még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

2020.05.29. / Tippek
Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

Gondoltad volna, hogy még napjainkban is van némi bizonytalanság az autósok és szerelők fejében a téli és nyári motorolajok szükségességével kapcsolatban? Blogcikkünkben most lerántjuk a leplet a témáról, és segítünk rendet tenni a fejekben.

Régen a motorolajok egyfokozatúak voltak az eltérő hidegindítási képességük miatt. Éppen ezért külön kellett téli és nyári változatot használni, ami természetesen sűrűbb olajcsere periódust eredményezett.

Manapság azonban már többfokozatú, úgynevezett „multigrade” kenőanyagokat használunk. Ezekről azt érdemes tudnod, hogy évszaktól függetlenül garantálják a hidegindíthatósági és az üzemmeleg állapotokhoz szükséges követelmények teljesülését.

Manapság mindenképpen a legjobb választás egy tág viszkozitású olaj, mint például az 5W-40, hiszen az első szám a téli, a második pedig a nyári hőmérsékletre utal. Minél fagytűrőbb egy olaj, indulás után annál hamarabb éri el teljes kenőképességét, ezért aztán a városi autókban érdemes sokkal fagytűrőbb olajat önteni, mint amilyet a hőmérséklet diktálna.

A széles viszkozitású olajokra jellemző, hogy részben, vagy egészben szintetikus adalékanyagokat tartalmaznak, hiszen pont ezek teszik lehetővé a jó hőmérséklettűrést. Azonban más előnyös tulajdonságuk is van, mint például az, hogy sokkal tisztábban tartják az autód erőforrását.

Korábban tévhit volt, hogy az adalékanyag esetleg kikezdi a belső tömítéseket, vagy egyéb alkatrészeket, azonban a mai kenőanyagok esetében már nem kell ilyesmitől tartanod. Éppen ellenkezőleg, hiszen egy minőségi, megbízható olaj használatával kevesebbszer kell az autódat szervizbe vinned, így jelentős összegeket tudsz megtakarítani.

Nálunk hozzájutsz a Favorit és Midland motorolajok széles választékához, ráadásul olajválasztó keresőnk segítségével pillanatok alatt megtalálod a Te autódhoz legjobban passzoló, garantáltan megbízható kenőanyagot.

Válaszd az Olajbázist!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Miért eszi az autó a motorolajat

Tapasztaltad már, hogy mintha csak úgy, ok nélkül szivárgott volna az olaj autódból? Nem érdemes félvállról venned, mikor arra leszel figyelmes, hogy az autód valósággal zabálja a kenőanyagot, hiszen ez komoly műszaki problémák előjele is lehet. Olvass tovább az izgalmas részletekért és tudnivalókért…

Elolvasom
Tippek

Így teszed tönkre az autód

Nem létezik olyan, hogy tökéletes sofőr. Mindannyian rendelkezünk olyan vezetési szokásokkal, amelyek károsak. Míg az index használatának elfelejtése simán bosszantó (és akár veszélyt is jelent) az úton lévő többi járművezető számára, néhány rossz vezetési szokás befolyásolja az autó állapotát is. Most ezekből árulunk el 5 darabot, és azt is, hogyan tudod ezeket elkerülni.

Elolvasom
Hírek

Kenőanyagok egyéb gépekhez is

Minket a Favoritnál elsősorban motorolajaink, valamint egyéb, autók és motorkerékpárok esetén felhasznált kenőanyagok kapcsán ismernek. Azonban jó, ha tudod, hogy egyéb gépekhez is be tudsz szerezni tőlünk olajokat. Pontosan mihez is? Olvass tovább, és kiderül…

Elolvasom
Hírek

Ilyen az autóvezetés szerte a világon

Bizonyára Te is megfordultál már autóval a határokon túl. Feltűnt, hogy eltérő a vezetési kultúra? Te milyen jelenségeket tapasztaltál? Cikkünkben most ezt a kérdéskört járjuk körbe, tarts velünk Te is világ körüli utunkon 😊

Elolvasom
Hírek

Így csillogjon mindig az autód

Autóüzemeltetési folyadék kapcsán a legtöbben egyből a motorolajra, váltóolajra, vagy egyéb kenőanyagokra asszociálnak. Azonban nálunk a Favorit és Midland márkáinkon túl is van élet. Ismerd most meg autóápolási termékeinket.Így csillogjon mindig az autód

Elolvasom
Hírek

Hibák, melyeket Te is elkövetsz autóvezetés során

Te jó autóvezetőnek tartod magad? Olyannak, aki nem, vagy csak ritkán vét hibákat? Tudd meg cikkünkből, hogy valóban így van-e, vagy Te is azok közé tartozol, akik hajlamosak típushibákat véteni a téli autóvezetés során.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen