még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Hogyan válassz megfelelő olajat motorodhoz?

2020.05.23. / Tippek
Hogyan válassz megfelelő olajat motorodhoz?

Tudtad, hogy a motorkerékpár esetében ugyanolyan fontos a megfelelő kenőanyag kiválasztása, mint egy autónál? Ez szolgáltat ugyanis megfelelő alapot az üzemszerű működéshez, valamint hosszú távon is biztonságot nyújt a motornak és gazdájának egyaránt.

Az egyik legalapvetőbb kérdés, hogy jó-e motorkerékpárhoz az autóba való kenőanyag, melyre egyértelmű „nem” a válasz. A motorokra magasabb fajlagos teljesítmény jellemző, és nagyobb mértékben forrósodnak fel, mint egy személygépkocsi erőforrása. Valamint nagy literteljesítményűek (100–130kW/liter), és általában magasabb fordulatszámon üzemelnek (5000~12.000 ford./perc)

Plusz adalék még, hogy a modernebb típusú motorok esetében az olaj nem csupán a motorblokkot, hanem a váltót, illetve a tengelykapcsolót is keni. Ez pedig befolyásolja a benne szereplő adalékanyagok összetételét.

Tekintsük át, milyen típusai vannak a motorkerékpárokba való olajoknak. Az egyik fontos döntés, amit meg kell hoznod, az, hogy szintetikus, ásványi, vagy félszintetikus legyen. Itt a viszkozitás segít eldönteni a kérdést, melynek nem szabad ingadoznia a szélsőséges hőmérsékletváltozások során sem.

Ebben az ásványi, vagy félszintetikus olajak esetén a hozzáadott adalékanyag segít, mely ellentétesen viselkedik a kenőanyaghoz képest, így biztosítja, hogy a motorolaj viszkozitása hidegben ne legyen túl magas, míg melegben túl alacsony.

Azonban pont mivel a motorkerékpár esetében az olaj legtöbb esetben a váltót is keni, így annak a működése másként hat az adalékok molekulaláncaira. Itt lép be a képbe a szintetikus motorolaj, mely adalékanyagai kifejezetten erre a terhelésre lettek kifejlesztve, mely segítségével az olaj viszkozitása sokkal állandóbb marad.

Fontos jellemző még, hogy a motorkerékpárok motorblokkja nagyobb hőt képes termelni mint a személygépkocsiké. Viszont a szintetikus motorolaj jobban képes elvezetni a hőt, miközben maga az olaj kevésbé károsodik a hőség hatására.

A motorolaj kiválasztásakor mindenképpen fontos, hogy kövesd a gyártó előírásait, de emellett pluszban is érdemes elővigyázatosnak lenned. Például amikor nincs probléma a motorral, akkor használd bátran azt a típust, ami elő van írva. Viszont hogyha idősebb, sokat futott, sok olajat „elfogyasztó” motorral rendelkezel, akkor a szerelőddel megbeszélve érdemes lehet egy kategóriával magasabb viszkozitású olaj mellett letenned a voksodat.

Léteznek különféle szabványok is a motorolajok kapcsán, mint például az API, illetve a JASO. Mindkettő szabvány szerint léteznek olyan olajok, melyek alkalmasak a motor, a váltó és a nedves tengelykapcsolók kenésére, szinte az összes korszerű négyütemű motorkerékpár esetében.


Áttekintettük, miben más a motorok esetében az olajcsere, azonban most vizsgáljuk meg, mikor érdemes megejtened a cserét. Erre mindenképpen az a válasz, hogy a gyártó által előírt időközönként kell elvégezned, vagy jobb esetben még sűrűbben. Ne várd meg, míg olajad elfárad és elveszíti kenőképességét, hiszen ezzel egy súlyos javítás költségét kockáztatod, mely nem lesz két forint…

Nem szabad azonban megelégedned pusztán a motorblokk olajozásával, még akkor sem, hogyha az jó a váltóhoz és a tengelykapcsolóhoz egyaránt. Hiszen ott van még a lánc, mely az egyik legfontosabb alkatrész, mely kenésre szorul, valamint a fékrendszer, illetve a teleszkóp is.

Utóbbi esetében a motorozási élményt tudja jelentősen rontani a nem megfelelő kenőanyag, hiszen ebben az esetben a teleszkóp üt, vagy rázkódik. Valamint természetesen függ mindez motorod típusától is, hisz más fajta teleszkóp olaj kell egy krosszmotorba, vagy például egy városi robogó esetén.

Készülj fel velünk a motoros szezonra. Válassz most webshopunkból, ahol külön tudsz szűrni a motorkerékpár-, illetve a teleszkóp olajokra is, így garantáltan megtalálod a Neked és motorodnak leginkább megfelelőt.

Szerezz be minden szükséges kenőanyagot most, egy helyről.

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Biztos, hogy kell chiptuning az autódnak?

Te tudod, hogy mi az a chiptuning? Ez egy olyan módszer, mely révén meg tudod növelni az autód teljesítményét. Ilyenkor egy ezzel foglalkozó szakember „megbuherálja” a motorvezérlő egység, vagy röviden ECU programját, így el tudod érni, hogy a motor magasabb szinten működjön. Azonban biztos, hogy jót tesz ez a kocsinak?

Elolvasom
Hírek

A legmegbízhatóbb motorkerékpár márkák

A benzingőz szerelmese vagy, azonban négy helyett inkább két keréken érzed komfortosan magad az utakon? Akkor mostani blogcikkünk neked szól, ugyanis azokat a motorkerékpár márkákat listázzuk ki számodra, melyek híresek a megbízhatóságukról.

Elolvasom
Hírek

A gyorsulás bajnokai

Hitvallásod, hogy egy autó minél gyorsabb, annál jobb? Blogcikkünkben kicsit körbejárjuk a témát. Most tehát bemutatunk autókat, amelyek rendkívül gyorsan érik el a 200 km/h-t.

Elolvasom
Tippek

A fék és a leggyakoribb hibái

Lassan járj, tovább érsz… Ez a mondás közhelyesnek hangozhat, azonban tagadhatatlanul igaz. Régen egy Pirelli reklámban szerepelt a szlogen, hogy „mit ér az erő, ha nem uralod”. Ez a gumik mellett vonatkozik a nagy teljesítményű, szupergyors sportkocsikra is, ahol hiába a sebesség, ha a sofőr nem tudja kezelni az autóban rejlő erőt és sebességet. Ehhez elengedhetetlenek a kiválóan működő fékek. Tudd meg cikkünkből, hogy mik a legjellemzőbb fékhibák, és azt is, hogyan tudsz tenni ellene.

Elolvasom
Tippek

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Elolvasom
Tippek

Ezért ne feledkezz meg a fékfolyadék cseréjéről

Szerinted melyik a leghasznosabb alkatrész egy gépjárműben? Sokan mondanák a motort, de bizonyára elhangoznának a kerekek is. De mi a helyzet a fékekkel?

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen