még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Hogyan válassz megfelelő olajat motorodhoz?

2020.05.23. / Tippek
Hogyan válassz megfelelő olajat motorodhoz?

Tudtad, hogy a motorkerékpár esetében ugyanolyan fontos a megfelelő kenőanyag kiválasztása, mint egy autónál? Ez szolgáltat ugyanis megfelelő alapot az üzemszerű működéshez, valamint hosszú távon is biztonságot nyújt a motornak és gazdájának egyaránt.

Az egyik legalapvetőbb kérdés, hogy jó-e motorkerékpárhoz az autóba való kenőanyag, melyre egyértelmű „nem” a válasz. A motorokra magasabb fajlagos teljesítmény jellemző, és nagyobb mértékben forrósodnak fel, mint egy személygépkocsi erőforrása. Valamint nagy literteljesítményűek (100–130kW/liter), és általában magasabb fordulatszámon üzemelnek (5000~12.000 ford./perc)

Plusz adalék még, hogy a modernebb típusú motorok esetében az olaj nem csupán a motorblokkot, hanem a váltót, illetve a tengelykapcsolót is keni. Ez pedig befolyásolja a benne szereplő adalékanyagok összetételét.

Tekintsük át, milyen típusai vannak a motorkerékpárokba való olajoknak. Az egyik fontos döntés, amit meg kell hoznod, az, hogy szintetikus, ásványi, vagy félszintetikus legyen. Itt a viszkozitás segít eldönteni a kérdést, melynek nem szabad ingadoznia a szélsőséges hőmérsékletváltozások során sem.

Ebben az ásványi, vagy félszintetikus olajak esetén a hozzáadott adalékanyag segít, mely ellentétesen viselkedik a kenőanyaghoz képest, így biztosítja, hogy a motorolaj viszkozitása hidegben ne legyen túl magas, míg melegben túl alacsony.

Azonban pont mivel a motorkerékpár esetében az olaj legtöbb esetben a váltót is keni, így annak a működése másként hat az adalékok molekulaláncaira. Itt lép be a képbe a szintetikus motorolaj, mely adalékanyagai kifejezetten erre a terhelésre lettek kifejlesztve, mely segítségével az olaj viszkozitása sokkal állandóbb marad.

Fontos jellemző még, hogy a motorkerékpárok motorblokkja nagyobb hőt képes termelni mint a személygépkocsiké. Viszont a szintetikus motorolaj jobban képes elvezetni a hőt, miközben maga az olaj kevésbé károsodik a hőség hatására.

A motorolaj kiválasztásakor mindenképpen fontos, hogy kövesd a gyártó előírásait, de emellett pluszban is érdemes elővigyázatosnak lenned. Például amikor nincs probléma a motorral, akkor használd bátran azt a típust, ami elő van írva. Viszont hogyha idősebb, sokat futott, sok olajat „elfogyasztó” motorral rendelkezel, akkor a szerelőddel megbeszélve érdemes lehet egy kategóriával magasabb viszkozitású olaj mellett letenned a voksodat.

Léteznek különféle szabványok is a motorolajok kapcsán, mint például az API, illetve a JASO. Mindkettő szabvány szerint léteznek olyan olajok, melyek alkalmasak a motor, a váltó és a nedves tengelykapcsolók kenésére, szinte az összes korszerű négyütemű motorkerékpár esetében.

motorozás

Áttekintettük, miben más a motorok esetében az olajcsere, azonban most vizsgáljuk meg, mikor érdemes megejtened a cserét. Erre mindenképpen az a válasz, hogy a gyártó által előírt időközönként kell elvégezned, vagy jobb esetben még sűrűbben. Ne várd meg, míg olajad elfárad és elveszíti kenőképességét, hiszen ezzel egy súlyos javítás költségét kockáztatod, mely nem lesz két forint…

Nem szabad azonban megelégedned pusztán a motorblokk olajozásával, még akkor sem, hogyha az jó a váltóhoz és a tengelykapcsolóhoz egyaránt. Hiszen ott van még a lánc, mely az egyik legfontosabb alkatrész, mely kenésre szorul, valamint a fékrendszer, illetve a teleszkóp is.

Utóbbi esetében a motorozási élményt tudja jelentősen rontani a nem megfelelő kenőanyag, hiszen ebben az esetben a teleszkóp üt, vagy rázkódik. Valamint természetesen függ mindez motorod típusától is, hisz más fajta teleszkóp olaj kell egy krosszmotorba, vagy például egy városi robogó esetén.

Készülj fel velünk a motoros szezonra. Válassz most webshopunkból, ahol külön tudsz szűrni a motorkerékpár-, illetve a teleszkóp olajokra is, így garantáltan megtalálod a Neked és motorodnak leginkább megfelelőt.

Szerezz be minden szükséges kenőanyagot most, egy helyről.

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen