még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Óriási károkat okoznak a motorolaj nepperek

2020.03.23. / Tippek
Óriási károkat okoznak a motorolaj nepperek

Te találkoztál már hamisított motorolajjal? Felismered egyáltalán? Tudj meg mindent a motorolaj nepperekről, és az ellenük folytatott harcról.

Jöjjenek elsőként a szikár tények. A Nemzeti Adó és Vámhivatal már 2013-ban is talált hamisított termékeket, több 10 millió forint értékben. Ez a vizsgálat több autós boltot érintett akkor.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Dr. Wilde György úgy nyilatkozott, hogy az itthon évente hivatalosan eladott ötvenezer tonna kenőolajon felül legalább húszezer tonnányi származik ismeretlen forrásból. Perspektívába helyezve a dolgot, ez 24 millió liter olajat jelent…

A vizsgálatokat próbavásárlással végzik, külön figyelmet szentelve a gyanúsan olcsón kínált motorolajokra. Ez kell, hogy legyen az első intő jel Számodra is, amikor motorolajat vásárolsz.

És hogyan történik pontosan a hamisítás? A lehetőségek tárháza sajnos végtelen, az egyik legkézenfekvőbb megoldás az olcsóbb alapolaj felhasználása, de nem ritka a kenőzsír hozzáadásával és szűréssel újjá varázsolt fáradt olaj sem, mely akár egy csereperióduson belül súlyos károkat okoz motorodban.

A csalók ráadásul nagyüzemben végzik tevékenységüket. Ez abból is látszik, hogy sok esetben képesek leutánozni a gyártók flakonjait és címkéit, ez pedig arra utal, hogy érdekeltségeik vannak a nyomdai-, illetve a palackozó technológiában is. 

Egy másik trükk, hogy nem csak a bolti, hanem a nagy kiszerelésű, 208 literes hordókat is felvásárolják, majd olcsó, kétes minőségű olajjal töltik tele, később pedig itthon eladják, jelentős haszonnal. Megtehetik, hiszen a szervizeknek szánt kiszerelés nincsen olyan hatékony védelemmel ellátva, így kevesebb a kockázat.

Az egyik ilyen védelem a hologramos matrica, melyet a nevesebb gyártók kannáin megtalálsz. Egy másik megoldás pedig az olaj színezése egyes típusok esetében. De találkozhatsz QR kóddal ellátott kannával is, vagy olyannal, melyet speciális „zárral” láttak el.

Alapvetően azonban nem tudod pusztán az olajra ránézve, hogy az garantáltan eredeti, vagy hamisítvány. Különösen igaz ez a már motorba töltött, kipufogógáz-származékokkal és korommal szennyezett olaj esetében.

hamisítvány olaj használatából adódó probléma

És hogy miért ekkora probléma ez? Azért, mert a nem megbízható forrásból származó, rossz minőségű olaj komoly károkat okoz az autódban.

Nem véletlenül mondják, hogy az olaj a legolcsóbb alkatrész a motorban, hiszen az olajcsere kapcsán szoktak ezzel érvelni, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás rendszeresen kicserélni a kenőanyagot, mintsem a családi kasszát megterhelő összegekért alkatrészt cserélned… Amennyiben nem vigyázol, úgy egy pár ezer forintos spórolásnak könnyen több százezres motorhiba lesz a vége.

Ne hagyd magad átverni, válassz motorolajat megbízható forrásból. Nálunk garantáltan az eredeti, jó minőségű kenőanyaghoz jutsz. Fordulj hozzánk Te is bizalommal

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen