még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Tudj meg mindent a motorolajok közti különbségekről

2020.03.16. / Tippek
Tudj meg mindent a motorolajok közti különbségekről

Sok szót ejtettünk eddig már a motorolajokról. Azonban meg tudod különböztetni őket? Mi alapján hozol döntést, mikor új kenőanyag beszerzésére adod a fejed? Az alábbiakban a motorolajok közötti különbségekről ejtünk néhány szót, és hasznos tippeket is adunk.

Miért is szükséges a minőségi motorolaj? A megfelelő kenőanyag hosszú élettartamot eredményez autódnak, valamint egy gazdaságos megoldás is. Hisz gondolj csak bele, melyiket teszed meg szívesebben, egy néhány ezer forinttal drágább, ámde minőségi motorolajat vásárolsz, vagy több százezerért javíttatod autódat az olajsár és a károsodás miatt…

Alapvetően emiatt szükséges a rendszeres időközönként elvégzett olajcsere: leginkább évente, praktikusan a nagy tavaszi felkészítés és takarítás, szervizelés alkalmával, illetve a gyártó által meghatározott időközönként. 

Másik megközelítés a megtett kilométerek száma, itt sok esetben némileg csalnak az autógyártók, hiszen nekik jól mutat a prospektusban, hogyha az adott típus minél tovább kibírja olajcsere nélkül, azonban nekik az is érdekük, hogy gyári szervizbe vidd kocsidat, valamint az, hogy időközönként, 4-5 évente új autót vegyél, ami lássuk be, Magyarországon nem túl reális.

Éppen ezért érdemes megfelelő, minőségi kenőanyagokkal óvnod a hőn szeretett családi autót, amibe a megfelelő olaj kiválasztása is beletartozik. A márkák esetében olyan mutatószámok állnak rendelkezésedre a döntés során, mint az olaj minősítése valamint a viszkozitási érték, illetve a súrlódási együttható, emellett pedig különféle minőségbiztosítási előírásoknak is meg kell felelniük, ilyen a motorkerékpároknál például a japán márkákra vonatkozó szabvány.

Emellett sajnos egyre több kárt okoznak a motorolaj nepperek, hamisítók is, szóval mindenképpen érdemes körültekintően eljárnod, és megbízható, biztos forrásból beszerezned a kenőanyagot kocsidhoz. 

Érdekesség, hogy a motorolaj márkákat alapvetően ugyanazokból az alapolaj típusokból állítják elő. Ezek nem meglepő mód a legnagyobb földrajzi térségeknek megfeleltethetőek, létezik például közel-keleti, orosz vagy amerikai alapolaj, illetve az olajkitermelő országok sajáttal is rendelkeznek.

A minőségüket ezt követően a márkák különféle adalékanyagok hozzáadásával befolyásolják, melyet az adott adalékgyártó adalékcsomagjának minősítése ad,

De vigyázz: érdemes kerülnöd a feltűnően olcsó motorolajat, hiszen fennáll a veszélye, hogy vagy a már fentebb említett nepperek műve és hamisított, vagy pedig pont a gyártó által „trükközött” verziót öntenéd éppen a motorba.

Némely esetben ugyanis a teszt verzió még egy minőségi olaj, később a sorozatgyártás során azonban kispórolják a minőségi adalékanyagokat, érdemes tehát elővigyázatosnak lenned, és megbízható forrást választanod.

Azt is észben kell tartsd, hogy az olaj gyártója közel sem egyenlő a kenőanyag csomagolójával. Sokszor az autógyárak kiadnak saját márkás olajat, nyilván az ő típusaikhoz, ez azonban gyakorlatilag a piacon máshol is beszerezhető motorolaj átcsomagolt változata.

Ebből Neked annyi a hasznos információ, hogy például egy BMW-be nem kizárólag a BMW olaj a jó, de igaz ez például a mezőgazdasági gépek esetén, pl. a John Deere olajok kapcsán is.

Nálunk a Midland motorolajok kizárólag a legjobb, Chevron alapanyagból, a legkiválóbb adalékanyagok felhasználásával készülnek, így garantáltan tökéletes olajat tudsz autódba tölteni.

Szerezd be a kenőanyagot megbízható forrásból, válassz minket, ha motorolajat vásárolnál!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen