotorozik, sokan használnak robogókat, száraz kuplunggal. Itt jelenik meg az MB. Ebben az esetben az olaj nem találkozik a kuplunggal, így nem tud kártékony csúszást okozni. Érdekesség, hogy tulajdonképpen az MA szabványok is használhatóak ezekkel a motorokkal, azonban a fogyasztás ilyenkor megnövekszik.

Mindkét JASO a szabvány az alábbi 3 értéket veszi figyelembe. A DFI a kuplung csúszásának mértékét adja meg, az SFI megmondja, mennyire csúszhat meg a tengelykapcsoló magas nyomaték esetén, az STI pedig azt, hogy milyen gyorsan kapcsol a tengelykapcsoló.

Nálunk az Olajbázisnál természetesen megbízható forrásból jutsz minőségi kenőanyaghoz motorkerékpárodba, mely megfelel a szabványoknak és előírásoknak is. Használatukkal biztonságosabbá válik a motorozás, és hosszú évekig tudsz hódolni ennek a felszabadító hobbinak.

Válaszd a Favorit és Midland olajokat motorodhoz!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen