még 20 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

2020.06.18. / Tippek
Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Alapvetően már elkészítésükben van eltérés a kétféle kenőanyag között. Az ásványi alapú kenőanyagot kőolaj-alapú nyersolajból finomítják. Ezek sokkal több szennyeződést tartalmaznak, mint a szintetikus olajok, ezért magas hőmérsékleten kevésbé stabilak és sokkal valószínűbb a lerakódások képződése.

Ezzel szemben a szintetikus olajokat úgy alakítják ki, hogy rendelkezzenek bizonyos, előre meghatározott tulajdonságokkal. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyobb oxidációs stabilitás jellemzi őket, aminek köszönhetően kevesebb sav, iszap és lakk képződik a használatukkor.

Alapvetően mivel a szintetikus olajokat adott körülményekre készítik, így nem meglepő, hogy ezek teljesültekor sokkal jobban teljesítenek, mint ásványi társaik. De természetesen érdemes őket megvizsgálni szélsőséges időjárási körülmények között, mint például a fagypont, vagy a nyári hőség.

A szintetikus olajok alapvetően ilyenkor is jobban teljesítenek, főleg a hidegindításkor, mivel az olaj jobban folyik át a csöveken.

Érdemes megvizsgálni továbbá a súrlódási képességet is, hiszen alapvetően erre születtek a motorolajok. A szintetikus olaj ebben az esetben is jól vizsgázik, hiszen sokkal hatékonyabban csökkenti az ellenállást.

Foglaljuk tehát össze a két olaj közti különbségeket. A szintetikus előnyei közé tartozik, hogy sokkal kiszámíthatóbb a teljesítménye, magas hőmérsékleten stabilabb, használata során kevesebb lerakódás képződik és kevesebb kenőanyag párolog el. Az ásványi mellett viszont a kedvezőbb ár szól, azonban ezzel az autód épségét kockáztatod.

Te ne tegyél így, hanem vásárolj megbízható forrásból, minőségi kenőanyagot. Fordulj hozzánk Favorit és Midland termékekért, és tegyél hosszú távon autód épségéért!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Biztos, hogy kell chiptuning az autódnak?

Te tudod, hogy mi az a chiptuning? Ez egy olyan módszer, mely révén meg tudod növelni az autód teljesítményét. Ilyenkor egy ezzel foglalkozó szakember „megbuherálja” a motorvezérlő egység, vagy röviden ECU programját, így el tudod érni, hogy a motor magasabb szinten működjön. Azonban biztos, hogy jót tesz ez a kocsinak?

Elolvasom
Hírek

A legmegbízhatóbb motorkerékpár márkák

A benzingőz szerelmese vagy, azonban négy helyett inkább két keréken érzed komfortosan magad az utakon? Akkor mostani blogcikkünk neked szól, ugyanis azokat a motorkerékpár márkákat listázzuk ki számodra, melyek híresek a megbízhatóságukról.

Elolvasom
Hírek

A gyorsulás bajnokai

Hitvallásod, hogy egy autó minél gyorsabb, annál jobb? Blogcikkünkben kicsit körbejárjuk a témát. Most tehát bemutatunk autókat, amelyek rendkívül gyorsan érik el a 200 km/h-t.

Elolvasom
Tippek

A fék és a leggyakoribb hibái

Lassan járj, tovább érsz… Ez a mondás közhelyesnek hangozhat, azonban tagadhatatlanul igaz. Régen egy Pirelli reklámban szerepelt a szlogen, hogy „mit ér az erő, ha nem uralod”. Ez a gumik mellett vonatkozik a nagy teljesítményű, szupergyors sportkocsikra is, ahol hiába a sebesség, ha a sofőr nem tudja kezelni az autóban rejlő erőt és sebességet. Ehhez elengedhetetlenek a kiválóan működő fékek. Tudd meg cikkünkből, hogy mik a legjellemzőbb fékhibák, és azt is, hogyan tudsz tenni ellene.

Elolvasom
Tippek

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Elolvasom
Tippek

Ezért ne feledkezz meg a fékfolyadék cseréjéről

Szerinted melyik a leghasznosabb alkatrész egy gépjárműben? Sokan mondanák a motort, de bizonyára elhangoznának a kerekek is. De mi a helyzet a fékekkel?

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen