még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Mit jelez a lámpa – az olajszint vagy a nyomás rossz?

2020.02.08. / Tippek
Mit jelez a lámpa – az olajszint vagy a nyomás rossz?

Te hogyan kezeled az életedben megjelenő problémákat? Megijedsz tőlük, egyből a megoldáson dolgozol, vagy csak legyintesz, „ejj ráérünk arra még” felkiáltással, abban bízva, hogy majd megoldódik magától?

A gépjárművek kapcsán utóbbi nem túl célravezető hozzáállás, valamint rendkívül felelőtlen is, hiszen egy családi autózás során nem csak saját magad, hanem szeretteid életét is veszélyezteted.

A meghibásodásokat a mai kocsikban már a kocsiban felvillanó lámpák is előre jelzik. Régen elmúltak már az idők, amikor a műszerfal gyakorlatilag egyetlen kilométerórából állt, manapság LED lámpák adnak visszacsatolást a jármű működéséről, melyeket gyakran csupán a hozzáértők tudnak dekódolni. Cikkünkben ezeken segítünk eligazodni.

Általánosan elmondható, hogy négyféle jelzést különböztetünk meg egy autó műszerfalán. Az első az öndiagnosztika, mely gyújtásadáskor jelenik meg, optimális esetben azt jelezve, hogy minden OK, indulhatsz. 

Utazás közben lépnek működésbe a különféle visszajelző LED-ek, melyek az éppen aktuálisan bekapcsolt funkciókat jelzik, gondolj csak az égő fényszóróra például. A harmadik kategória a figyelmeztető jelzés. Ide tartozik például, ami a nem bekapcsolt biztonsági övet mutatja, de egy kiégett izzóra is figyelmeztethet a felvillanó sárga fény.

A legrosszabb azonban a vészjelzések kategóriája. Ebben az esetben nem érdemes hazardíroznod, hanem azonnal állj félre, és tudd meg pontosan a hiba okát.

Az egyik ilyen az úgynevezett „check engine”, mely a motor meghibásodására utal. Általában lehet folyamatosan világító, vagy villogó, utóbbi a nagyobb baj, ekkor félre kell állnod, és az út nem folytatható. A folyamatos világítás esetén az adott utat még befejezheted, azonban leálláskor mindenképpen utána kell járnod a hibának. Ez a teljesség igénye nélkül lehet: lambda-szonda, befecskendező rendszer, vagy bármilyen cső sérülése.

Jellemző vészjelzés sajnos még a villáskulcs ikon, mely műszaki hibára utal. Ez így elég tág fogalom, azonban nem szabad elfelejteni, hogy mivel vészjelzésekről beszélünk, így mindenképpen egy komoly hibát jelez a rendszer, melyet szintén nem szabad félvállról venned. Sok gyártó nem választja külön a check engine-t és a műszaki hibát, a villogás pedig itt is a fokozottan súlyos problémát jelöli.

jelzés autó műszerfalán

Autód természetesen visszajelez az olajszintről is. Az alacsony olajszint sárga, az alacsony olajnyomás pedig piros fénnyel jelenik meg. A nem megfelelő kenőanyagok veszélyét nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen súlyos károkat okoz motorodban, melynek igen komoly anyagi következményei vannak. 

Ezek a következők lehetnek, „súlyossági sorrendben”: megnövekvő fogyasztás, feldúsulnak a szennyezőanyagok, intenzív kopások következnek be, tönkremegy a motor. Azonnal félre kell állnod abban az esetben, mikor alacsony az olajnyomás, ilyenkor talán még van remény megmenteni autód erőforrását.

Látható, hogy nem érdemes félvállról venned a műszerfalon felvillanó jelzéseket. Autód műszaki állapotát ezen felül a minőségi alapanyagokból és adalékanyagokkal előállított, megbízható forrásból beszerzett kenőanyag használatával is megőrizheted. Szerezd be az Olajbázistól a Favorit és Midland olajokat!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Autóápolás télen, avagy 5 folyadék, amire szükséged lesz

Ahogy a Trónok harcában is megmondták, „közeleg a tél”. Ilyenkor nem szabad félvállról venned az autóápolást, hiszen ezzel tudod biztosítani, hogy a jövőben is gondtalanul, biztonságosan tudj vezetni az utakon. Az ápolásba pedig a minőségi kenőanyagok használata is beletartozik. Mutatunk néhány tippet, miben módosul az olaj, és egyéb folyadékok használata a hideg hónapok során.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell Neked téli szélvédőmosó

Olyan életet élsz, ahol a december az egyik legmozgalmasabb időszak? Vannak, akik ilyenkor sem állnak le, hanem sűrűn pattannak autóba, és járják az utakat. Ehhez azonban egy tökéletesen felkészített gépjárműre van szükség. Ebben pedig a műszaki felszereltség mellett a tájékozódás és láthatóság is beletartozik.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell télen a fagyálló

Gondoltad volna, hogy a hűtőfolyadékra nem csak nyáron van nagy szükség autód erőforrásában? Pedig így igaz, erről ugyanis télen, a hidegben sem szabad megfeledkezned.

Elolvasom
Hírek

Motortárolás tippek télire

Sajnos beköszöntött a tél, mely a motorozás szerelmeseinek rossz hír, hiszen lássuk be, nem ez a legnagyobb szezonja a két keréken csapatásnak. Sokan ilyenkor el is zárják kedvencüket télire, és majd csak tavasszal veszik elő, hogy újra hódoljanak kedvenc időtöltésüknek. Most arra vonatkozóan osztunk meg néhány tanácsot, hogy miképp tárold motorkerékpárodat télen.

Elolvasom
Hírek

Motorozás télen? Íme néhány tipp, hogy biztonságos legyen mindez

Szenvedélyed a motorozás? Olyannyira, hogy télen sem tudsz lemondani róla? A két keréken száguldás alapból egy veszélyesebb hobbi, különösen igaz ez azonban a havon-jégen „csapatás” során. Néhány tipp betartásával azonban könnyűszerrel el tudod érni, hogy kedvenc időtöltésedet télen is biztonságos körülmények között tudd űzni.

Elolvasom
Hírek

Hasznos ajándék kezdő sofőröknek: autóápolási szett

Friss jogosítvánnyal rendelkezel? Akkor a legjobb helyen jársz, hiszen mostani cikkünkben összeszedtünk Számodra néhány hasznos tippet, ami hasznos lehet egy kezdő sofőrnek, olvass hát tovább…

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen