még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Tudj meg mindent a motorolajok közti különbségekről

2020.03.16. / Tippek
Tudj meg mindent a motorolajok közti különbségekről

Sok szót ejtettünk eddig már a motorolajokról. Azonban meg tudod különböztetni őket? Mi alapján hozol döntést, mikor új kenőanyag beszerzésére adod a fejed? Az alábbiakban a motorolajok közötti különbségekről ejtünk néhány szót, és hasznos tippeket is adunk.

Miért is szükséges a minőségi motorolaj? A megfelelő kenőanyag hosszú élettartamot eredményez autódnak, valamint egy gazdaságos megoldás is. Hisz gondolj csak bele, melyiket teszed meg szívesebben, egy néhány ezer forinttal drágább, ámde minőségi motorolajat vásárolsz, vagy több százezerért javíttatod autódat az olajsár és a károsodás miatt…

Alapvetően emiatt szükséges a rendszeres időközönként elvégzett olajcsere: leginkább évente, praktikusan a nagy tavaszi felkészítés és takarítás, szervizelés alkalmával, illetve a gyártó által meghatározott időközönként. 

Másik megközelítés a megtett kilométerek száma, itt sok esetben némileg csalnak az autógyártók, hiszen nekik jól mutat a prospektusban, hogyha az adott típus minél tovább kibírja olajcsere nélkül, azonban nekik az is érdekük, hogy gyári szervizbe vidd kocsidat, valamint az, hogy időközönként, 4-5 évente új autót vegyél, ami lássuk be, Magyarországon nem túl reális.

Éppen ezért érdemes megfelelő, minőségi kenőanyagokkal óvnod a hőn szeretett családi autót, amibe a megfelelő olaj kiválasztása is beletartozik. A márkák esetében olyan mutatószámok állnak rendelkezésedre a döntés során, mint az olaj minősítése valamint a viszkozitási érték, illetve a súrlódási együttható, emellett pedig különféle minőségbiztosítási előírásoknak is meg kell felelniük, ilyen a motorkerékpároknál például a japán márkákra vonatkozó szabvány.

Emellett sajnos egyre több kárt okoznak a motorolaj nepperek, hamisítók is, szóval mindenképpen érdemes körültekintően eljárnod, és megbízható, biztos forrásból beszerezned a kenőanyagot kocsidhoz. 

Érdekesség, hogy a motorolaj márkákat alapvetően ugyanazokból az alapolaj típusokból állítják elő. Ezek nem meglepő mód a legnagyobb földrajzi térségeknek megfeleltethetőek, létezik például közel-keleti, orosz vagy amerikai alapolaj, illetve az olajkitermelő országok sajáttal is rendelkeznek.

A minőségüket ezt követően a márkák különféle adalékanyagok hozzáadásával befolyásolják, melyet az adott adalékgyártó adalékcsomagjának minősítése ad,

De vigyázz: érdemes kerülnöd a feltűnően olcsó motorolajat, hiszen fennáll a veszélye, hogy vagy a már fentebb említett nepperek műve és hamisított, vagy pedig pont a gyártó által „trükközött” verziót öntenéd éppen a motorba.

Némely esetben ugyanis a teszt verzió még egy minőségi olaj, később a sorozatgyártás során azonban kispórolják a minőségi adalékanyagokat, érdemes tehát elővigyázatosnak lenned, és megbízható forrást választanod.

Azt is észben kell tartsd, hogy az olaj gyártója közel sem egyenlő a kenőanyag csomagolójával. Sokszor az autógyárak kiadnak saját márkás olajat, nyilván az ő típusaikhoz, ez azonban gyakorlatilag a piacon máshol is beszerezhető motorolaj átcsomagolt változata.

Ebből Neked annyi a hasznos információ, hogy például egy BMW-be nem kizárólag a BMW olaj a jó, de igaz ez például a mezőgazdasági gépek esetén, pl. a John Deere olajok kapcsán is.

Nálunk a Midland motorolajok kizárólag a legjobb, Chevron alapanyagból, a legkiválóbb adalékanyagok felhasználásával készülnek, így garantáltan tökéletes olajat tudsz autódba tölteni.

Szerezd be a kenőanyagot megbízható forrásból, válassz minket, ha motorolajat vásárolnál!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Miért használj csónakodhoz speciális, erre gyártott motorolajat?

Elérkezett a nyár, ez pedig az autós utazások mellett a nyár és a hajózás időszaka is. Szoktál lejárni a Balatonra, vagy esetleg a távolabbi Adria a cél? Hajózni mindig jó, de nyáron a szép idő miatt kiemelten hangulatos szelni a habokat, azonban ez is csupán akkor lesz valódi öröm, ha megfelelő állapotban van tartva a vízi járműved.

Elolvasom
Hírek

Hogyan használd a Midland olajválasztót?

Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk a Midland olajválasztó keresőjéről, mely segítségével egykettőre meg tudod találni, hogy autódnak melyik kenőanyagra van leginkább szüksége. Most azonban kissé más megközelítésből állunk a témához, és képekkel illusztrálva mutatjuk be ennek a hasznos weboldalnak a működését.

Elolvasom
Hírek

Érdekességek a Forma-1 világából

Szereted a Formula-1-et? Azok közé a fanatikus rajongók közé tartozol, akik akár hajnalban is felkelnek egy tengerentúli futam kedvéért, ráadásul több ajándéktárggyal is rendelkeznek kedvenc csapatukról vagy pilótájukról? Akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis érdekességeket hoztunk el neked az autózás királykategóriájának világáról.

Elolvasom
Hírek

Meddig tart a motorolaj szavatossága?

Oda szoktál figyelni az élelmiszereknél a szavatosságra? Már a boltban megnézed, nehogy lejárt tejfölt tegyél a kosaradba? Na de így szoktál cselekedni a motorolajok kapcsán is?

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Forma 1 és az olajégetés – tudod, mi a kapcsolat?

Mire gondolsz, ha azt hallod, „száguldó cirkusz”? A Forma-1 rajongóinak bizonyára nem kell magyaráznunk ezt a kifejezést, mostani cikkünk pedig pontosan azoknak szól, akiket az autósport királykategóriája hoz igazán lázba. Cikkünkben viszont egy speciális tényezőre fogunk rávilágítani, ez pedig az olajégetés.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen