még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Így tisztítsd a motorod láncát

2020.02.01. / Tippek
Így tisztítsd a motorod láncát

Ugye Te sem szoktál megfeledkezni a motorkerékpárod rendszeres karbantartásáról? Akárcsak a személygépjárműveknél, úgy kedvenc kétkerekűd esetében is fontos mindez, amivel értékállóbbá és biztonságosabbá teszed járműved.

A megfelelő állapot fenntartásához elengedhetetlen az alkatrészek tökéletes kenése, melybe a motor láncának ápolása is beletartozik. Alábbiakban erről tudsz olvasni néhány hasznos tanácsot.

De miért is jó Neked a megfelelően kent lánc? A legnagyobb előnye, hogy közel négyszeresére tudod növelni az élettartamát, hiszen rendszeresen ápolva nagyjából ennyivel hosszabb ideig tudod használni. Onnan ismered fel a beolajozott láncot, hogy nem csillog, valamint zörgő hangot sem ad, hanem szépen csendesen teszi a dolgát.

Sokan tudják is az ápolás fontosságát, melyet azonban letudnak azzal, hogy csupán egy erre kialakított spray-vel fújják le motoruk láncát. A legtöbb ilyen spray csupán 100-150 km-t bír, és utána már nem található meg a kezelt felületen. A jobb minőségű termékek is mindössze 300 km-ig bírják.

Azonban a spray is csupán az egyik fele az ápolásnak, hiszen van egy hátulütője, miszerint jól tapad. Erre azért van szükség, hogy a lánc ne dobja le magáról menet közben, viszont olyan kéretlen anyagok is ráragadnak, mint a különféle szennyeződés, kosz, porok, melyek akadályozzák a lánc szemeinek saját mozgását.

Lássunk néhány tippet a lánc hatékony tisztításához. Az első az, hogy emeld meg a motort, hogy ne kelljen folyton elmozdítanod az olajozás során. Érdemes előkészülnöd a műveletre, egyrészt a lecsöpögő olaj miatt, valamint kesztyűt is húzz, hogy ne koszold össze magad. A rutinosabbak egy sört is odakészíthetnek.

A megfelelő felkészülés után indulhat a tényleges munka. Elsőként a frontális lánckerék takaró lemeze alatt kell kitakarítanod. Ezzel máris megszabadultál az olajsártól. Ekkor jöhet a lánc tisztító spray-zése, majd pedig áttörölni azt egy kefével. Pro tipp: a már nem használt fogkefe tökéletes eszköz erre, hogy igazán alapos munkát végezz.

motor lánc tisztítás

Közben folyamatosan tekerned kell a kereket, hogy a lánc teljes hosszát megtisztítsd. Ezt mindenképpen manuálisan, kézzel tedd meg, és véletlenül se indítsd be a motort, hiszen könnyen az ujjad is áldozatául eshet a lelkes takarításnak.

A folyamatot zárd azzal, hogy letörlöd a láncot, majd lefújod a lánckenő spray-vel. Végezetül fejezd be a sörödet, hisz megérdemled.

A rendszeresen ápolt lánctól nem csupán a motorod néz majd ki sokkal szebben, hanem a szervizt is kevesebbszer kell meglátogatnod, szóval kedvenc kétkerekűd mellett a pénztárcád is megköszöni ezt a 15-30 perces tevékenységet, mely ideális hétvégi elfoglaltság is egyben.

Szerezd be a láncsprayt az Olajbázistól, fordulj hozzánk bizalommal!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Miért használj csónakodhoz speciális, erre gyártott motorolajat?

Elérkezett a nyár, ez pedig az autós utazások mellett a nyár és a hajózás időszaka is. Szoktál lejárni a Balatonra, vagy esetleg a távolabbi Adria a cél? Hajózni mindig jó, de nyáron a szép idő miatt kiemelten hangulatos szelni a habokat, azonban ez is csupán akkor lesz valódi öröm, ha megfelelő állapotban van tartva a vízi járműved.

Elolvasom
Hírek

Hogyan használd a Midland olajválasztót?

Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk a Midland olajválasztó keresőjéről, mely segítségével egykettőre meg tudod találni, hogy autódnak melyik kenőanyagra van leginkább szüksége. Most azonban kissé más megközelítésből állunk a témához, és képekkel illusztrálva mutatjuk be ennek a hasznos weboldalnak a működését.

Elolvasom
Hírek

Érdekességek a Forma-1 világából

Szereted a Formula-1-et? Azok közé a fanatikus rajongók közé tartozol, akik akár hajnalban is felkelnek egy tengerentúli futam kedvéért, ráadásul több ajándéktárggyal is rendelkeznek kedvenc csapatukról vagy pilótájukról? Akkor ez a blogcikk neked szól, ugyanis érdekességeket hoztunk el neked az autózás királykategóriájának világáról.

Elolvasom
Hírek

Meddig tart a motorolaj szavatossága?

Oda szoktál figyelni az élelmiszereknél a szavatosságra? Már a boltban megnézed, nehogy lejárt tejfölt tegyél a kosaradba? Na de így szoktál cselekedni a motorolajok kapcsán is?

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Forma 1 és az olajégetés – tudod, mi a kapcsolat?

Mire gondolsz, ha azt hallod, „száguldó cirkusz”? A Forma-1 rajongóinak bizonyára nem kell magyaráznunk ezt a kifejezést, mostani cikkünk pedig pontosan azoknak szól, akiket az autósport királykategóriája hoz igazán lázba. Cikkünkben viszont egy speciális tényezőre fogunk rávilágítani, ez pedig az olajégetés.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen