még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Tudj meg mindent a motorolajok közti különbségekről

2020.03.16. / Tippek
Tudj meg mindent a motorolajok közti különbségekről

Sok szót ejtettünk eddig már a motorolajokról. Azonban meg tudod különböztetni őket? Mi alapján hozol döntést, mikor új kenőanyag beszerzésére adod a fejed? Az alábbiakban a motorolajok közötti különbségekről ejtünk néhány szót, és hasznos tippeket is adunk.

Miért is szükséges a minőségi motorolaj? A megfelelő kenőanyag hosszú élettartamot eredményez autódnak, valamint egy gazdaságos megoldás is. Hisz gondolj csak bele, melyiket teszed meg szívesebben, egy néhány ezer forinttal drágább, ámde minőségi motorolajat vásárolsz, vagy több százezerért javíttatod autódat az olajsár és a károsodás miatt…

Alapvetően emiatt szükséges a rendszeres időközönként elvégzett olajcsere: leginkább évente, praktikusan a nagy tavaszi felkészítés és takarítás, szervizelés alkalmával, illetve a gyártó által meghatározott időközönként. 

Másik megközelítés a megtett kilométerek száma, itt sok esetben némileg csalnak az autógyártók, hiszen nekik jól mutat a prospektusban, hogyha az adott típus minél tovább kibírja olajcsere nélkül, azonban nekik az is érdekük, hogy gyári szervizbe vidd kocsidat, valamint az, hogy időközönként, 4-5 évente új autót vegyél, ami lássuk be, Magyarországon nem túl reális.

Éppen ezért érdemes megfelelő, minőségi kenőanyagokkal óvnod a hőn szeretett családi autót, amibe a megfelelő olaj kiválasztása is beletartozik. A márkák esetében olyan mutatószámok állnak rendelkezésedre a döntés során, mint az olaj minősítése valamint a viszkozitási érték, illetve a súrlódási együttható, emellett pedig különféle minőségbiztosítási előírásoknak is meg kell felelniük, ilyen a motorkerékpároknál például a japán márkákra vonatkozó szabvány.

Emellett sajnos egyre több kárt okoznak a motorolaj nepperek, hamisítók is, szóval mindenképpen érdemes körültekintően eljárnod, és megbízható, biztos forrásból beszerezned a kenőanyagot kocsidhoz. 

Érdekesség, hogy a motorolaj márkákat alapvetően ugyanazokból az alapolaj típusokból állítják elő. Ezek nem meglepő mód a legnagyobb földrajzi térségeknek megfeleltethetőek, létezik például közel-keleti, orosz vagy amerikai alapolaj, illetve az olajkitermelő országok sajáttal is rendelkeznek.

A minőségüket ezt követően a márkák különféle adalékanyagok hozzáadásával befolyásolják, melyet az adott adalékgyártó adalékcsomagjának minősítése ad,

De vigyázz: érdemes kerülnöd a feltűnően olcsó motorolajat, hiszen fennáll a veszélye, hogy vagy a már fentebb említett nepperek műve és hamisított, vagy pedig pont a gyártó által „trükközött” verziót öntenéd éppen a motorba.

Némely esetben ugyanis a teszt verzió még egy minőségi olaj, később a sorozatgyártás során azonban kispórolják a minőségi adalékanyagokat, érdemes tehát elővigyázatosnak lenned, és megbízható forrást választanod.

Azt is észben kell tartsd, hogy az olaj gyártója közel sem egyenlő a kenőanyag csomagolójával. Sokszor az autógyárak kiadnak saját márkás olajat, nyilván az ő típusaikhoz, ez azonban gyakorlatilag a piacon máshol is beszerezhető motorolaj átcsomagolt változata.

Ebből Neked annyi a hasznos információ, hogy például egy BMW-be nem kizárólag a BMW olaj a jó, de igaz ez például a mezőgazdasági gépek esetén, pl. a John Deere olajok kapcsán is.

Nálunk a Midland motorolajok kizárólag a legjobb, Chevron alapanyagból, a legkiválóbb adalékanyagok felhasználásával készülnek, így garantáltan tökéletes olajat tudsz autódba tölteni.

Szerezd be a kenőanyagot megbízható forrásból, válassz minket: http://www.midland.hu/kategoria/1/motorolajok

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Tippek

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Elolvasom
Tippek

Ezért ne feledkezz meg a fékfolyadék cseréjéről

Szerinted melyik a leghasznosabb alkatrész egy gépjárműben? Sokan mondanák a motort, de bizonyára elhangoznának a kerekek is. De mi a helyzet a fékekkel?

Elolvasom
Tippek

Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

Gondoltad volna, hogy még napjainkban is van némi bizonytalanság az autósok és szerelők fejében a téli és nyári motorolajok szükségességével kapcsolatban? Blogcikkünkben most lerántjuk a leplet a témáról, és segítünk rendet tenni a fejekben.

Elolvasom
Tippek

Hogyan válassz megfelelő olajat motorodhoz?

Tudtad, hogy a motorkerékpár esetében ugyanolyan fontos a megfelelő kenőanyag kiválasztása, mint egy autónál? Ez szolgáltat ugyanis megfelelő alapot az üzemszerű működéshez, valamint hosszú távon is biztonságot nyújt a motornak és gazdájának egyaránt.

Elolvasom
Tippek

Ne felejts el nyári szélvédőmosóra váltani

Sokak számára a tavasz egyet jelent a családi autós kirándulással. A biztonságos utakhoz azonban elengedhetetlen, hogy megfelelően felkészítsd gépjárműved a hosszabb utakra. Ebbe pedig az olyan „apróságok” is beletartoznak, mint a szélvédőmosó folyadék cseréje, téliről nyárira.

Elolvasom
Tippek

Óriási károkat okoznak a motorolaj nepperek

Te találkoztál már hamisított motorolajjal? Felismered egyáltalán? Tudj meg mindent a motorolaj nepperekről, és az ellenük folytatott harcról.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen