még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Mit is jelent a JASO a motorkerékpárok kapcsán?

2020.03.09. / Tippek
Mit is jelent a JASO a motorkerékpárok kapcsán?

Japán motorod van? Akkor talán már Te is találkoztál a JASO szabványokkal, melyek a legnépszerűbb motorkerékpárokban használt olajokra vonatkoznak. Az alábbiakban erről osztunk meg Veled néhány hasznos információt.

A JASO egy rövidítés, mely a Japanese Automotive Standards Organization-t jelenti. A világon a legnépszerűbbek a japán motorok, érthető tehát, hogy saját szövetség foglalkozik az olyan népszerű márkákkal, mint a Yamaha, Honda, Kawasaki, Suzuki.

Manapság már az összes motorkerékpárokhoz kifejlesztett kenőanyagot be lehet sorolni a JASO szabványok közé. Ezekből 4 fajta létezik, közülük egyesek az üzemanyagra vonatkoznak, míg mások a motorozás élményére.

Lássuk mindezt részletesebben. Létezik JASO MA és MB, előbbi a magas, míg utóbbi az alacsony súrlódású kenőanyagokra vonatkozik, az MA nedves, míg az MB szárazabb kuplunghoz.

Tovább bonyolítja a képet, hogy az MA-nak is létezik MA1 és MA2 változata. Általánosságban ezekről elmondható, hogy a mai modern, korszerű, négyütemű erőforrással rendelkező motorkerékpárokhoz készültek, ahol a motorolaj, váltóolaj, kuplung egy légtérben van.

A legkomolyabb az MA2, mely az igazi csúcskategóriás sportgépekhez lett megállapítva, melyek 100 lóerőt felülmúló teljesítménnyel bírnak, itt a cél a könnyed és biztonságos sebességváltás nagy sebességnél is. Az MA1 ehhez képest egy általánosabb előírás, míg a sima MA gyakorlatilag már okafogyottá vált a két külön kategória megjelenését követően.

Azonban nem mindenki sportmotorozik, sokan használnak robogókat, száraz kuplunggal. Itt jelenik meg az MB. Ebben az esetben az olaj nem találkozik a kuplunggal, így nem tud kártékony csúszást okozni. Érdekesség, hogy tulajdonképpen az MA szabványok is használhatóak ezekkel a motorokkal, azonban a fogyasztás ilyenkor megnövekszik.

Mindkét JASO a szabvány az alábbi 3 értéket veszi figyelembe. A DFI a kuplung csúszásának mértékét adja meg, az SFI megmondja, mennyire csúszhat meg a tengelykapcsoló magas nyomaték esetén, az STI pedig azt, hogy milyen gyorsan kapcsol a tengelykapcsoló.

Nálunk az Olajbázisnál természetesen megbízható forrásból jutsz minőségi kenőanyaghoz motorkerékpárodba, mely megfelel a szabványoknak és előírásoknak is. Használatukkal biztonságosabbá válik a motorozás, és hosszú évekig tudsz hódolni ennek a felszabadító hobbinak.

Válaszd a Favorit és Midland olajokat motorodhoz!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

A legmegbízhatóbb motorkerékpár márkák

A benzingőz szerelmese vagy, azonban négy helyett inkább két keréken érzed komfortosan magad az utakon? Akkor mostani blogcikkünk neked szól, ugyanis azokat a motorkerékpár márkákat listázzuk ki számodra, melyek híresek a megbízhatóságukról.

Elolvasom
Hírek

A gyorsulás bajnokai

Hitvallásod, hogy egy autó minél gyorsabb, annál jobb? Blogcikkünkben kicsit körbejárjuk a témát. Most tehát bemutatunk autókat, amelyek rendkívül gyorsan érik el a 200 km/h-t.

Elolvasom
Tippek

A fék és a leggyakoribb hibái

Lassan járj, tovább érsz… Ez a mondás közhelyesnek hangozhat, azonban tagadhatatlanul igaz. Régen egy Pirelli reklámban szerepelt a szlogen, hogy „mit ér az erő, ha nem uralod”. Ez a gumik mellett vonatkozik a nagy teljesítményű, szupergyors sportkocsikra is, ahol hiába a sebesség, ha a sofőr nem tudja kezelni az autóban rejlő erőt és sebességet. Ehhez elengedhetetlenek a kiválóan működő fékek. Tudd meg cikkünkből, hogy mik a legjellemzőbb fékhibák, és azt is, hogyan tudsz tenni ellene.

Elolvasom
Tippek

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Elolvasom
Tippek

Ezért ne feledkezz meg a fékfolyadék cseréjéről

Szerinted melyik a leghasznosabb alkatrész egy gépjárműben? Sokan mondanák a motort, de bizonyára elhangoznának a kerekek is. De mi a helyzet a fékekkel?

Elolvasom
Tippek

Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

Gondoltad volna, hogy még napjainkban is van némi bizonytalanság az autósok és szerelők fejében a téli és nyári motorolajok szükségességével kapcsolatban? Blogcikkünkben most lerántjuk a leplet a témáról, és segítünk rendet tenni a fejekben.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen