még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

2020.05.29. / Tippek
Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

Gondoltad volna, hogy még napjainkban is van némi bizonytalanság az autósok és szerelők fejében a téli és nyári motorolajok szükségességével kapcsolatban? Blogcikkünkben most lerántjuk a leplet a témáról, és segítünk rendet tenni a fejekben.

Régen a motorolajok egyfokozatúak voltak az eltérő hidegindítási képességük miatt. Éppen ezért külön kellett téli és nyári változatot használni, ami természetesen sűrűbb olajcsere periódust eredményezett.

Manapság azonban már többfokozatú, úgynevezett „multigrade” kenőanyagokat használunk. Ezekről azt érdemes tudnod, hogy évszaktól függetlenül garantálják a hidegindíthatósági és az üzemmeleg állapotokhoz szükséges követelmények teljesülését.

Manapság mindenképpen a legjobb választás egy tág viszkozitású olaj, mint például az 5W-40, hiszen az első szám a téli, a második pedig a nyári hőmérsékletre utal. Minél fagytűrőbb egy olaj, indulás után annál hamarabb éri el teljes kenőképességét, ezért aztán a városi autókban érdemes sokkal fagytűrőbb olajat önteni, mint amilyet a hőmérséklet diktálna.

A széles viszkozitású olajokra jellemző, hogy részben, vagy egészben szintetikus adalékanyagokat tartalmaznak, hiszen pont ezek teszik lehetővé a jó hőmérséklettűrést. Azonban más előnyös tulajdonságuk is van, mint például az, hogy sokkal tisztábban tartják az autód erőforrását.

Korábban tévhit volt, hogy az adalékanyag esetleg kikezdi a belső tömítéseket, vagy egyéb alkatrészeket, azonban a mai kenőanyagok esetében már nem kell ilyesmitől tartanod. Éppen ellenkezőleg, hiszen egy minőségi, megbízható olaj használatával kevesebbszer kell az autódat szervizbe vinned, így jelentős összegeket tudsz megtakarítani.

Nálunk hozzájutsz a Favorit és Midland motorolajok széles választékához, ráadásul olajválasztó keresőnk segítségével pillanatok alatt megtalálod a Te autódhoz legjobban passzoló, garantáltan megbízható kenőanyagot.

Válaszd az Olajbázist!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Biztos, hogy kell chiptuning az autódnak?

Te tudod, hogy mi az a chiptuning? Ez egy olyan módszer, mely révén meg tudod növelni az autód teljesítményét. Ilyenkor egy ezzel foglalkozó szakember „megbuherálja” a motorvezérlő egység, vagy röviden ECU programját, így el tudod érni, hogy a motor magasabb szinten működjön. Azonban biztos, hogy jót tesz ez a kocsinak?

Elolvasom
Hírek

A legmegbízhatóbb motorkerékpár márkák

A benzingőz szerelmese vagy, azonban négy helyett inkább két keréken érzed komfortosan magad az utakon? Akkor mostani blogcikkünk neked szól, ugyanis azokat a motorkerékpár márkákat listázzuk ki számodra, melyek híresek a megbízhatóságukról.

Elolvasom
Hírek

A gyorsulás bajnokai

Hitvallásod, hogy egy autó minél gyorsabb, annál jobb? Blogcikkünkben kicsit körbejárjuk a témát. Most tehát bemutatunk autókat, amelyek rendkívül gyorsan érik el a 200 km/h-t.

Elolvasom
Tippek

A fék és a leggyakoribb hibái

Lassan járj, tovább érsz… Ez a mondás közhelyesnek hangozhat, azonban tagadhatatlanul igaz. Régen egy Pirelli reklámban szerepelt a szlogen, hogy „mit ér az erő, ha nem uralod”. Ez a gumik mellett vonatkozik a nagy teljesítményű, szupergyors sportkocsikra is, ahol hiába a sebesség, ha a sofőr nem tudja kezelni az autóban rejlő erőt és sebességet. Ehhez elengedhetetlenek a kiválóan működő fékek. Tudd meg cikkünkből, hogy mik a legjellemzőbb fékhibák, és azt is, hogyan tudsz tenni ellene.

Elolvasom
Tippek

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Elolvasom
Tippek

Ezért ne feledkezz meg a fékfolyadék cseréjéről

Szerinted melyik a leghasznosabb alkatrész egy gépjárműben? Sokan mondanák a motort, de bizonyára elhangoznának a kerekek is. De mi a helyzet a fékekkel?

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen