még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

2020.05.29. / Tippek
Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

Gondoltad volna, hogy még napjainkban is van némi bizonytalanság az autósok és szerelők fejében a téli és nyári motorolajok szükségességével kapcsolatban? Blogcikkünkben most lerántjuk a leplet a témáról, és segítünk rendet tenni a fejekben.

Régen a motorolajok egyfokozatúak voltak az eltérő hidegindítási képességük miatt. Éppen ezért külön kellett téli és nyári változatot használni, ami természetesen sűrűbb olajcsere periódust eredményezett.

Manapság azonban már többfokozatú, úgynevezett „multigrade” kenőanyagokat használunk. Ezekről azt érdemes tudnod, hogy évszaktól függetlenül garantálják a hidegindíthatósági és az üzemmeleg állapotokhoz szükséges követelmények teljesülését.

Manapság mindenképpen a legjobb választás egy tág viszkozitású olaj, mint például az 5W-40, hiszen az első szám a téli, a második pedig a nyári hőmérsékletre utal. Minél fagytűrőbb egy olaj, indulás után annál hamarabb éri el teljes kenőképességét, ezért aztán a városi autókban érdemes sokkal fagytűrőbb olajat önteni, mint amilyet a hőmérséklet diktálna.

A széles viszkozitású olajokra jellemző, hogy részben, vagy egészben szintetikus adalékanyagokat tartalmaznak, hiszen pont ezek teszik lehetővé a jó hőmérséklettűrést. Azonban más előnyös tulajdonságuk is van, mint például az, hogy sokkal tisztábban tartják az autód erőforrását.

Korábban tévhit volt, hogy az adalékanyag esetleg kikezdi a belső tömítéseket, vagy egyéb alkatrészeket, azonban a mai kenőanyagok esetében már nem kell ilyesmitől tartanod. Éppen ellenkezőleg, hiszen egy minőségi, megbízható olaj használatával kevesebbszer kell az autódat szervizbe vinned, így jelentős összegeket tudsz megtakarítani.

Nálunk hozzájutsz a Favorit és Midland motorolajok széles választékához, ráadásul olajválasztó keresőnk segítségével pillanatok alatt megtalálod a Te autódhoz legjobban passzoló, garantáltan megbízható kenőanyagot.

Válaszd az Olajbázist!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen