még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

2020.06.18. / Tippek
Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Alapvetően már elkészítésükben van eltérés a kétféle kenőanyag között. Az ásványi alapú kenőanyagot kőolaj-alapú nyersolajból finomítják. Ezek sokkal több szennyeződést tartalmaznak, mint a szintetikus olajok, ezért magas hőmérsékleten kevésbé stabilak és sokkal valószínűbb a lerakódások képződése.

Ezzel szemben a szintetikus olajokat úgy alakítják ki, hogy rendelkezzenek bizonyos, előre meghatározott tulajdonságokkal. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyobb oxidációs stabilitás jellemzi őket, aminek köszönhetően kevesebb sav, iszap és lakk képződik a használatukkor.

Alapvetően mivel a szintetikus olajokat adott körülményekre készítik, így nem meglepő, hogy ezek teljesültekor sokkal jobban teljesítenek, mint ásványi társaik. De természetesen érdemes őket megvizsgálni szélsőséges időjárási körülmények között, mint például a fagypont, vagy a nyári hőség.

A szintetikus olajok alapvetően ilyenkor is jobban teljesítenek, főleg a hidegindításkor, mivel az olaj jobban folyik át a csöveken.

Érdemes megvizsgálni továbbá a súrlódási képességet is, hiszen alapvetően erre születtek a motorolajok. A szintetikus olaj ebben az esetben is jól vizsgázik, hiszen sokkal hatékonyabban csökkenti az ellenállást.

Foglaljuk tehát össze a két olaj közti különbségeket. A szintetikus előnyei közé tartozik, hogy sokkal kiszámíthatóbb a teljesítménye, magas hőmérsékleten stabilabb, használata során kevesebb lerakódás képződik és kevesebb kenőanyag párolog el. Az ásványi mellett viszont a kedvezőbb ár szól, azonban ezzel az autód épségét kockáztatod.

Te ne tegyél így, hanem vásárolj megbízható forrásból, minőségi kenőanyagot. Fordulj hozzánk Favorit és Midland termékekért, és tegyél hosszú távon autód épségéért!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Tippek

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Elolvasom
Tippek

Ezért ne feledkezz meg a fékfolyadék cseréjéről

Szerinted melyik a leghasznosabb alkatrész egy gépjárműben? Sokan mondanák a motort, de bizonyára elhangoznának a kerekek is. De mi a helyzet a fékekkel?

Elolvasom
Tippek

Miért mindegy ma már, hogy téli vagy nyári olajról van szó?

Gondoltad volna, hogy még napjainkban is van némi bizonytalanság az autósok és szerelők fejében a téli és nyári motorolajok szükségességével kapcsolatban? Blogcikkünkben most lerántjuk a leplet a témáról, és segítünk rendet tenni a fejekben.

Elolvasom
Tippek

Hogyan válassz megfelelő olajat motorodhoz?

Tudtad, hogy a motorkerékpár esetében ugyanolyan fontos a megfelelő kenőanyag kiválasztása, mint egy autónál? Ez szolgáltat ugyanis megfelelő alapot az üzemszerű működéshez, valamint hosszú távon is biztonságot nyújt a motornak és gazdájának egyaránt.

Elolvasom
Tippek

Ne felejts el nyári szélvédőmosóra váltani

Sokak számára a tavasz egyet jelent a családi autós kirándulással. A biztonságos utakhoz azonban elengedhetetlen, hogy megfelelően felkészítsd gépjárműved a hosszabb utakra. Ebbe pedig az olyan „apróságok” is beletartoznak, mint a szélvédőmosó folyadék cseréje, téliről nyárira.

Elolvasom
Tippek

Óriási károkat okoznak a motorolaj nepperek

Te találkoztál már hamisított motorolajjal? Felismered egyáltalán? Tudj meg mindent a motorolaj nepperekről, és az ellenük folytatott harcról.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen