még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Így tisztítsd a motorod láncát

2020.02.01. / Tippek
Így tisztítsd a motorod láncát

Ugye Te sem szoktál megfeledkezni a motorkerékpárod rendszeres karbantartásáról? Akárcsak a személygépjárműveknél, úgy kedvenc kétkerekűd esetében is fontos mindez, amivel értékállóbbá és biztonságosabbá teszed járműved.

A megfelelő állapot fenntartásához elengedhetetlen az alkatrészek tökéletes kenése, melybe a motor láncának ápolása is beletartozik. Alábbiakban erről tudsz olvasni néhány hasznos tanácsot.

De miért is jó Neked a megfelelően kent lánc? A legnagyobb előnye, hogy közel négyszeresére tudod növelni az élettartamát, hiszen rendszeresen ápolva nagyjából ennyivel hosszabb ideig tudod használni. Onnan ismered fel a beolajozott láncot, hogy nem csillog, valamint zörgő hangot sem ad, hanem szépen csendesen teszi a dolgát.

Sokan tudják is az ápolás fontosságát, melyet azonban letudnak azzal, hogy csupán egy erre kialakított spray-vel fújják le motoruk láncát. A legtöbb ilyen spray csupán 100-150 km-t bír, és utána már nem található meg a kezelt felületen. A jobb minőségű termékek is mindössze 300 km-ig bírják.

Azonban a spray is csupán az egyik fele az ápolásnak, hiszen van egy hátulütője, miszerint jól tapad. Erre azért van szükség, hogy a lánc ne dobja le magáról menet közben, viszont olyan kéretlen anyagok is ráragadnak, mint a különféle szennyeződés, kosz, porok, melyek akadályozzák a lánc szemeinek saját mozgását.

Lássunk néhány tippet a lánc hatékony tisztításához. Az első az, hogy emeld meg a motort, hogy ne kelljen folyton elmozdítanod az olajozás során. Érdemes előkészülnöd a műveletre, egyrészt a lecsöpögő olaj miatt, valamint kesztyűt is húzz, hogy ne koszold össze magad. A rutinosabbak egy sört is odakészíthetnek.

A megfelelő felkészülés után indulhat a tényleges munka. Elsőként a frontális lánckerék takaró lemeze alatt kell kitakarítanod. Ezzel máris megszabadultál az olajsártól. Ekkor jöhet a lánc tisztító spray-zése, majd pedig áttörölni azt egy kefével. Pro tipp: a már nem használt fogkefe tökéletes eszköz erre, hogy igazán alapos munkát végezz.

motor lánc tisztítás

Közben folyamatosan tekerned kell a kereket, hogy a lánc teljes hosszát megtisztítsd. Ezt mindenképpen manuálisan, kézzel tedd meg, és véletlenül se indítsd be a motort, hiszen könnyen az ujjad is áldozatául eshet a lelkes takarításnak.

A folyamatot zárd azzal, hogy letörlöd a láncot, majd lefújod a lánckenő spray-vel. Végezetül fejezd be a sörödet, hisz megérdemled.

A rendszeresen ápolt lánctól nem csupán a motorod néz majd ki sokkal szebben, hanem a szervizt is kevesebbszer kell meglátogatnod, szóval kedvenc kétkerekűd mellett a pénztárcád is megköszöni ezt a 15-30 perces tevékenységet, mely ideális hétvégi elfoglaltság is egyben.

Szerezd be a láncsprayt az Olajbázistól, fordulj hozzánk bizalommal!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Így csillogjon mindig az autód

Autóüzemeltetési folyadék kapcsán a legtöbben egyből a motorolajra, váltóolajra, vagy egyéb kenőanyagokra asszociálnak. Azonban nálunk a Favorit és Midland márkáinkon túl is van élet. Ismerd most meg autóápolási termékeinket.Így csillogjon mindig az autód

Elolvasom
Hírek

Hibák, melyeket Te is elkövetsz autóvezetés során

Te jó autóvezetőnek tartod magad? Olyannak, aki nem, vagy csak ritkán vét hibákat? Tudd meg cikkünkből, hogy valóban így van-e, vagy Te is azok közé tartozol, akik hajlamosak típushibákat véteni a téli autóvezetés során.

Elolvasom
Hírek

Ezért figyelj jobban a használt autódra

A Te autód mennyi idős? 5-10 éves, vagy akár még ennél is régebb óta szeli az utakat? Sajnos Magyarországon tendencia az, hogy kimondottan elöregedő a személygépkocsi-állomány, más európai országokhoz (pl. Németország, Ausztria) képest sokkal idősebb autókat lehet megtalálni a háztartásoknál.

Elolvasom
Hírek

Elképesztő érdekességek az autók világából

Imádod az autókat és a benzingőz világát? Mai blogcikkünkben hoztunk Neked néhány érdekességet a gépkocsik izgalmas és érdekfeszítő világából, tarts velünk Te is…

Elolvasom
Hírek

Miért eszi az autó a motorolajat

Tapasztaltad már, hogy mintha csak úgy, ok nélkül szivárgott volna az olaj autódból? Nem érdemes félvállról venned, mikor arra leszel figyelmes, hogy az autód valósággal zabálja a kenőanyagot, hiszen ez komoly műszaki problémák előjele is lehet. Olvass tovább az izgalmas részletekért és tudnivalókért…

Elolvasom
Hírek

Miért válassz minket?

Megbízható kenőanyagok, és autóápolási folyadékokra van szükséged? Nálunk a Favoritnál megtalálod, ebben a cikkben pedig megmutatjuk Neked, miért jó döntés minket választanod.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen