még 30 000 Ft hiányzik az ingyenes szállításhoz Tovább

Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

2020.06.18. / Tippek
Szintetikus vagy ásványi – melyiket válaszd?

A Te autódban jelenleg milyen kenőanyag van? Ásványi vagy szintetikus olajat használsz inkább? Na és azt tudod, mi a különbség a kettő között? Ebből a blogcikkből mindent megtudsz róluk…

Alapvetően már elkészítésükben van eltérés a kétféle kenőanyag között. Az ásványi alapú kenőanyagot kőolaj-alapú nyersolajból finomítják. Ezek sokkal több szennyeződést tartalmaznak, mint a szintetikus olajok, ezért magas hőmérsékleten kevésbé stabilak és sokkal valószínűbb a lerakódások képződése.

Ezzel szemben a szintetikus olajokat úgy alakítják ki, hogy rendelkezzenek bizonyos, előre meghatározott tulajdonságokkal. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyobb oxidációs stabilitás jellemzi őket, aminek köszönhetően kevesebb sav, iszap és lakk képződik a használatukkor.

Alapvetően mivel a szintetikus olajokat adott körülményekre készítik, így nem meglepő, hogy ezek teljesültekor sokkal jobban teljesítenek, mint ásványi társaik. De természetesen érdemes őket megvizsgálni szélsőséges időjárási körülmények között, mint például a fagypont, vagy a nyári hőség.

A szintetikus olajok alapvetően ilyenkor is jobban teljesítenek, főleg a hidegindításkor, mivel az olaj jobban folyik át a csöveken.

Érdemes megvizsgálni továbbá a súrlódási képességet is, hiszen alapvetően erre születtek a motorolajok. A szintetikus olaj ebben az esetben is jól vizsgázik, hiszen sokkal hatékonyabban csökkenti az ellenállást.

Foglaljuk tehát össze a két olaj közti különbségeket. A szintetikus előnyei közé tartozik, hogy sokkal kiszámíthatóbb a teljesítménye, magas hőmérsékleten stabilabb, használata során kevesebb lerakódás képződik és kevesebb kenőanyag párolog el. Az ásványi mellett viszont a kedvezőbb ár szól, azonban ezzel az autód épségét kockáztatod.

Te ne tegyél így, hanem vásárolj megbízható forrásból, minőségi kenőanyagot. Fordulj hozzánk Favorit és Midland termékekért, és tegyél hosszú távon autód épségéért!

Címkék

Figyelmedbe ajánljuk

Hírek

Kiváló motorolaj és kenőanyag lelőhelyek Szegeden és környékén

A „napfény városában”, azaz Szegeden élsz? A Tisza-parti település pezsgő kulturális életéről, a kelet-magyarországi régió egyik legnagyobb egyeteméről, valamint sikeres sportolóiról is híres, a férfi kézilabdacsapat idén például bajnoki címet ünnepelhetett, de a kajak-kenu szakosztály is aranyérmek egész sorát szállítja a világversenyekről.

Elolvasom
Hírek

Midland márka és ami mögötte van - egy 140 éves világcég története

A Favorit mellett a másik kiemelt márkánk a Midland. Itt a svájci minőség mellett a 140 év tapasztalat szolgáltat garanciát arra, hogy minőségi kenőanyag kerül a hűséges négykerekűdbe. Tarts velünk te is egy izgalmas időutazáson, ahol a Midland történelmébe nyersz bepillantást.

Elolvasom
Hírek

Fekete motorolaj: baj vagy nem?

Szerinted milyen színű a motorolaj? Sokan reflexből vágják rá a választ, hogy sárga, azonban pontosan ők tudnak a leginkább meglepődni, amikor aztán autójukban más színű folyadékot tapasztalnak. Azonban érdemes tudnod, hogy a jó motorolaj néhány 100 kilométer után bizony elszíneződik.

Elolvasom
Hírek

Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Úgy kellene kezdeni a cikket, hogy „a hosszú, kegyetlen tél igénybe vette az autódat és most, hogy hamarosan beköszönt a tavasz ideje újra foglalkoznod vele”. De ez nem igaz, mert idén szinte egyáltalán nem volt tél. Mégis íme 5 olyan dolog, amit mindenképp csinálj meg a kocsidon a „tavaszi felkészítés” jegyében.

Elolvasom
Hírek

Ez történik az autóddal, ha motorolaj nélkül vezeted

Emlékszel még arra a mesére, amiben a legkisebb királylány azt mondja apjának, az öreg királynak, hogy úgy szereti, mint a sót? Bizonyára gyerekkorodban is hallottad ezt a történetet, melynek tanulsága az, hogy sok dolgot csak akkor értékelünk, amikor már nincsen velünk. Meglepő, de így van a motorolaj esetén is.

Elolvasom
Hírek

Mit tartogat 2023 az autóiparban? Trendelőrejelzés.

A delphoi jósnőknek is könnyebb dolguk volt amikor egy egy háború kimenetelét jósolták meg, mint nekünk, akik arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük mit tartogat nekünk az autóipar 2023-ban? Íme a mi szakmai jóslásaink/tippjeink.

Elolvasom
Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen