még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Mit is jelent a JASO a motorkerékpárok kapcsán?

2020.03.09. / Tippek
Mit is jelent a JASO a motorkerékpárok kapcsán?

Japán motorod van? Akkor talán már Te is találkoztál a JASO szabványokkal, melyek a legnépszerűbb motorkerékpárokban használt olajokra vonatkoznak. Az alábbiakban erről osztunk meg Veled néhány hasznos információt.

A JASO egy rövidítés, mely a Japanese Automotive Standards Organization-t jelenti. A világon a legnépszerűbbek a japán motorok, érthető tehát, hogy saját szövetség foglalkozik az olyan népszerű márkákkal, mint a Yamaha, Honda, Kawasaki, Suzuki.

Manapság már az összes motorkerékpárokhoz kifejlesztett kenőanyagot be lehet sorolni a JASO szabványok közé. Ezekből 4 fajta létezik, közülük egyesek az üzemanyagra vonatkoznak, míg mások a motorozás élményére.

Lássuk mindezt részletesebben. Létezik JASO MA és MB, előbbi a magas, míg utóbbi az alacsony súrlódású kenőanyagokra vonatkozik, az MA nedves, míg az MB szárazabb kuplunghoz.

Tovább bonyolítja a képet, hogy az MA-nak is létezik MA1 és MA2 változata. Általánosságban ezekről elmondható, hogy a mai modern, korszerű, négyütemű erőforrással rendelkező motorkerékpárokhoz készültek, ahol a motorolaj, váltóolaj, kuplung egy légtérben van.

A legkomolyabb az MA2, mely az igazi csúcskategóriás sportgépekhez lett megállapítva, melyek 100 lóerőt felülmúló teljesítménnyel bírnak, itt a cél a könnyed és biztonságos sebességváltás nagy sebességnél is. Az MA1 ehhez képest egy általánosabb előírás, míg a sima MA gyakorlatilag már okafogyottá vált a két külön kategória megjelenését követően.

Azonban nem mindenki sportmotorozik, sokan használnak robogókat, száraz kuplunggal. Itt jelenik meg az MB. Ebben az esetben az olaj nem találkozik a kuplunggal, így nem tud kártékony csúszást okozni. Érdekesség, hogy tulajdonképpen az MA szabványok is használhatóak ezekkel a motorokkal, azonban a fogyasztás ilyenkor megnövekszik.

Mindkét JASO a szabvány az alábbi 3 értéket veszi figyelembe. A DFI a kuplung csúszásának mértékét adja meg, az SFI megmondja, mennyire csúszhat meg a tengelykapcsoló magas nyomaték esetén, az STI pedig azt, hogy milyen gyorsan kapcsol a tengelykapcsoló.

Nálunk az Olajbázisnál természetesen megbízható forrásból jutsz minőségi kenőanyaghoz motorkerékpárodba, mely megfelel a szabványoknak és előírásoknak is. Használatukkal biztonságosabbá válik a motorozás, és hosszú évekig tudsz hódolni ennek a felszabadító hobbinak.

Válaszd a Favorit és Midland olajokat motorodhoz!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Autóápolás télen, avagy 5 folyadék, amire szükséged lesz

Ahogy a Trónok harcában is megmondták, „közeleg a tél”. Ilyenkor nem szabad félvállról venned az autóápolást, hiszen ezzel tudod biztosítani, hogy a jövőben is gondtalanul, biztonságosan tudj vezetni az utakon. Az ápolásba pedig a minőségi kenőanyagok használata is beletartozik. Mutatunk néhány tippet, miben módosul az olaj, és egyéb folyadékok használata a hideg hónapok során.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell Neked téli szélvédőmosó

Olyan életet élsz, ahol a december az egyik legmozgalmasabb időszak? Vannak, akik ilyenkor sem állnak le, hanem sűrűn pattannak autóba, és járják az utakat. Ehhez azonban egy tökéletesen felkészített gépjárműre van szükség. Ebben pedig a műszaki felszereltség mellett a tájékozódás és láthatóság is beletartozik.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell télen a fagyálló

Gondoltad volna, hogy a hűtőfolyadékra nem csak nyáron van nagy szükség autód erőforrásában? Pedig így igaz, erről ugyanis télen, a hidegben sem szabad megfeledkezned.

Elolvasom
Hírek

Motortárolás tippek télire

Sajnos beköszöntött a tél, mely a motorozás szerelmeseinek rossz hír, hiszen lássuk be, nem ez a legnagyobb szezonja a két keréken csapatásnak. Sokan ilyenkor el is zárják kedvencüket télire, és majd csak tavasszal veszik elő, hogy újra hódoljanak kedvenc időtöltésüknek. Most arra vonatkozóan osztunk meg néhány tanácsot, hogy miképp tárold motorkerékpárodat télen.

Elolvasom
Hírek

Motorozás télen? Íme néhány tipp, hogy biztonságos legyen mindez

Szenvedélyed a motorozás? Olyannyira, hogy télen sem tudsz lemondani róla? A két keréken száguldás alapból egy veszélyesebb hobbi, különösen igaz ez azonban a havon-jégen „csapatás” során. Néhány tipp betartásával azonban könnyűszerrel el tudod érni, hogy kedvenc időtöltésedet télen is biztonságos körülmények között tudd űzni.

Elolvasom
Hírek

Hasznos ajándék kezdő sofőröknek: autóápolási szett

Friss jogosítvánnyal rendelkezel? Akkor a legjobb helyen jársz, hiszen mostani cikkünkben összeszedtünk Számodra néhány hasznos tippet, ami hasznos lehet egy kezdő sofőrnek, olvass hát tovább…

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen