még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Így tisztítsd a motorod láncát

2020.02.01. / Tippek
Így tisztítsd a motorod láncát

Ugye Te sem szoktál megfeledkezni a motorkerékpárod rendszeres karbantartásáról? Akárcsak a személygépjárműveknél, úgy kedvenc kétkerekűd esetében is fontos mindez, amivel értékállóbbá és biztonságosabbá teszed járműved.

A megfelelő állapot fenntartásához elengedhetetlen az alkatrészek tökéletes kenése, melybe a motor láncának ápolása is beletartozik. Alábbiakban erről tudsz olvasni néhány hasznos tanácsot.

De miért is jó Neked a megfelelően kent lánc? A legnagyobb előnye, hogy közel négyszeresére tudod növelni az élettartamát, hiszen rendszeresen ápolva nagyjából ennyivel hosszabb ideig tudod használni. Onnan ismered fel a beolajozott láncot, hogy nem csillog, valamint zörgő hangot sem ad, hanem szépen csendesen teszi a dolgát.

Sokan tudják is az ápolás fontosságát, melyet azonban letudnak azzal, hogy csupán egy erre kialakított spray-vel fújják le motoruk láncát. A legtöbb ilyen spray csupán 100-150 km-t bír, és utána már nem található meg a kezelt felületen. A jobb minőségű termékek is mindössze 300 km-ig bírják.

Azonban a spray is csupán az egyik fele az ápolásnak, hiszen van egy hátulütője, miszerint jól tapad. Erre azért van szükség, hogy a lánc ne dobja le magáról menet közben, viszont olyan kéretlen anyagok is ráragadnak, mint a különféle szennyeződés, kosz, porok, melyek akadályozzák a lánc szemeinek saját mozgását.

Lássunk néhány tippet a lánc hatékony tisztításához. Az első az, hogy emeld meg a motort, hogy ne kelljen folyton elmozdítanod az olajozás során. Érdemes előkészülnöd a műveletre, egyrészt a lecsöpögő olaj miatt, valamint kesztyűt is húzz, hogy ne koszold össze magad. A rutinosabbak egy sört is odakészíthetnek.

A megfelelő felkészülés után indulhat a tényleges munka. Elsőként a frontális lánckerék takaró lemeze alatt kell kitakarítanod. Ezzel máris megszabadultál az olajsártól. Ekkor jöhet a lánc tisztító spray-zése, majd pedig áttörölni azt egy kefével. Pro tipp: a már nem használt fogkefe tökéletes eszköz erre, hogy igazán alapos munkát végezz.

motor lánc tisztítás

Közben folyamatosan tekerned kell a kereket, hogy a lánc teljes hosszát megtisztítsd. Ezt mindenképpen manuálisan, kézzel tedd meg, és véletlenül se indítsd be a motort, hiszen könnyen az ujjad is áldozatául eshet a lelkes takarításnak.

A folyamatot zárd azzal, hogy letörlöd a láncot, majd lefújod a lánckenő spray-vel. Végezetül fejezd be a sörödet, hisz megérdemled.

A rendszeresen ápolt lánctól nem csupán a motorod néz majd ki sokkal szebben, hanem a szervizt is kevesebbszer kell meglátogatnod, szóval kedvenc kétkerekűd mellett a pénztárcád is megköszöni ezt a 15-30 perces tevékenységet, mely ideális hétvégi elfoglaltság is egyben.

Szerezd be a láncsprayt az Olajbázistól, fordulj hozzánk bizalommal!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen