még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

2020.05.29. / Tippek
Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

Gondoltad volna, hogy még napjainkban is van némi bizonytalanság az autósok és szerelők fejében a téli és nyári motorolajok szükségességével kapcsolatban? Blogcikkünkben most lerántjuk a leplet a témáról, és segítünk rendet tenni a fejekben.

Régen a motorolajok egyfokozatúak voltak az eltérő hidegindítási képességük miatt. Éppen ezért külön kellett téli és nyári változatot használni, ami természetesen sűrűbb olajcsere periódust eredményezett.

Manapság azonban már többfokozatú, úgynevezett „multigrade” kenőanyagokat használunk. Ezekről azt érdemes tudnod, hogy évszaktól függetlenül garantálják a hidegindíthatósági és az üzemmeleg állapotokhoz szükséges követelmények teljesülését.

Manapság mindenképpen a legjobb választás egy tág viszkozitású olaj, mint például az 5W-40, hiszen az első szám a téli, a második pedig a nyári hőmérsékletre utal. Minél fagytűrőbb egy olaj, indulás után annál hamarabb éri el teljes kenőképességét, ezért aztán a városi autókban érdemes sokkal fagytűrőbb olajat önteni, mint amilyet a hőmérséklet diktálna.

A széles viszkozitású olajokra jellemző, hogy részben, vagy egészben szintetikus adalékanyagokat tartalmaznak, hiszen pont ezek teszik lehetővé a jó hőmérséklettűrést. Azonban más előnyös tulajdonságuk is van, mint például az, hogy sokkal tisztábban tartják az autód erőforrását.

Korábban tévhit volt, hogy az adalékanyag esetleg kikezdi a belső tömítéseket, vagy egyéb alkatrészeket, azonban a mai kenőanyagok esetében már nem kell ilyesmitől tartanod. Éppen ellenkezőleg, hiszen egy minőségi, megbízható olaj használatával kevesebbszer kell az autódat szervizbe vinned, így jelentős összegeket tudsz megtakarítani.

Nálunk hozzájutsz a Favorit és Midland motorolajok széles választékához, ráadásul olajválasztó keresőnk segítségével pillanatok alatt megtalálod a Te autódhoz legjobban passzoló, garantáltan megbízható kenőanyagot.

Válaszd az Olajbázist!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Autóápolás télen, avagy 5 folyadék, amire szükséged lesz

Ahogy a Trónok harcában is megmondták, „közeleg a tél”. Ilyenkor nem szabad félvállról venned az autóápolást, hiszen ezzel tudod biztosítani, hogy a jövőben is gondtalanul, biztonságosan tudj vezetni az utakon. Az ápolásba pedig a minőségi kenőanyagok használata is beletartozik. Mutatunk néhány tippet, miben módosul az olaj, és egyéb folyadékok használata a hideg hónapok során.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell Neked téli szélvédőmosó

Olyan életet élsz, ahol a december az egyik legmozgalmasabb időszak? Vannak, akik ilyenkor sem állnak le, hanem sűrűn pattannak autóba, és járják az utakat. Ehhez azonban egy tökéletesen felkészített gépjárműre van szükség. Ebben pedig a műszaki felszereltség mellett a tájékozódás és láthatóság is beletartozik.

Elolvasom
Hírek

Ezért kell télen a fagyálló

Gondoltad volna, hogy a hűtőfolyadékra nem csak nyáron van nagy szükség autód erőforrásában? Pedig így igaz, erről ugyanis télen, a hidegben sem szabad megfeledkezned.

Elolvasom
Hírek

Motortárolás tippek télire

Sajnos beköszöntött a tél, mely a motorozás szerelmeseinek rossz hír, hiszen lássuk be, nem ez a legnagyobb szezonja a két keréken csapatásnak. Sokan ilyenkor el is zárják kedvencüket télire, és majd csak tavasszal veszik elő, hogy újra hódoljanak kedvenc időtöltésüknek. Most arra vonatkozóan osztunk meg néhány tanácsot, hogy miképp tárold motorkerékpárodat télen.

Elolvasom
Hírek

Motorozás télen? Íme néhány tipp, hogy biztonságos legyen mindez

Szenvedélyed a motorozás? Olyannyira, hogy télen sem tudsz lemondani róla? A két keréken száguldás alapból egy veszélyesebb hobbi, különösen igaz ez azonban a havon-jégen „csapatás” során. Néhány tipp betartásával azonban könnyűszerrel el tudod érni, hogy kedvenc időtöltésedet télen is biztonságos körülmények között tudd űzni.

Elolvasom
Hírek

Hasznos ajándék kezdő sofőröknek: autóápolási szett

Friss jogosítvánnyal rendelkezel? Akkor a legjobb helyen jársz, hiszen mostani cikkünkben összeszedtünk Számodra néhány hasznos tippet, ami hasznos lehet egy kezdő sofőrnek, olvass hát tovább…

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen