még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Mit jelez a lámpa – az olajszint vagy a nyomás rossz?

2020.02.08. / Tippek
Mit jelez a lámpa – az olajszint vagy a nyomás rossz?

Te hogyan kezeled az életedben megjelenő problémákat? Megijedsz tőlük, egyből a megoldáson dolgozol, vagy csak legyintesz, „ejj ráérünk arra még” felkiáltással, abban bízva, hogy majd megoldódik magától?

A gépjárművek kapcsán utóbbi nem túl célravezető hozzáállás, valamint rendkívül felelőtlen is, hiszen egy családi autózás során nem csak saját magad, hanem szeretteid életét is veszélyezteted.

A meghibásodásokat a mai kocsikban már a kocsiban felvillanó lámpák is előre jelzik. Régen elmúltak már az idők, amikor a műszerfal gyakorlatilag egyetlen kilométerórából állt, manapság LED lámpák adnak visszacsatolást a jármű működéséről, melyeket gyakran csupán a hozzáértők tudnak dekódolni. Cikkünkben ezeken segítünk eligazodni.

Általánosan elmondható, hogy négyféle jelzést különböztetünk meg egy autó műszerfalán. Az első az öndiagnosztika, mely gyújtásadáskor jelenik meg, optimális esetben azt jelezve, hogy minden OK, indulhatsz. 

Utazás közben lépnek működésbe a különféle visszajelző LED-ek, melyek az éppen aktuálisan bekapcsolt funkciókat jelzik, gondolj csak az égő fényszóróra például. A harmadik kategória a figyelmeztető jelzés. Ide tartozik például, ami a nem bekapcsolt biztonsági övet mutatja, de egy kiégett izzóra is figyelmeztethet a felvillanó sárga fény.

A legrosszabb azonban a vészjelzések kategóriája. Ebben az esetben nem érdemes hazardíroznod, hanem azonnal állj félre, és tudd meg pontosan a hiba okát.

Az egyik ilyen az úgynevezett „check engine”, mely a motor meghibásodására utal. Általában lehet folyamatosan világító, vagy villogó, utóbbi a nagyobb baj, ekkor félre kell állnod, és az út nem folytatható. A folyamatos világítás esetén az adott utat még befejezheted, azonban leálláskor mindenképpen utána kell járnod a hibának. Ez a teljesség igénye nélkül lehet: lambda-szonda, befecskendező rendszer, vagy bármilyen cső sérülése.

Jellemző vészjelzés sajnos még a villáskulcs ikon, mely műszaki hibára utal. Ez így elég tág fogalom, azonban nem szabad elfelejteni, hogy mivel vészjelzésekről beszélünk, így mindenképpen egy komoly hibát jelez a rendszer, melyet szintén nem szabad félvállról venned. Sok gyártó nem választja külön a check engine-t és a műszaki hibát, a villogás pedig itt is a fokozottan súlyos problémát jelöli.


Autód természetesen visszajelez az olajszintről is. Az alacsony olajszint sárga, az alacsony olajnyomás pedig piros fénnyel jelenik meg. A nem megfelelő kenőanyagok veszélyét nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen súlyos károkat okoz motorodban, melynek igen komoly anyagi következményei vannak. 

Ezek a következők lehetnek, „súlyossági sorrendben”: megnövekvő fogyasztás, feldúsulnak a szennyezőanyagok, intenzív kopások következnek be, tönkremegy a motor. Azonnal félre kell állnod abban az esetben, mikor alacsony az olajnyomás, ilyenkor talán még van remény megmenteni autód erőforrását.

Látható, hogy nem érdemes félvállról venned a műszerfalon felvillanó jelzéseket. Autód műszaki állapotát ezen felül a minőségi alapanyagokból és adalékanyagokkal előállított, megbízható forrásból beszerzett kenőanyag használatával is megőrizheted. Szerezd be az Olajbázistól a Favorit és Midland olajokat!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Biztos, hogy kell chiptuning az autódnak?

Te tudod, hogy mi az a chiptuning? Ez egy olyan módszer, mely révén meg tudod növelni az autód teljesítményét. Ilyenkor egy ezzel foglalkozó szakember „megbuherálja” a motorvezérlő egység, vagy röviden ECU programját, így el tudod érni, hogy a motor magasabb szinten működjön. Azonban biztos, hogy jót tesz ez a kocsinak?

Elolvasom
Hírek

A legmegbízhatóbb motorkerékpár márkák

A benzingőz szerelmese vagy, azonban négy helyett inkább két keréken érzed komfortosan magad az utakon? Akkor mostani blogcikkünk neked szól, ugyanis azokat a motorkerékpár márkákat listázzuk ki számodra, melyek híresek a megbízhatóságukról.

Elolvasom
Hírek

A gyorsulás bajnokai

Hitvallásod, hogy egy autó minél gyorsabb, annál jobb? Blogcikkünkben kicsit körbejárjuk a témát. Most tehát bemutatunk autókat, amelyek rendkívül gyorsan érik el a 200 km/h-t.

Elolvasom
Tippek

A fék és a leggyakoribb hibái

Lassan járj, tovább érsz… Ez a mondás közhelyesnek hangozhat, azonban tagadhatatlanul igaz. Régen egy Pirelli reklámban szerepelt a szlogen, hogy „mit ér az erő, ha nem uralod”. Ez a gumik mellett vonatkozik a nagy teljesítményű, szupergyors sportkocsikra is, ahol hiába a sebesség, ha a sofőr nem tudja kezelni az autóban rejlő erőt és sebességet. Ehhez elengedhetetlenek a kiválóan működő fékek. Tudd meg cikkünkből, hogy mik a legjellemzőbb fékhibák, és azt is, hogyan tudsz tenni ellene.

Elolvasom
Tippek

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Elolvasom
Tippek

Ezért ne feledkezz meg a fékfolyadék cseréjéről

Szerinted melyik a leghasznosabb alkatrész egy gépjárműben? Sokan mondanák a motort, de bizonyára elhangoznának a kerekek is. De mi a helyzet a fékekkel?

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen