még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Mit jelez a lámpa – az olajszint vagy a nyomás rossz?

2020.02.08. / Tippek
Mit jelez a lámpa – az olajszint vagy a nyomás rossz?

Te hogyan kezeled az életedben megjelenő problémákat? Megijedsz tőlük, egyből a megoldáson dolgozol, vagy csak legyintesz, „ejj ráérünk arra még” felkiáltással, abban bízva, hogy majd megoldódik magától?

A gépjárművek kapcsán utóbbi nem túl célravezető hozzáállás, valamint rendkívül felelőtlen is, hiszen egy családi autózás során nem csak saját magad, hanem szeretteid életét is veszélyezteted.

A meghibásodásokat a mai kocsikban már a kocsiban felvillanó lámpák is előre jelzik. Régen elmúltak már az idők, amikor a műszerfal gyakorlatilag egyetlen kilométerórából állt, manapság LED lámpák adnak visszacsatolást a jármű működéséről, melyeket gyakran csupán a hozzáértők tudnak dekódolni. Cikkünkben ezeken segítünk eligazodni.

Általánosan elmondható, hogy négyféle jelzést különböztetünk meg egy autó műszerfalán. Az első az öndiagnosztika, mely gyújtásadáskor jelenik meg, optimális esetben azt jelezve, hogy minden OK, indulhatsz. 

Utazás közben lépnek működésbe a különféle visszajelző LED-ek, melyek az éppen aktuálisan bekapcsolt funkciókat jelzik, gondolj csak az égő fényszóróra például. A harmadik kategória a figyelmeztető jelzés. Ide tartozik például, ami a nem bekapcsolt biztonsági övet mutatja, de egy kiégett izzóra is figyelmeztethet a felvillanó sárga fény.

A legrosszabb azonban a vészjelzések kategóriája. Ebben az esetben nem érdemes hazardíroznod, hanem azonnal állj félre, és tudd meg pontosan a hiba okát.

Az egyik ilyen az úgynevezett „check engine”, mely a motor meghibásodására utal. Általában lehet folyamatosan világító, vagy villogó, utóbbi a nagyobb baj, ekkor félre kell állnod, és az út nem folytatható. A folyamatos világítás esetén az adott utat még befejezheted, azonban leálláskor mindenképpen utána kell járnod a hibának. Ez a teljesség igénye nélkül lehet: lambda-szonda, befecskendező rendszer, vagy bármilyen cső sérülése.

Jellemző vészjelzés sajnos még a villáskulcs ikon, mely műszaki hibára utal. Ez így elég tág fogalom, azonban nem szabad elfelejteni, hogy mivel vészjelzésekről beszélünk, így mindenképpen egy komoly hibát jelez a rendszer, melyet szintén nem szabad félvállról venned. Sok gyártó nem választja külön a check engine-t és a műszaki hibát, a villogás pedig itt is a fokozottan súlyos problémát jelöli.

jelzés autó műszerfalán

Autód természetesen visszajelez az olajszintről is. Az alacsony olajszint sárga, az alacsony olajnyomás pedig piros fénnyel jelenik meg. A nem megfelelő kenőanyagok veszélyét nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen súlyos károkat okoz motorodban, melynek igen komoly anyagi következményei vannak. 

Ezek a következők lehetnek, „súlyossági sorrendben”: megnövekvő fogyasztás, feldúsulnak a szennyezőanyagok, intenzív kopások következnek be, tönkremegy a motor. Azonnal félre kell állnod abban az esetben, mikor alacsony az olajnyomás, ilyenkor talán még van remény megmenteni autód erőforrását.

Látható, hogy nem érdemes félvállról venned a műszerfalon felvillanó jelzéseket. Autód műszaki állapotát ezen felül a minőségi alapanyagokból és adalékanyagokkal előállított, megbízható forrásból beszerzett kenőanyag használatával is megőrizheted. Szerezd be az Olajbázistól a Favorit és Midland olajokat!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Miért használj csónakodhoz speciális, erre gyártott motorolajat?

Elérkezett a nyár, ez pedig az autós utazások mellett a nyár és a hajózás időszaka is. Szoktál lejárni a Balatonra, vagy esetleg a távolabbi Adria a cél? Hajózni mindig jó, de nyáron a szép idő miatt kiemelten hangulatos szelni a habokat, azonban ez is csupán akkor lesz valódi öröm, ha megfelelő állapotban van tartva a vízi járműved.

Elolvasom
Hírek

Hogyan használd a Midland olajválasztót?

Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk a Midland olajválasztó keresőjéről, mely segítségével egykettőre meg tudod találni, hogy autódnak melyik kenőanyagra van leginkább szüksége. Most azonban kissé más megközelítésből állunk a témához, és képekkel illusztrálva mutatjuk be ennek a hasznos weboldalnak a működését.

Elolvasom
Hírek

Érdekességek a Forma-1 világából

Szereted a Formula-1-et? Azok közé a fanatikus rajongók közé tartozol, akik akár hajnalban is felkelnek egy tengerentúli futam kedvéért, ráadásul több ajándéktárggyal is rendelkeznek kedvenc csapatukról vagy pilótájukról? Akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis érdekességeket hoztunk el neked az autózás királykategóriájának világáról.

Elolvasom
Hírek

Meddig tart a motorolaj szavatossága?

Oda szoktál figyelni az élelmiszereknél a szavatosságra? Már a boltban megnézed, nehogy lejárt tejfölt tegyél a kosaradba? Na de így szoktál cselekedni a motorolajok kapcsán is?

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Forma 1 és az olajégetés – tudod, mi a kapcsolat?

Mire gondolsz, ha azt hallod, „száguldó cirkusz”? A Forma-1 rajongóinak bizonyára nem kell magyaráznunk ezt a kifejezést, mostani cikkünk pedig pontosan azoknak szól, akiket az autósport királykategóriája hoz igazán lázba. Cikkünkben viszont egy speciális tényezőre fogunk rávilágítani, ez pedig az olajégetés.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen