még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Tudj meg mindent a motorolajok közti különbségekről

2020.03.16. / Tippek
Tudj meg mindent a motorolajok közti különbségekről

Sok szót ejtettünk eddig már a motorolajokról. Azonban meg tudod különböztetni őket? Mi alapján hozol döntést, mikor új kenőanyag beszerzésére adod a fejed? Az alábbiakban a motorolajok közötti különbségekről ejtünk néhány szót, és hasznos tippeket is adunk.

Miért is szükséges a minőségi motorolaj? A megfelelő kenőanyag hosszú élettartamot eredményez autódnak, valamint egy gazdaságos megoldás is. Hisz gondolj csak bele, melyiket teszed meg szívesebben, egy néhány ezer forinttal drágább, ámde minőségi motorolajat vásárolsz, vagy több százezerért javíttatod autódat az olajsár és a károsodás miatt…

Alapvetően emiatt szükséges a rendszeres időközönként elvégzett olajcsere: leginkább évente, praktikusan a nagy tavaszi felkészítés és takarítás, szervizelés alkalmával, illetve a gyártó által meghatározott időközönként. 

Másik megközelítés a megtett kilométerek száma, itt sok esetben némileg csalnak az autógyártók, hiszen nekik jól mutat a prospektusban, hogyha az adott típus minél tovább kibírja olajcsere nélkül, azonban nekik az is érdekük, hogy gyári szervizbe vidd kocsidat, valamint az, hogy időközönként, 4-5 évente új autót vegyél, ami lássuk be, Magyarországon nem túl reális.

Éppen ezért érdemes megfelelő, minőségi kenőanyagokkal óvnod a hőn szeretett családi autót, amibe a megfelelő olaj kiválasztása is beletartozik. A márkák esetében olyan mutatószámok állnak rendelkezésedre a döntés során, mint az olaj minősítése valamint a viszkozitási érték, illetve a súrlódási együttható, emellett pedig különféle minőségbiztosítási előírásoknak is meg kell felelniük, ilyen a motorkerékpároknál például a japán márkákra vonatkozó szabvány.

Emellett sajnos egyre több kárt okoznak a motorolaj nepperek, hamisítók is, szóval mindenképpen érdemes körültekintően eljárnod, és megbízható, biztos forrásból beszerezned a kenőanyagot kocsidhoz. 

Érdekesség, hogy a motorolaj márkákat alapvetően ugyanazokból az alapolaj típusokból állítják elő. Ezek nem meglepő mód a legnagyobb földrajzi térségeknek megfeleltethetőek, létezik például közel-keleti, orosz vagy amerikai alapolaj, illetve az olajkitermelő országok sajáttal is rendelkeznek.

A minőségüket ezt követően a márkák különféle adalékanyagok hozzáadásával befolyásolják, melyet az adott adalékgyártó adalékcsomagjának minősítése ad,

De vigyázz: érdemes kerülnöd a feltűnően olcsó motorolajat, hiszen fennáll a veszélye, hogy vagy a már fentebb említett nepperek műve és hamisított, vagy pedig pont a gyártó által „trükközött” verziót öntenéd éppen a motorba.

Némely esetben ugyanis a teszt verzió még egy minőségi olaj, később a sorozatgyártás során azonban kispórolják a minőségi adalékanyagokat, érdemes tehát elővigyázatosnak lenned, és megbízható forrást választanod.

Azt is észben kell tartsd, hogy az olaj gyártója közel sem egyenlő a kenőanyag csomagolójával. Sokszor az autógyárak kiadnak saját márkás olajat, nyilván az ő típusaikhoz, ez azonban gyakorlatilag a piacon máshol is beszerezhető motorolaj átcsomagolt változata.

Ebből Neked annyi a hasznos információ, hogy például egy BMW-be nem kizárólag a BMW olaj a jó, de igaz ez például a mezőgazdasági gépek esetén, pl. a John Deere olajok kapcsán is.

Nálunk a Midland motorolajok kizárólag a legjobb, Chevron alapanyagból, a legkiválóbb adalékanyagok felhasználásával készülnek, így garantáltan tökéletes olajat tudsz autódba tölteni.

Szerezd be a kenőanyagot megbízható forrásból, válassz minket, ha motorolajat vásárolnál!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Autóápolás télen, avagy 5 folyadék, amire szükséged lesz

Ahogy a Trónok harcában is megmondták, „közeleg a tél”. Ilyenkor nem szabad félvállról venned az autóápolást, hiszen ezzel tudod biztosítani, hogy a jövőben is gondtalanul, biztonságosan tudj vezetni az utakon. Az ápolásba pedig a minőségi kenőanyagok használata is beletartozik. Mutatunk néhány tippet, miben módosul az olaj, és egyéb folyadékok használata a hideg hónapok során.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell Neked téli szélvédőmosó

Olyan életet élsz, ahol a december az egyik legmozgalmasabb időszak? Vannak, akik ilyenkor sem állnak le, hanem sűrűn pattannak autóba, és járják az utakat. Ehhez azonban egy tökéletesen felkészített gépjárműre van szükség. Ebben pedig a műszaki felszereltség mellett a tájékozódás és láthatóság is beletartozik.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell télen a fagyálló

Gondoltad volna, hogy a hűtőfolyadékra nem csak nyáron van nagy szükség autód erőforrásában? Pedig így igaz, erről ugyanis télen, a hidegben sem szabad megfeledkezned.

Elolvasom
Hírek

Motortárolás tippek télire

Sajnos beköszöntött a tél, mely a motorozás szerelmeseinek rossz hír, hiszen lássuk be, nem ez a legnagyobb szezonja a két keréken csapatásnak. Sokan ilyenkor el is zárják kedvencüket télire, és majd csak tavasszal veszik elő, hogy újra hódoljanak kedvenc időtöltésüknek. Most arra vonatkozóan osztunk meg néhány tanácsot, hogy miképp tárold motorkerékpárodat télen.

Elolvasom
Hírek

Motorozás télen? Íme néhány tipp, hogy biztonságos legyen mindez

Szenvedélyed a motorozás? Olyannyira, hogy télen sem tudsz lemondani róla? A két keréken száguldás alapból egy veszélyesebb hobbi, különösen igaz ez azonban a havon-jégen „csapatás” során. Néhány tipp betartásával azonban könnyűszerrel el tudod érni, hogy kedvenc időtöltésedet télen is biztonságos körülmények között tudd űzni.

Elolvasom
Hírek

Hasznos ajándék kezdő sofőröknek: autóápolási szett

Friss jogosítvánnyal rendelkezel? Akkor a legjobb helyen jársz, hiszen mostani cikkünkben összeszedtünk Számodra néhány hasznos tippet, ami hasznos lehet egy kezdő sofőrnek, olvass hát tovább…

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen