még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Óriási károkat okoznak a motorolaj nepperek

2020.03.23. / Tippek
Óriási károkat okoznak a motorolaj nepperek

Te találkoztál már hamisított motorolajjal? Felismered egyáltalán? Tudj meg mindent a motorolaj nepperekről, és az ellenük folytatott harcról.

Jöjjenek elsőként a szikár tények. A Nemzeti Adó és Vámhivatal már 2013-ban is talált hamisított termékeket, több 10 millió forint értékben. Ez a vizsgálat több autós boltot érintett akkor.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Dr. Wilde György úgy nyilatkozott, hogy az itthon évente hivatalosan eladott ötvenezer tonna kenőolajon felül legalább húszezer tonnányi származik ismeretlen forrásból. Perspektívába helyezve a dolgot, ez 24 millió liter olajat jelent…

A vizsgálatokat próbavásárlással végzik, külön figyelmet szentelve a gyanúsan olcsón kínált motorolajokra. Ez kell, hogy legyen az első intő jel Számodra is, amikor motorolajat vásárolsz.

És hogyan történik pontosan a hamisítás? A lehetőségek tárháza sajnos végtelen, az egyik legkézenfekvőbb megoldás az olcsóbb alapolaj felhasználása, de nem ritka a kenőzsír hozzáadásával és szűréssel újjá varázsolt fáradt olaj sem, mely akár egy csereperióduson belül súlyos károkat okoz motorodban.

A csalók ráadásul nagyüzemben végzik tevékenységüket. Ez abból is látszik, hogy sok esetben képesek leutánozni a gyártók flakonjait és címkéit, ez pedig arra utal, hogy érdekeltségeik vannak a nyomdai-, illetve a palackozó technológiában is. 

Egy másik trükk, hogy nem csak a bolti, hanem a nagy kiszerelésű, 208 literes hordókat is felvásárolják, majd olcsó, kétes minőségű olajjal töltik tele, később pedig itthon eladják, jelentős haszonnal. Megtehetik, hiszen a szervizeknek szánt kiszerelés nincsen olyan hatékony védelemmel ellátva, így kevesebb a kockázat.

Az egyik ilyen védelem a hologramos matrica, melyet a nevesebb gyártók kannáin megtalálsz. Egy másik megoldás pedig az olaj színezése egyes típusok esetében. De találkozhatsz QR kóddal ellátott kannával is, vagy olyannal, melyet speciális „zárral” láttak el.

Alapvetően azonban nem tudod pusztán az olajra ránézve, hogy az garantáltan eredeti, vagy hamisítvány. Különösen igaz ez a már motorba töltött, kipufogógáz-származékokkal és korommal szennyezett olaj esetében.

hamisítvány olaj használatából adódó probléma

És hogy miért ekkora probléma ez? Azért, mert a nem megbízható forrásból származó, rossz minőségű olaj komoly károkat okoz az autódban.

Nem véletlenül mondják, hogy az olaj a legolcsóbb alkatrész a motorban, hiszen az olajcsere kapcsán szoktak ezzel érvelni, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás rendszeresen kicserélni a kenőanyagot, mintsem a családi kasszát megterhelő összegekért alkatrészt cserélned… Amennyiben nem vigyázol, úgy egy pár ezer forintos spórolásnak könnyen több százezres motorhiba lesz a vége.

Ne hagyd magad átverni, válassz motorolajat megbízható forrásból. Nálunk garantáltan az eredeti, jó minőségű kenőanyaghoz jutsz. Fordulj hozzánk Te is bizalommal

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Miért használj csónakodhoz speciális, erre gyártott motorolajat?

Elérkezett a nyár, ez pedig az autós utazások mellett a nyár és a hajózás időszaka is. Szoktál lejárni a Balatonra, vagy esetleg a távolabbi Adria a cél? Hajózni mindig jó, de nyáron a szép idő miatt kiemelten hangulatos szelni a habokat, azonban ez is csupán akkor lesz valódi öröm, ha megfelelő állapotban van tartva a vízi járműved.

Elolvasom
Hírek

Hogyan használd a Midland olajválasztót?

Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk a Midland olajválasztó keresőjéről, mely segítségével egykettőre meg tudod találni, hogy autódnak melyik kenőanyagra van leginkább szüksége. Most azonban kissé más megközelítésből állunk a témához, és képekkel illusztrálva mutatjuk be ennek a hasznos weboldalnak a működését.

Elolvasom
Hírek

Érdekességek a Forma-1 világából

Szereted a Formula-1-et? Azok közé a fanatikus rajongók közé tartozol, akik akár hajnalban is felkelnek egy tengerentúli futam kedvéért, ráadásul több ajándéktárggyal is rendelkeznek kedvenc csapatukról vagy pilótájukról? Akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis érdekességeket hoztunk el neked az autózás királykategóriájának világáról.

Elolvasom
Hírek

Meddig tart a motorolaj szavatossága?

Oda szoktál figyelni az élelmiszereknél a szavatosságra? Már a boltban megnézed, nehogy lejárt tejfölt tegyél a kosaradba? Na de így szoktál cselekedni a motorolajok kapcsán is?

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Forma 1 és az olajégetés – tudod, mi a kapcsolat?

Mire gondolsz, ha azt hallod, „száguldó cirkusz”? A Forma-1 rajongóinak bizonyára nem kell magyaráznunk ezt a kifejezést, mostani cikkünk pedig pontosan azoknak szól, akiket az autósport királykategóriája hoz igazán lázba. Cikkünkben viszont egy speciális tényezőre fogunk rávilágítani, ez pedig az olajégetés.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen